Author

Topic: Yıl 2120 Bitcoin ve Blockchain (Read 342 times)

legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
October 25, 2020, 03:09:34 AM
#14
Belki o tarihe bile dayanmaz ama iyi kazandıracak bu sistem insanlara.

Evet birileri kaybederken birileri kazanacak. Kazananlar zenginler olacak kaybedenler fakirler.
Blockchain tek bir işe yarıyor, fakirlerin umutlarının sömürülmesine.

Yok daha neler.

Fakirlerin umutlarını söndürmeye mi?

Bu forum bile bir gelir kapısı blockchain'i sanırım tam olarak anlayamamışssınız blockchain bir para birimi değil. Blockchain dünyanın en gelişmiş arşivleme, saklama yöntemidir.  Bitcoin blockchain üzerine kurulmuş ilk dijital paradır. Yani fakirlerin umutlarını blockchain sömüremez.

Düne kadar cep telefonları dokunmatik değildi. İnsanlar kredi kartı ile alışveriş yaparken dijitaleştiklerinin farkında değillerdi. Kredi kartı ile internetten veya herhangi bir mağazadan ürün almaktan hiçbir farkı yok bitcoinin her ikiside dijital durumda.


2030'da rafa kalkar diyen arkadaşımız o tariflerde burada olursa o mesaj ile neleri kaybettiğini çok iyi görmüş olacak. düne kadar bitcoin çok komik rakamlardaydı. bizde 100k gbi bir rakamda diye sizin gözünüzde çok pahallı görülmesin şuan sadece 13 bin usd.
member
Activity: 215
Merit: 13
October 24, 2020, 07:52:58 AM
#13
Belki o tarihe bile dayanmaz ama iyi kazandıracak bu sistem insanlara.

Evet birileri kaybederken birileri kazanacak. Kazananlar zenginler olacak kaybedenler fakirler.
Blockchain tek bir işe yarıyor, fakirlerin umutlarının sömürülmesine.
copper member
Activity: 47
Merit: 1
October 23, 2020, 03:10:33 AM
#12
Telefon ülkemize geleli 20 yıl oldu aşağı yukarı.

Bilgisayarlar aynı şekilde 100 yılda neler çıkar neler yani 10 yıl ilerinin bile ön görülemez olduğu bi devirdeyiz gibi.

Şahsi görüşüm BTC 2030 a Kadar böyle gider 2030 da rafa kalkar Smiley

Belki o tarihe bile dayanmaz ama iyi kazandıracak bu sistem insanlara.

Bunuda ben tarihe not düşmüş olayım 23.10.2020
legendary
Activity: 1946
Merit: 1762
October 20, 2020, 08:04:36 PM
#11
100 yıllık bir bakış açısı koymak teknolojinin hızla geliştiği bir dünya için gerçekten imkansıza yakın ama 100 yıl sonra insanlık çok büyük bir adım atacaksa bunda blockchain teknolojisinin çok önemli bir yeri olacağı çok açık.100 yıl sonra hala blockchain teknolojisi kullanılır mı bilinmez ama o zaman kullanılan birçok teknolojinin atası olacaktır.
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
October 20, 2020, 11:41:39 AM
#10
Hayatımızın kısıtlı olduğu bir gerçek önemli olan geriye ne bırakabildiğimizdir. Yüzyıllar önce hayatını kaybetmiş ve ismini bildiğimiz iz bırakmış yüzlerce insan var. İsimlerimiz bilinmeyecek olsa da bizde kendi çapımızda bir iz bırakıyoruz geleceğe. Bitcoin hakkında konuşulan bir ortamda Justin Sun dolandırıcısı  tarafından yaratılmış TRX gibi bütün işi kopyala yapıştır bir projeden bahsetmek bence ayıp kaçar. Arkadaşlarınıza söyleyin kurtulsunlar yüklerinden, bitcoin gibi bir devrimle sadece kopyala yapıştır bir projenin yan yana gelmesi bile anlamsız.
full member
Activity: 350
Merit: 129
fallenangel
October 17, 2020, 07:01:32 PM
#9
Konudan biraz bağımsız olacak sözlerim ancak söyleme gereği duyuyorum. Birçok insan idealist bir şekilde bu yeni sektöre yaklaşıyor. Etrafımda da tonla insan görüyorum olmuş TRX fanı, ADA fanı vs. Ben bu bakışı doğru bulmuyorum ve birçoğuna da kaybettirdiğini gördüm. Kaç yıllık ömrümüz var ki ya da yarın başımıza ne geleceğini kim biliyor ki kendimizi duygusal yönlenmelerle bir yerlere entegre edelim. Bu kripto paralarla oldukça rasyonel bir ilişki kurup kendimizi güvenceye alarak hareket etmeliyiz.
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
October 17, 2020, 04:04:04 AM
#8
Çok güzel bir paylaşım olmuş üstat yine döktürmüşsün ellerine sağlık. Bu forumun güzel yanı da yazdıklarınız sürekli olarak güzel bir şekilde saklanıyor. İlerleyen yıllarda bitcoinin malum o milyon dolar olacak iddaları gerçekleşirse 500 tl den Bitcoin alınır ilanlarını gören muhtemel torunlarımız biz büyüklerine nispeten dedelerine sövecekler neden almadılar zamanında diye herhalde  Grin hatta benim dedem Bitcoini öğrendiğinde buralar hep dutluktu gibi imaları da duyabiliriz  Grin vay be hayat ne çabuk ilerliyor 100 yılda neler olmuş diğer 100 yıla kim bilir neler olacak
legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
October 17, 2020, 02:11:44 AM
#7
Konu sahibi tebrik ediyorum. Güzel bir paylaşım olmuş. Bu konuda ki duygu ve düşüncelerimi bende paylaşmak isterim.
Blok zincirinin teknoloji olarak bir devrimin başlangıcı olduğunu düşünenlerdenim ama Bitcoin e karşı teknik sebeplere dayanan bir ön yargım var.
Bitcoin'in ilk kripto para olmasından mütevellit hep değerli olacağını bilmekle birlikte,
günlük hayatta kripto para kullanımının Bitcoin ile değil, başka kripto paralar ile gerçekleşeceğini düşünüyorum.
Örneğin Digibyte bu gün itibari ile buna en yakın aday bence.

Peki hayalimiz ne?
Kripto para ile alışveriş yapmak, günlük hayatta kullanmak mı?
Yani Kripto parayı kredi kartı gibi kullanınca başımız göğe mi erecek?

Oysa hayalimiz bu olmamalı bana göre.
Bana göre hayalimiz, blok zinciri teknolojisini finans tan sağlığa, adalet den eğitime
ve daha bir çok farklı alanlarda, güvenli ve anlamlı çözümlerin parçası olarak kullanmak olmalı.

Blok zincirini anlayabilmek de çok önemli; Bitcoin blok zinciri teknolojisinin ilk uygulanma şekli.
Bitcoin yapısı kısaca, P2P ağının getirdiği merkezi otoriteye ihtiyaç olmadan eşten eşe veri paylaşımı imkanının,
bir defteri kebir üzerinde herkese açık bir şekilde kripto değer transferi için kullanılmasına dayanıyor.
Gerisi güvenlik için kullanılan algoritmalardan, teknik detaylardan ibaret.

İyide hepsi bu ise, biz bu teknolojiyi finans tan sağlığa, adalet den eğitime ve daha bir çok farklı alanlarda,
güvenli ve anlamlı çözümlerin parçası olarak olarak nasıl kullanacağız? Sorusunun cevabını vereyim.
Siz blok zinciri teknolojisini değil Bitcoin in çalışma mekanizmasını tanımışsınız sadece.
Felsefi ve teknoloji olarak blok zincirini tanımalısınız.

Tarihe bu şekilde not düşmüş olduk. Bakalım zaman bize neler getirecek.
17 Ekim 2020 Ankara.

legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
October 17, 2020, 01:35:19 AM
#6
yukarıda karamsar bir tablo çizdim ama az evvel twitter'de gördüğüm bir içeriği burada paylaşmak istiyorum. 100 sene sonraya bakmaya gerek yok çünkü dediğim gibi o tarihler artık bizim torunlarımızın derdi. biz kendi götümüzü kurtaralım daha sonra toruncukları düşünürüz.


kaynak: https://twitter.com/Eljaboom/status/1316312163703717888

çok iyi değil mi lan?
legendary
Activity: 2548
Merit: 1519
October 16, 2020, 09:04:41 PM
#5
100 yıl sonrasını muhtemelen göremeyeceğiz ama teknoloji bu hızla geliştiği sürece bugün hayal gibi gelen birçok şeyi yaşadığımız takdirde görebileceğiz.
Çok değil 10 sene önce Bitcoin hakkında neler konuşuyorduk, şu an nasıl bir dünyada yaşıyoruz ortada. Kendini dijital para olarak kabul ettirmiş, birçok badireler atlatmış, önemli bir değer saklama aracı olmuş, yeni kripto paraların yolunu açmış çok önemli bir finansal teknolojiye sahibiz. 2010'da biri bunları anlatsa çok ciddiye almazdık herhalde. Şimdi geldiğimiz noktayı görünce ekonominin bu denli dijitalleşmesini hiçbirimiz garipsemiyoruz.

Ben özellikle mobil ödeme sistemlerini kripto para teknolojileriyle buluşturacak önemli yeniliklerin yakında günlük hayatımıza gireceğini tahmin ediyorum. Sadece kripto nerdlerin kullandığı değil, nasıl bugün büyük annelerimiz mobil telefonların karmaşık sistemine adapte olup bizimle görüntülü konuşabiliyorsa ödemeleri de bu cihazlardan kripto paralar ile yapabilecekler. Bu Bitcoin-Ethereum altyapısıyla mı olur yoksa yeni bir kripto para mı bu pazarı ele geçirir emin değilim ama bildiğim bir şey varsa çok kısa süre içinde buna tanıklık edeceğiz.

Devletlerin seçim vb. oylama sistemlerine adaptasyon da elbet olacaktır ancak bu sürecin biraz daha sancılı geçeceğini öngörüyorum.
Nakit paranın tamamen yok oluşunu da görebiliriz. Halihazırda kredi ve banka kartları kullanım oranı yüksek ve pandemi ile beraber iyice arttı. Nakit paranın çok da kullanışlı olmadığı fark ediliyor. Şimdilik gelecek öngörülerim bunlar. Smiley
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
October 16, 2020, 11:34:32 AM
#4
Biraz tarih, biraz da bilim-bilimkurgu-teknoloji ekseninde hazırlanmış çok güzel bir yazı. Keyifle okudum ve okurken de aklıma pek çok şey geldi. Ortaya karışık aşağıya yazmak istiyorum. Bu güzel konuya da bir katkı olmuş olur.

Mesela günümüzden onlarca yıl önce yöneticiler ve bilim insanları tarafından söylenmiş olan şu tarihi gaflar:) Hani bilgisayarlara, telefonlara ve uçaklara ihtiyaç olmayacağı; bunların sadece askeri amaçla kullanılması gerektiği... Ya da televizyonların çok kullanışsız makineler olduğu, vs...
Hatta adamın biri; "mektup varken neden telefona gerek olsun ki" bile demiş!

1500-1900 yılları arasındaki ilerlemeler ile son 20 yıldaki ilerlemeleri kıyasladığımızda bence de çok çok fazla fark var. Bir yanım Moore Yasası'na takılıyor, bir yanım da diğer galaksilerden gelen ziyaretçilerden bazı teknolojilerin alınmış olma olasılığına takılıyor. Şimdilik Moore Yasası daha yakın gelebilir herkese. Hemen şuraya ekleyeyim:

Quote
Moore Yasası (Moore’s Law) Nedir?
Her 18 ayda, bir tümleşik devre üzerine yerleştirilebilecek bileşen sayısı iki katına çıkarken, üretim maliyetleri aynı kalır, hatta düşme eğilimi gösterir. Basite indirgeyecek olursak, eğer paranızı saklarsanız 18 ay sonra bugün alacağımız bilgisayardan 2 kat daha güçlü (işlemci açısından) bir bilgisayar alabilirsiniz. Bu tüm teknolojik gelişmelerle benzerlik gösterir.

Işık hızının aşıldığına ilişkin ben de bazı haberleri takip etmiştim. Henüz laboratuvar ortamında olsa da gelecekte çok farklı bir tablo çıkabilir önümüze. Şu sıralar StarTrek Discovery izliyorum. Orada da sıklıkla Büküm Hızı (Warp) kullanılıyor. Işık saniyede 300.000 km ile yol alıyor ve Büküm-1 seviyesi de tam olarak buna eşitti hatırladığım kadarıyla. Büküm-2 (10 katı), Büküm-3 (39), Büküm-4 (102), Büküm-5 ise (214). Yani büküm-5 ile giden bir gemi saniyede (300000 x 214) 64,2 milyon km hızla gidiyordu.
Şurada güzel bilgiler var bu konuda: https://www.bilimkurgukulubu.com/genel/inceleme/bilimkurguda-isiktan-hizli-seyahat-yontemleri/

Bitcoin tarafına bakarsak, gelecek 100 yılda çok daha farklı algoritmalar içeren "değer transferi" araçlarıyla karşılaşabiliriz. Para demek istemedim, onun yerine "değer" dedim çünkü para da dijitallaşmenin sonraki aşamalarında farklı terimlere evrilecektir. Bitcoin o zamana kadar popülaritesini koruyabilir mi bilemem! Ama @Bthd üstadın da vurguladığı üzere, farklı gezegenlere ve farklı yaşam formlarına ulaştığımızda mutlaka ortak sayılabilecek bir değer transfer aracı ve kaynağı bulunması gerekir.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
October 16, 2020, 10:22:27 AM
#3
Quote
1990'larda bile çoğu insan için uçağa binmek hayal noktasındaydı. Günümüzde ise uçak dünyanın çoğu bölgesinde otobüs gibi klasik taşıma araçlarından çok daha fazla kullanılıyor.
bunu beyenmeyen fedöncü muhalifler var!!!

lan neyse o kadar yorgunum ki geyik yapacak halim yok. ben başka bir yerde daha yazmıştım ve beni ciddiye alan olmadı. bakın arkadaşlar benim için bu alem bitcoin ve ethereum'dan oluşuyor. birisi "bitcoin çöp" dese onun ağzını yüzünü kırarım. buna karşılık ilerleyen yıllarda önümüzde bitcoin diye bir şey kalmayacak. ederi tam tamına "0" dolara eşit olacak. olur mu öyle şey saçmalama demeyin. koskoca gospodin dediyse olur! bugüne kadar ne dediysem hepsi çıkmıştır. tıpkı geçen sene fenerbahçe'nin şampiyon olacağını tahmin ettiğim gibi.

2120 yılında biz fakirler dünya üzerinde çöpleri karıştırırken bir takım zengin piçler bu alemden ayrılacak. bırak bitcoin'i elektrik, su gibi bugünün temel ihtiyaçlarını bulamayacağız. o zamana kadar ben 10 kere ölürüm zaten. torunlarımın derdi benim değil.
legendary
Activity: 1624
Merit: 1436
October 16, 2020, 08:18:51 AM
#2
Konuyu ve gelecekte olabilecek yada doğabilecek olayları çok güzel bir şekilde özetlemişsiniz.Elinize sağlık hocam.

Quote
Bir yetkilinin olmadığı,
haklarımızı kullanmak için aracılara ihtiyaç duymadığımız,
hatta devletlerin ve milliyetlerin olmadığı,
bir şeyleri elde edebilmek için insanların sadece insan olmasının yeterli olduğu,
geleceğin merkeziyetsiz evreninde görüşmek üzere..
Demişsiniz ve açıkçası devir yavaş yavaş merkeziyetsiz bir sanal parayla veya kripto paralarla dönmeye başladığı için bunun çokta uçuk bir tahmin olmayacağının göstergesidir diye düşünüyorum.
Quote
Belki hayal ettiklerimizin çoğu gerçekleştiğinde biz hayatta olmayacağız ama ne fark eder ki satırlarımız burada duruyor olacak ve birileri bizim bir zamanlar burada olduğumuzu bilecek.
Kim bilebilir belki gerçekleşir belki gerçekleşmez.

Ve şunu eklemek istiyorum Blockchain teknolojisi ve Bitcoin kesinlikle bir devrin başlangıcıdır.
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
October 16, 2020, 04:33:53 AM
#1
Bitcoin'den bahsederken geleceğin para birimi olarak bahsediyoruz gelin hep birlikte geleceğe bir başlık bırakalım, hem de nedenlerini tartışalım. Gelecekte bu satırları okuyacak insanlar için belki Hal Finney'in destansı twiti gibi bir etki bırakmayı başarmış oluruz. Her bakışta beni heyecanlandıran mesajlardan birisi "Running bitcoin".



Geçtiğimiz 100 yılda insanlık

1920 yani 100 yıl öncesiyle kıyasladığımızda dünya inanılmaz bir yere dönüştü. Milyarlarca yıldır yaşayan bir gezegeni düşündüğünüzde 100 yıl çok küçük bir zaman dilimi ve bu kadar küçük bir zaman diliminde gerçekleştirdiğimiz gelişim inanılmaz seviyede. Ve bu gelişim hızının ivmeli bir hareketle arttığını düşünürsek BTC ve blockchain'in geleceğini tahmin edebilme gücümüz de artar.

Muhtemelen 1920 yılında yaşayan bir insanı diriltip bugünü göstermeyi başarsak aklını kaybederdi. Muhtemelen bilgisayar ve interneti anlaması bile yıllarını alabilirdi. Şöyle düşünün hayatında hiç araba görmemiş insanların gökyüzünde sürekli uçuşan uçakları görmesi gibi. 1920 uçakların var olduğu bir yıldı ancak şimdiki gibi seyahat amacıyla kullanılmıyordu daha çok askeri amaçlar taşıyorlardı.

1990'larda bile çoğu insan için uçağa binmek hayal noktasındaydı. Günümüzde ise uçak dünyanın çoğu bölgesinde otobüs gibi klasik taşıma araçlarından çok daha fazla kullanılıyor. Cep telefonu, paketlenmiş gıdalar (yaygın ölçüde), internet, bilgisayar ve bugün günlük hayatımızın olmazsa olmazı bir çok teknoloji 1920'lerde yaşayan insanların hayalleri içerisinde bile yoktu.

Bu anlamda ne kadar hayal etmeye çalışırsak çalışalım gelecek 100 yılın hayallerimizin ötesinde olacağını düşünüyorum. Şu an benim sahip olduğum hayal gücü ile 90 sene sonra yaşayacak insanın hayal gücü arasında uçurum niteliğinde farklılıklar olacaktır.

Gelecek 100 yılda insanlık

İnternet teknolojilerinin yanı sıra geleceğin en büyük teknolojilerinden birinin SpaceX tarafından atıldığını düşünüyorum. Yeniden kullanılabilir, istenilen noktaya iniş yapabilen roketler. Bu roketler bizim uzayla olan ilişkimizi arttıracak birinci adım oldu bana göre. Yakın gelecekte ise ışık hızına yaklaşmanın yollarını bularak (taşıtlar açısından) farklı galaksilere keşfedilecek yeni dünyalara yol alacağız.

*
Quote
Bilim adamı Lijun Wang, laboratuvar koşullarında ışık hızını 300 kat aştığını duyurdu. İtalyan bilim adamları da, normal koşullarda ışık hızını yüzde 25 artırmayı başardıklarını açıkladılar.
http://arsiv.ntv.com.tr/news/9380.asp

Geleceğin parası olarak Bitcoin

Belki insanlar olarak farklı galaksilerde, farklı yıldızların yörüngelerinde yaşamaya başlayacağız ve uzay yolculukları bizim için sıradan bir duruma dönüşecek. Böyle bir ortamda günümüzün klasik para birimlerinin yada para sisteminin kullanılması çok mümkün görünmüyor. Bir düşünsenize andromeda galaksisindesiniz ve dünyadaki bankanızdan veya başka bir galaksideki başka bir bankadan onay almanız gerekecek. Hem kendi paranız için neden başkasından onay almak zorundasınız ? Dünya sınırları içinde ve şu an bile geçerli bence bu söylem. Size ait bir şeyin kullanım haklarını neden başkasına devretmek zorundasınız ?

Olay galaksiler boyutuna taşındığında altın, gümüş gibi metallerin hem sınırlılık durumları ciddi değişkenlik gösterebilir hem de ortaya taşıma maliyeti adı altında çok büyük maliyetler çıkabilir. Sizi bilmem ama bence 100 yıl sonrasının dünyasında günümüz değerli metallerine bir yer yok.

Bitcoini bu süreçte kullanıma en uygun birimlerden birisi olarak hayal ediyorum zaten biraz da o yüzden buradayım. Beyler kısa vadede para kazanma hedeflerinizden ziyade biz geleceğin ilk adımlarını atan kaşifler olabiliriz. Bitcoin'in en ilkel halini deneyen kullanıcılarız bir anlamda, keşfin ilk adımlarına tanıklık etmiş olanlar. Burada ilkel kelimesini kullanmamın sebebini anlamışsınızdır 2120 yılında 111 yaşındaki bir birimin erken kullanıcıları olarak tanımlanacağız. Belki bugün sahip olduğumuz bitcoin cüzdanları koleksiyonların en değerli parçaları olacak. Altın, gümüş veya nakit paranın geliştirilemezliği karşısında 100 yıl boyunca geliştirilmiş bir bitcoin'den söz ediyoruz tabi ki.

Geleceğin insanlarının daha da özgürlükçü olacağını düşündüğümüzde yine bize tek bir şeyi işaret ediyor, gerçek sahibi insanlık olan tek para birimi olarak bitcoin ve türevleri.

Geleceğin yönetim sistemi olarak blockchain temelli sistemler

Ağların en önemli özelliği sonsuz geliştirilebilirliğe sahip olması ve tek sınırının insanın hayal gücü olmasıdır. 100 yıl sonrasının dünyasında beklediğimiz değişiklikler hayatın her alanına yayılarak insanlığın tamamının ortak bir zeminde buluşmasını mecbur kılacaktır. Muhtemelen geleceğin insanının hayal gücüyle birleşecek blockchain teknolojisi hayatın her alanına yayılarak günümüz klasik sistemlerinin yerini tamamen kaplayacaktır.

Hatta gelecekte günümüzün demokrasi olarak adlandırılan en yaygın ve sözde en özgürlükçü yönetim sistemi de değişmek zorunda kalacaktır. Demokrasi dediğimizde halkın kendi kendini yönetmesinden bahsediyoruz ancak tüm yetkinin halk eliyle bile olsa belirli kişilerde olmasının eski sistemlere göre aslında çok büyük bir değişiklik olmadığını her gün yeniden görüyoruz.

Sonuç:

İnternetin hayatımızı nasıl değiştirdiğini gördükten sonra gelecekte direkt olarak bitcoin yada blockchain yer almasa bile bitcoin ve blockchain üzerine kurulu yeni yapıların hayatımızın değiştireceğini söylemek çok büyük bir tahmin olmasa gerek. Yazıyı bu bağlamda değerlendirirseniz sevinirim.

Bir yetkilinin olmadığı,
haklarımızı kullanmak için aracılara ihtiyaç duymadığımız,
hatta devletlerin ve milliyetlerin olmadığı,
bir şeyleri elde edebilmek için insanların sadece insan olmasının yeterli olduğu,
geleceğin merkeziyetsiz evreninde görüşmek üzere..

Not: İçerik absürt gelebilir çünkü çoğu kurgusal ve benim hayal gücüme dayanıyor. Absürt gelen gelecek tahminlerinin defalarca tuttuğunu gördük insanlık tarihinde. Neden olmasın ? Sizlerin de gelecek öngörülerinizi ve gelecekte bitcoin ve türevlerinin kullanım alanlarıyla ilgili tahminlerinizi okumaktan zevk duyarım. 

Belki hayal ettiklerimizin çoğu gerçekleştiğinde biz hayatta olmayacağız ama ne fark eder ki satırlarımız burada duruyor olacak ve birileri bizim bir zamanlar burada olduğumuzu bilecek.
Jump to: