Author

Topic: İyilik ve Kötülük: Evrensel mi yoksa Göreceli mi? (Read 55 times)

legendary
Activity: 994
Merit: 968
Bana göre bakılan çerçeveye göre değişen bir cevaba sahip bu soru. İyilik kendi açınızdan baktığınızda genelde iyi görünürken, kötülük karşı cepheden bakana kötülük olarak görünebilir. İsrailliler için şu an meydanda olan savaşa göre kendileri iyilik yapıyorlar ancak karşı cephede binlerce masum öldüğü için karşı cephede elbette olması gereken gibi kötülük olarak algılanıyor ve karşılanıyor.

Bazı kalıplar var, insanoğlu o kalıplardan çıkamaz. İyilik ve iyi olmak ise çoktan çıktığımız bir kalıp. İyi insan, bir kaç tokat yedikten sonra kötü olabiliyor ama kötü birisini kolay kolay iyi birine çeviremiyorsunuz. Bu yüzden aslında zor olan iyi olmak, iyi kalmak. Kolay olan ise kötülükte ısrarcı olmak. Evrensel değerlerin belki de en üstünde yer alan iki kavram bunlar. Bu yüzden evrenseldir, aynı zamanda da görecelidir. Göreceli olması evrensel olmayacağı anlamına gelmiyor.
hero member
Activity: 1162
Merit: 719
İyilik, kötülük bi tık tuzak bir soru bana göre. Çünkü göreceli desek kötülüğü savunmuş gibi oluyoruz. Bana göre olaya güzellik, çirkinlik penceresinden bakmalıyız. Bişeye biri güzel derken bi başka kişi çirkin diyebilir. Veya tam bi tersi. Güzel, çirkin dediğimiz toplumun yansımasıdır. Birey olarak içinde şekillendiğimiz toplumun düşünceleridir. Antik çağlarda tanrıçalar şişman heykellerden tasarlanmış. Bugün şişmanlık çirkin bişi. Gucci Armine Harutyutyan ile baya bi bu algılara karşı savaş verdi. Ama bazı kalıplar çok sert bir şekilde şekillendiği için onları yıkmak kolay olmuyor. Yüzlerce, binlerce yıllık düşünceler bi günde oluşmuyor. Bi günde yıkılmıyorlar.
member
Activity: 75
Merit: 25
Tekrar güzel bir konuyla karşımızda olduğunu görmek çok iyi  Smiley Bana kalırsa bazı iyilikler evrenseldir bazı iyilikler ise görecelidir. Aynı şekilde bazı kötülükler evrenseldir bazı kötülükler görecelidir. Geçmişten bu yana baktığımız tüm kutsal kitaplarda insan hayatının önemi, insan hayatının değeri konuşulur. Bu açıdan insan hayatı evrensel olarak iyidir diyebiliriz. Aynı şekilde insan hayatına müdahalede bulunmakta evrensel olarak kötüdür. Bana göre insanlığın önce kendine saygı duyması gerekiyor. Bir tür düşünün ki hem dünyayı hem de kendi türünü tehdit etsin. Doğada bile hayvanlar arasındaki mücadelede güçlüler zayıfları yeniyor ancak bundan sonra doğaya zarar vermiyorlar. Bizdeyse durum tam tersi hem doğaya karşı savaşıyoruz hem de neslimize karşı savaşıyoruz. Bu yüzden hem iyiliğin hem de kötülüğün evrensel yönlerine gözümüzle görüyoruz. Şu an İsrail Savaşı’nda evrensel olarak kötü şeyler yapılıyor örneğin. Ortalama insanın 50 60 sene yaşayacağı bir dünyada paylaşılamayan neler olabilir gerçekten merak ediyorum.
hero member
Activity: 1316
Merit: 967
Göreceli der geçerim hocam. Bir söz vardı bir kişi hatalı bir şey yapıyorsa bu suçtur ama 100 kişi bunu yapmaya başlarsa bu artık normalleşmiştir gibisinden birşeydi. Misal yahudilerin gözünden bakarsan onlar üstün ırk ve onlara yapılabilecek bir şiddet eylemini çok abartırlar ama yapılanın %5-10'una dünyayı ayağa kaldırırlar ve bazı kesimlerde bu itraile göz yumar. Sıkıntı da tam bu işte sesi gür çıkanın iyisi, kötüsü, doğrusu ve yanlışı gibi konuları evrensel bir boyuta yayamazsın yaydırtmazlar. Ki gün geçtikçe iyi; kişiye iyiyse iyi, kötü; kişiye zarar veriyorsa kötü ya da diğer bir deyişle ona dokunmayan yılanı koynunda besleyenlerle dolacak bu dünyada... O yüzden ya iyini kötünü kabul ettirebileceğin ölçütte güçleneceksin çevrende ya da komple izole bir hayat süreceksin Smiley
jr. member
Activity: 15
Merit: 8
Tekrar merhaba Wink

Bugün yine sizin fikirlerinizi merak ettiğim bir konuyla daha geldim, kendi kafamda çok düşünüyorum ve bazen diğer insanların bakış açısı büyük aydınlanmalar yaratabiliyor. Bu yüzden fikrinizi merak ediyorum.

Bugün iyilik ve kötülük ya da "iyi" veya "kötü" olan şeyler hakkında yazacağım. İnsanlar ve toplumlar yüzyıllarca daha düzenli yönetilebilmek veya huzuru sağlamak için kanunlar, kurallar koymuşlar. İyi ve kötü kavramları da insanoğlunun en eski ve en karmaşık tartışma konularından biri. Peki bu kavramlar evrensel değerler midir, yoksa tamamen bireysel ve kültürel deneyimlere mi bağlıdır?

Çoğu insana göre bazı temel etik kuralları her yerde ve herkes için aynıdır. Her toplumda masum birisine sebepsiz bir yere zarar vermek gibi yanlış görülen değerler vardır. Ancak bazı durumlar, insanları yanlışlık veya doğruluk konusunda ikiye ayırır. Biraz kafa karıştırabilir ama bu konunun başlığı da insanları ikiye ayıran sorulara bir örnektir Grin.

Bu bağlamda şunu sorabiliriz: İyi ve kötü kavramları insan doğasından mı gelir yoksa toplumsal normlarla mı şekillenir? Evrensel bir ahlak anlayışı mümkün mü yoksa her şey göreceli mi?

Bu sorulara siz nasıl yaklaşıyorsunuz?
Jump to: