Author

Topic: Yeni trend (Desci) olabilir mi? (Read 160 times)

legendary
Activity: 2016
Merit: 1598
December 05, 2023, 09:13:04 AM
#8
Önemli bir konu, bununla ilgili ben de bir şeyler yazacaktım zamanlaman çok iyi,

CZ'nin "Bioscience'la ilgili bir proje düşünüyorum" açıklamalarından sonra ilgi bir anda buraya kaydı, şimdiden yükselen bazı projeler oldu bu daha başlangıç, şu tweet'teki isimleri konuya giriş niteliğinde bir inceleyin daha sonra ayrıntılı bakabiliriz:

https://twitter.com/rego_marco/status/1729561137463677356




Şu paylaşımı yaptığımız günden beri RSC 3x yaptı, ben FDV olarak avantajlı bir giriş fiyatı olarak değerlendirmiyordum açıkçası bunu ancak Coinbase'in ABD'de önlenemez yükselişiyle CEO'sunun her üstlendiği proje altına dönüşüyor, RSC ihmale gelmez yani.

VITA Vitalik'in projesi kar amaçlı düşünen bir girişimci olmasa da büyük dahi olduğu ve konu "longevity" (uzun yaşam) teknolojileri olduğu için onu da çok önemli buluyorum, şu an 3.20'de (düzeltildi) fena bir fiyat değil...

Diğerlerinden LAKE'i direkt aldım piyasa değeri bana cazip geldiği için, öbür isimleri inceleyeceğim, başka önerileri de beklerim 🦁
sr. member
Activity: 588
Merit: 365
Life is so short but wonderful.
December 04, 2023, 06:20:27 PM
#7
Bilimsel gelişmelerin ve akademik çalışmaların bağımsız bir şekilde ilerlemesi insanlığa daha faydalı sonuçlar doğurur. Çok uluslu şirketlerin bilim dünyasında oluşturduğu etkiyi hepimiz biliyoruz. Bilimsel gelişmeler şeffaf ve bağımsız etik ilkelerle ilerlemeli. Fakat büyük şirketler kendi çıkarlarıyla çatışan gerçekler ile karşılaştıklarında bilimsel keşifleri kendi çıkarları doğrultusunda manipüle edebiliyor.

Bu alanda merkeziyetsiz bir dünya yaratabilirsek daha güvenilir sonuçlara ulaşabiliriz. Desci bu yönü ile çok hoşuma gitti. Doğru bir şekilde kullanılabilirse dünya üzerinde yaşayan 8 milyar insan için harika işler sunabilir. Fakat merkeziyetsiz bankacılık ve kredi fikirleri gibi yarım kalmaz umarım. Çığır açan gelişmeler duyduğumuzda hepimiz ümitleniyoruz ama gelişmeler karşısında çoğu zaman hayal kırıklıkları yaşıyoruz.
member
Activity: 1011
Merit: 64
December 02, 2023, 04:02:19 PM
#6
Gerçekten araştırmalarınıza hayranım ama altcoin meselesi öyle sulandırıldı ki artık yoruluyorum. Eskiden yeni proje der üç beş atardık heybeye ama yeni yeni derken yeni yenileri yeniler yenileri doğurdu. Öyle ki 20 bine ulaşmış altcoin rakamı. Her birine 1 dolar atsak 20 bin dolar yapıyor.

Hergun 10-20 tane coin çıkıyor yani artık tamamen takibi bıraktım. Böyle olunca kendimi yeniliklere firsatlara kapatmış gibi hissetsem de inanın piyasada pozisyon alırken daha rahat ediyorum.

Piyasanın komple resete ihtiyaci olduğunu düşünüyorum.
legendary
Activity: 2506
Merit: 1287
★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!
November 30, 2023, 05:48:43 PM
#5
Açtığın konu dolayısıyla haberdar olduğum bir şey bu, okudum, oldukça ilginç ve mantıklı geldi bana.
Ancak şöyle bir durum var, bu arkadaş çok fonksiyonel, inovatif ve kullanım anlamında ciddi gelecek vaadeden bir duruş sergiliyor, hatta sıfır amaçlı binlerce kripto projesinin yanında blok zinciri teknolojisinin gerçek anlamda kullanılabileceği az sayıdaki alandan birisi ama "trend" den kastımız para kazandırma ise maalesef kripto piyasasında fonksiyon ve kar çoğu zaman bir korelasyon içinde olmuyor.
Bu bağlamda baktığımızda ben rwayı daha şanslı görüyorum.
hero member
Activity: 1260
Merit: 957
November 29, 2023, 03:58:15 PM
#4
Kullanım alanlarını okurken aklıma Kardeş Payı dizisi geldi ve gerçekten de bu tarz bir teknolojinin ekosistem ve genel gelişmeler için faydalı olacağını düşünmeden edemedim. Ancak işleyişe geçirildiğinde yine bu kullanım alanlarında belirtilen adımlara dair sorunlar çıkacaktır bu noktada biraz bekleyip net gelişmeleri incelemek daha net sonuçlar koyacaktır diye düşünüyorum. Ancak yine de bir miktar yatırım yapmaktan da kendimi alamıyorum  Cheesy
full member
Activity: 537
Merit: 124
November 29, 2023, 09:28:28 AM
#3
Btc belli bir seviyenin altına inmiyor.
Biraz geri çekildiği zaman ise altlar hemen gevşemeye başlıyor.
Trend şuan için RWA, AI şimdi de Desci olabilir. Benim ilgimi Dal olmasından dolayı genemosdao oldu.
Yalnız Coingecko'nun verilerine göre en düşük seviyeden x267 yapmış vaziyette.
Bir diğer beğendiğim nokta abitrum ağında da yer alması.
Mexc den bir miktar alım yaptım. Başlık için teşekkürler. Takip edilmesi gerek bir başlık.
legendary
Activity: 2016
Merit: 1598
November 29, 2023, 08:49:04 AM
#2
Önemli bir konu, bununla ilgili ben de bir şeyler yazacaktım zamanlaman çok iyi,

CZ'nin "Bioscience'la ilgili bir proje düşünüyorum" açıklamalarından sonra ilgi bir anda buraya kaydı, şimdiden yükselen bazı projeler oldu bu daha başlangıç, şu tweet'teki isimleri konuya giriş niteliğinde bir inceleyin daha sonra ayrıntılı bakabiliriz:

https://twitter.com/rego_marco/status/1729561137463677356

sr. member
Activity: 1442
Merit: 256
November 29, 2023, 08:28:25 AM
#1
DeSci (Decentralized Science) yani Merkeziyetsiz Bilim, blokzincir ve eşler arası (P2P) ağlar gibi merkeziyetsiz teknolojileri kullanarak, bilimsel veri ve araştırmaları daha açık ve şeffaf bir şekilde paylaşmayı sağlayan bir yaklaşımdır. Merkeziyetsiz bilim hareketi, bilimsel araştırmaya erişim ve katılımda var olan engelleri, veri ve araştırmaların merkezileştirilmiş kontrolünü ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır.

Merkeziyetsiz bilimin önemli faydalarından biri, bilimsel veri ve araştırmalara erişimi demokratikleştirmektir. Bilimsel araştırmanın geleneksel modelleri, genellikle veri ve araştırma sonuçlarına erişimi az sayıda araştırmacı veya kuruluşun kontrol etmesine dayanır. Bu durum diğer araştırmacıların, özellikle azınlık gruplarından veya gelişmekte olan ülkelerden gelen araştırmacıların, bilimsel topluluklara katılıp katkıda bulunmalarını sınırlar. Merkeziyetsiz bilim ise, veri ve araştırmaları birçok katılımcı arasında dağıtmak suretiyle, internet bağlantısı olan herkesin bilimsel topluluklara erişebilmesine ve katkıda bulunmasına olanak tanır.



DeSci’ın Kullanım Alanları

Finansman: Bilimi finanse etmek için kullanılan geleneksel model, bireylerin veya bilim insanı gruplarının bir finansman kuruluşuna yazılı başvuruda bulunmasını gerektirir. Güvenilir kişilerden oluşan küçük bir grup başvuruları puanlar ve ardından mülakatlar düzenler. Bu modelin uzun zaman alan değerlendirme sürecinin yanında ön yargılara, kişisel çıkarlara ve inceleme heyetinin politikalarına karşı oldukça savunmasız olduğu bilinmektedir. DeSci ile bu süreçler hızlı ve daha demokratik şekilde ilerletilebilir.

Yayıncılık: Akademik yayınlar ve yayıncılık süreçleri günümüzde birçok problem içermektedir. Akademik makaleler ve bilimsel yayınlar küçük bir kesimin kontrol ettiği yayınevleri tarafından yönetilmektedir ve halk akademik eserlere çoğu zaman erişememektedir. Bireysel şekilde bilim makalelerini yayınlamak isteyen kişiler için ise yayın ücretleri genellikle ABD Doları bazında binleri bulmaktadır. Bu da küçük bir yayıncı grubu için muazzam karlar sağlarken, bilimin ve bilginin yaygınlaşmasını engellemektedir. Yayıncılık alanında yerleşik bir yönetişim mekanizması ve teşvik modeli ile erişilebilir bilimsel veriler için kritik bir boşluk bulunmaktadır. Blokzincir böyle sistemler oluşturmak için uygun bir araçtır.

‍Veri Depolama ve Erişimi: Bilimsel veriler, blokzincir kullanılarak çok daha erişilebilir hale getirilebilir. Dağıtılmış depolama sayesinde araştırma verilerinin her zaman değiştirilmeden korunabilmesini sağlar.

Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması: Fikri mülkiyet hakları, geleneksel bilimde büyük bir sorundur. Akademik araştırmaların üniversitelerde sıkışıp kalmaktan veya biyoteknolojilerde kullanılmamaktan, değer biçilmesinin çok zor olmasına kadar. Bununla birlikte, dijital varlıkların (bilimsel veriler veya makaleler gibi) mülkiyetinin Web3 üzerinde NFT'ler kullanılarak korunabilmesi, DeSci’ın en önemli özelliklerindendir.



DeSci Proje Örnekleri

Ocean Protocol: Ocean Protocol, blokzincir tabanlı bir veri pazarıdır, kişiler ve kuruluşların verilerini güvenli ve özel bir şekilde paylaşmasına ve para kazanmasına olanak tanır. Platform, dijital verinin “varlıklaştırılması”na izin verir ve bu varlıklar Ocean Token kullanılarak satın alınabilir veya satılabilir. Bu sayede araştırmacılar ve araştırma organizasyonları ellerindeki verileri paylaşırken katkıları için tokenler ile ödüllendirilir.

MolochDAO: MolochDAO, araştırmacıların merkeziyetsiz otonom organizasyon olarak da adlandırılan DAO aracılığıyla bilimsel araştırma projeleri geliştirmelerine ve finanse etmelerine olanak tanır. Bu finansman modeli, merkeziyetsiz yönetim modeline dayanmaktadır ve bilimsel araştırma için fonların daha verimli ve şeffaf bir şekilde dağıtımını sağlar.

Molecule: İlaç endüstrisindeki paydaşların yeni tedaviler geliştirme ve hastalara ulaştırma sürecini hızlandırmak için, birlikte çalışabilecekleri işbirlikçi ekosistemler yaratan bir platformdur. Fikri mülkiyeti konseptini kolayca yatırım yapılabilir dijital bir varlığa dönüştürerek önde gelen araştırmacılar ve finansmanı bir araya getirir.



Merkeziyetsiz bilim, kısaca bilimsel veri ve araştırmalara erişimi demokratikleştirmek, bilimsel topluluklara katılımı zorlaştıran engelleri kaldırmak ve açık kaynak araçlarının kullanımını teşvik etmek amacını taşıyan bir yaklaşımdır. Yukarıda bahsettiğimiz projeler, merkeziyetsiz teknolojilerin bilimin yaygınlaşması için nasıl kullanabileceğinin sadece birkaç örneği. Gelecekte ise DeSci yaklaşımının hayatımıza birçok yenilik ve kolaylık getirebileceğine inanıyoruz.

Kaynak https://www.bilira.co/blog/merkeziyetsiz-bilim-desci-nedir

Twitter'da Desci akımı gördüm. Burada kaliteli arkadaşlar var ve benim için fikirleri önemli. (Amacım bilira reklamı değil)

Benim uzun süre önceden piyasada olan solve ve trial dikkatimi çekti. Fikrinizi merak ediyorum. Hype nerede ise bizde orada olalım. Saygılarımla...
Jump to: