Author

Topic: Yeni Başlayanlar İçin Kripto Terminolojisi (Read 182 times)

newbie
Activity: 84
Merit: 0
November 03, 2018, 05:09:36 PM
#4
Elinize sağlık meritim olsa size konu için atmak isterdim fakat elimde mevcut değil ileride atmak dileğiyle konularınızı takip ediyorum
jr. member
Activity: 115
Merit: 1
Bu tarz çok konu var hocam. Ama yine de teşekkürler, başlıkları koyu yapmışsınız, okunabilir ve düzenli bir formatta yazmışsınız.
member
Activity: 378
Merit: 55
Hocam teşekkürler paylaşım için ama açtığınız konuyu forumda bir aratsanız iyi olurdu. Aynı konu aynı şekilde bi 10 kere falan açıldı herhalde. Bazısının başlıkları bile aynı.
jr. member
Activity: 88
Merit: 6
EQWITY.IO
Kripto para dünyasına ilgi duyan ve yatırım yapan herkesin karıştırdığı ve cevap almakta zorlandığı, kimi zaman basit kimi zamansa çok karışık kavramları kısa açıklamalarla yazmak istedim. Kripto paralara yatırım yapan profesyonellerin aksine benim gibi hobi olarak ilgilenen ya da girmeye çalışıp terimlerin en basitlerini dahi anlayamayan birçok insan mevcut. Yazılanların bu konuda yardımcı olacağını umuyorum. Eğer eklenmesini istediğiniz başka bilgiler varsa yorum olarak yazmanız yeterli.



YTD : Her ne kadar şu anda bana komik gelse de ne olduğunu sormaya çekindiğim şeylerden bir tanesi bu kısaltma. Forumlarda, analizlerde ve yazılanlarda sıkça karşılaşabileceğiniz bu kısaltma ” Yatırım tavsiyesi değildir” anlamına geliyor.

Satoshi : Satoshi bitcoinin en küçük birimine verilen addır. Bitcoin 100 milyonda 1’e indirgenebilen bir para birimidir. Yani 1.00000000 bir bitcoine 0.00000001 ise bir satoshiye eşittir.

Market Cap : Coinin o anda piyasadaki toplam değerine verilen addır. Örneğin şu anda 10 dolar fiyata sahip ve piyasada 3.000.000 adet bulunan bir coinin market değeri 30.000.000 dolardır.

Rank (Sıralama) : Market Cap’e göre, coinin dünyadaki değer sıralamasını belirtir. Bu makale yazılırken 1. Bitcoin, 2. Ethereum ve 3. Ripple.

Volume (Hacim) : Gün içerisinde işlem yapılan coinlerin değerini belirtir.

Circulating Supply (Dolaşımdaki Miktar) :  Piyasada dolaşımda bulunan ve üzerinde işlem yapılabilen coinlerin toplam sayısını belirtir. Örneğin toplamda 21 milyon bitcoin olmasına rağmen bu makale yazılırken sadece 16 milyon civarı bitcoin dolaşımdadır.

Pump / Dump : Pump bir coinin pompalanması, yani piyasa değerinin arttırılması, dump ise bunun tam tersi olarak coinin piyasa değerinin düşürülmesidir.

Stop Loss (Kaybı Durdur) : Türkçeye kaybı durdur olarak çevirebiliriz. Bu emrin yaptığı iş tamamen budur. Örneğin 10 dolar civarından bir coin satın aldınız ve beklentiniz 15 dolar olması. 15 dolara satış emri verdiniz ancak sabah uyandığınızda birde baktınız ki coin 2 dolara inmiş. Aslında bir pump hareketinin ortasında giriş yapmışsınız. Stop Loss bu durumu engeller. Eğer 9 dolara stop loss koymuş olsaydınız %10’luk kabul edilebilir (yatırıma göre) bir kayıpla otomatik olarak o coinin satışı engellenecekti.

HODL : Aslında “hold” olması gereken terim dünyanın en büyük bitcoin forumunda, o sırada dertli ve içmekte olan bir kullanıcının “Ben bu işi yapamıyorum sizin kadar akıllı değilim ulan” diye başlayan isyanının “I am hodling” kısmından ortaya çıkmıştır 🙂 Ve alınan coinin uzun süre bekletilmesine dayanır. Bir coini alıp uzun süre tutan kişiler kullanır.

Short Term – Mid Term – Long Term : Kısa vadeli / Orta vadeli /Uzun vadeli

Fork : Coinlerin çeşitli sebeplerle bölünme işlemi. Orjinal coin sabit kalmaktadır.

Coin Burn : Bu işlem daha çok yüksek sayıda bulunan coinlerde uygulanmakta. Yani 20.000.000 adete sahip bir coin olsun. Bunun %20’sinin “burn” edileceği söylendiyse 400.000 coin yok edilecektir. Bunun her zaman fiyata + sağlamayacağını da bilmenizi isterim.

Bounty : Bountyler kısaca ödül kampanyalarıdır. Piyasaya çıkacak coinler genellikle reklam amaçlı bu tarz kampanyalar yaparlar. İçeriklerinde genellikle sosyal medya hesaplarımızı takip et, imzamızı forumda kullan ve şunu kazan tarzında ödüller bulunur.

ICO : Bu terimi halka arz olarak açıklayabiliriz. Örneğin yine yeni çıkacak bir coinimiz olsun ve yatırım toplamak istesin. Normalde çıktığında 1 dolarla çıkması planlanan coini size 100 dolar karşılığında 200 tane verdiklerini düşünün. Böylece hem geliştiriciler yatırım almış olur hem siz daha ucuza coin satın almış olursunuz. Aynı zamanda coinin reklamı yapılmış olur. Ancak son zamanlarda parayı toplayıp kaçan birçok ico bulunduğundan girerken dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

KYC : Know Your Customer. Son zamanlarda hayatımıza giren bir terimdir . Terör, para aklama, kaçakçılık gibi suçların engellenmesi için kimi coin geliştiricleri tarafından genellikle icolarda yapılan bir işlemdir. Pasaport veya kimlik kartınızla olduğunuz kişiyi doğrularsınız. Böylece olası bir suç durumunda iki tarafta rahat eder.
Jump to: