Yurt dışına çıkmak için fırsat arayan üniversite öğrencisi kişiler için Türkiye Cumhuriyet tarihinin en iyi bursu olan YLSY bursunu maalesef çok az genç biliyor. Ben de bildiklerimi buradan paylaşmak istedim. Nam-ı değer "yurt dışı lisansüstü öğrenim bursluluk programı" (YLSY). Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla mecburi hizmet karşılığında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen burs.
Bu bursa ALES puanı ve lisans mezuniyet ortalaması 4 üzerinden 2,50 olan kişiler başvuruyor ve listeleniyor. (Her hangi bir dil puanı şartı aramaz, burası çokomellidir.) Açılan kontenjana göre Ankara'da yapılan mülakata katılabiliyorlar. Sözlü sınavda alan bilgisine hakim olan, iletişim becerileri güçlü olan, bilimsel gelişmelere açık ve akademik çalışmalara yatkın olan adaylar komisyon tarafından değerlendirilir. Komisyonda üç jüri olur. İkisi alanda bir kişi ise MEB'den. Sözlü mülakattan sonra adaylar, sözlü sınav puanı ve ALES puanının %40’ı ile mezuniyet not ortalamalarının geri kalan %20’si ile hesaplanan toplam YLSY puanı 70 ve üzeri olduğunda ÖSYM sistemi üzerinden yurtdışında eğitim alacakları en fazla 30 kurum tercihinde bulunabilirler.
Peki bu burs içinde neler var?Yurt dışındaki okul ücretlerinizin tamamı
Yurt içi ve yurt dışı ulaşım giderleriniz
Yurt içi ve yurt dışı sağlık masraflarınız
Sınav ücretleriniz
Ülke içinde bir yıl, şartlı kabul aldıktan sonra yurt dışında 6 ay dil kursunuzAylık burs ödemesi ( ülkeden ülkeye değişmekle beraber 2000 Euro civarı aylık burs)
Burs geri ödemeli mi? Bursu kazandığınız zaman bir kuruma atanıyorsunuz. Yurt dışında örneğin 4 yıl boyunca doktora yaptınız, ülkenize döndünüz. 8 yıl boyunca bursu kazandığınız zaman ki kurumda (Örneğin Sakarya Üniversitesindeki öğretim görevlisi kadrosunda işe başlıyorsunuz.) işe başlıyorsunuz. Bu arada devlet siz yurt dışında siz doktora yaparken örneğin Sakarya üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışıyormuşsunuz gibi sigortanızı yatırıyor emeklilik yaşınız ve priminiz işliyor. Bursun geri ödemesi bursu aldığının iki katı süresi olarak hizmet vermek yada atanan yerde alınan bursu geri ödemek.
YLSY bursu ile ilgili aklıma gelen bilgiler. Merak eden arkadaşlar konu başlığı altında sorabilirler bildiklerimi cevaplamaya çalışırım. Ama Yurt dışına gitmek, yerleşmek veya sadece orada eğitim görmek için bile çok bir burs programı.
Lakin son yıllardaki ülkedeki liyakatsizlik ve torpilden bu burs programı da etkilenmiş durumda. Ne kadar başarılı olsanız da mülakatta sizleri eleyebiliyorlar. İki yıl üst üste elenen bir kişi olarak size başımdan geçen mülakatı da yazayım. Ortalama mülakatlar 10-15 dk. kadar sürüyor. Benim ise mülakatım ortalama 30-35 dk. sürdü. Onlar soruyor ben cevaplıyorum. Artık jürinin soracak sorusu kalmadı. Alandan olmayan MEB'den olan jüri ile şöyle bir diyaloğum oldu.
Jüri: Nereden geliyorsun?
Ben: X şehrinden geliyorum.
Jüri: X şehrinde limonun kilosu kaç lira?
Ve bu diyaloğun akabinde benim de mülakatım bitti ve bekleme alanına geçtim. Benden önce giren kişiler (hepsi nerede ise ben asistan iken derslerine girdiğim kişiler, çoğu sınavdan çıktıkları zaman böyle bir soru sordular cevabı neydi diye bana sormuşlardı) bekliyordu. Hepsi bir ağızdan içerde çok fazla kaldın sen kesin kazandın abi sen muhabbeti olmuştu ama elenen ben oldum kazananlar ise ne tesadüf siyasi olarak belli bir kesimdendi. Hangi kesim olduğunu açıklayan ve YLSY gruplarında dönen şu tweeti de bırakayım.
Kaynak:
https://twitter.com/gdamlakaya/status/1478520724381913093?s=21