Author

Topic: YOLUNUZ YOL DEĞİL ! BITCOIN ! (Read 515 times)

member
Activity: 994
Merit: 20
April 03, 2021, 06:55:20 AM
#12
Bitcoinlerin çoğunluğunun azınlığın elinde olduğu için böyle düşünen ilk kişilerden değilsiniz aslında. Fakat bu durum aynı şekilde itibari paralarda da mevcut. Yani aslında çok da farklı bir durum yok. Gelecekte de herkes aynı şimdi olduğu gibi rahatlıkla işlemlerini gerçekleştirmeye devam edebilecektir.
hero member
Activity: 1400
Merit: 536
February 23, 2021, 05:30:11 PM
#11
Ben tebrik edeyim en azindan, beni en cok dusunduren bitcoin dagilimdaki farkliliklar, cuzdan uzerinden gitmekten baska bitcoin dagilim analizi yapmak imkansiz, sukur ki bitcoinin yapisi geregi. Adres uzerinden gidince de tam saglikli dagilim analizi yapilmiyor zira sirketler, borsalar, mixerlar, bahis siteleri ve daha niceleri sadece tek adresde gorulebilmekte, ama gercekten de nicelik olarak kucuk miktarlarda bitcoin'e sahip olan milyonlar hatta milyarlar olduguna eminim, bu topluluklar beraber hareket etmedigi gibi balinalar beraber hareket edebiliyorlar.
legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
February 14, 2021, 12:29:51 PM
#10
Başlık bir hayli iddialı olunca bütün bitcoin holder larına mesaj gibi göründü. Fakat linki okuyunca asıl kaygının Tether üzerinden dolaylı olarak Bitfinex'e karşı olduğunu gördün. Açıkçası Tether mevzusu benim de çok kafamı kurcalıyor. Hiçbir destekleyicisi olmayan bir kriptopara, aslında amerikan doları gibi aynı, arkasındaki şirkete/kuruma bağlı. Bu yüzden mümkün olduğunca Tether ve onun gibi sabit coinlerden uzak duruyorum. Sadece anlık al-sat işleminde kullanıyorum.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
February 13, 2021, 04:06:58 PM
#9
Bu makale yazıldığında BTC fiyatı 32k dolarmış. Bugün baktığımızda ise 47k dolar:) O gün 1 BTC alanlar şu anda keyif yapıyorlar!

Değeri belirleyen asıl unsurun talep olduğunu unutmamak lazım. Bir mal ya da hizmet X kişiyi cezbetmese de çoğunluk tarafından rağbet görüyorsa ve sınırlıysa, fiyatına da olumlu katkı sağlayacaktır.
Serbest piyasalarda dengeleri arz/talep belirliyor sonuçta. Bitcoin, çok müthiş bir teknolojiye sahip değil. Hatta piyasadaki pek çok kripto paraya göre gizlilik, hız ve transfer komisyonları açısından çok gerilerde bile diyebiliriz. Ama son tahlilde, bu piyasanın öncüsü konumunda ve çok büyük bir marka değeri var! Haliyle insanlar da marka değerine ve gelecekteki potansiyeline yatırım yapıyorlar.

Not: Şu anda sirkülasyonda olan BTC miktarı 18,627,812 görünse de bunun yaklaşık 1 milyon adetinin de kayıp olduğunu varsayabiliriz. Şifreleri unutulan binlerce BTC'ye sahip cüzdanlar, 8 yıldan fazla süredir hareketsiz duruyorlar. Şu siteden 9 yıllık hareketsiz cüzdanlardaki bakiyeler kontrol edilebilir: https://bitinfocharts.com/top-100-dormant_9y-bitcoin-addresses.html

Dolayısıyla toplam sirkülasyondan 1 milyon civarını "kayıp" olarak düşünürsek, ulaşılabilecek toplam Bitcoin arzını 21 değil 20 milyon olarak kabul edebiliriz. Elbette önümüzdeki yıllarda bu kayıp Bitcoin'lerin artma ihtimali de var! Belki total supply 20 milyonu bile bulmayabilir...
legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
January 13, 2021, 01:09:38 AM
#8
Yazıda geçen

"Zaten, Tether’in şeffaflık sayfası hata veriyor. https://wallet.tether.to/transparency" bölümüne istinaden, hata vermiyor, normal çalışıyor. Geçici bir sorundur belki.
Ne iddia edilirse edilsin aksi ispatlanmadığı ya da şirketten açıklama gelmediği sürece Tether'ın karşılığının var olduğu gerçeği var.
legendary
Activity: 2240
Merit: 1131
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
January 05, 2021, 02:21:08 PM
#7
kusura bakmayın henüz yazınızı okuma fırsatı bulamadım (daha sonra göz atacağım ve mesajı editleyeceğim, önlerden rez aldım) ama yazınız aracılığıyla bitcoin değerine ilişkin getirilen eleştirilerden biri olan ve forum tarafından ilgi çeken bir konuyu anımsadım. https://bitcointalksearch.org/topic/bitcoin-kotu-yola-dutu-5030188

ben de, "yola düşmek sevdalanmaktır; durmak yok, yola devam" diyorum. :)

ekleme:

konuda iki ana mevzu var, bitcoin dağılımı ve fiyattaki balonlaşma. bitcoin dağılımını oluşturan veriler kesin bir sonuç ortaya koymasa bile gerçeğe yakın verilerden oluşuyor; yani, bitcoin'in majority problemi bilinen ve reddedilmeyen bir gerçek. bu durumun en makul açıklaması ise bireysel yatırımcıların risk yönetimi konusundaki üstün başarısı olabilir. aynı ya da benzer riski, bitcoin 3k iken alabilirdiniz ve şimdi ya da 100k'da bizlere bir seminer ortamında -öğrencilerinize derslerinizde anlattığınız gibi- bireysel risk yönetimi konusundaki üstün başarınızın sosyoekonomik açıklamalarından bahsedebilirdiniz. bu durum tamamen doğru ata doğru zamanda oynamak ile alakalı bir durum olarak değerlendirilmeli.

serbest piyasada fiyatlar dalgalı seyir izler, dalgalar bazen (aslında genellikle) balonlaşır, bu durum patatesten altının fiyatına kadar her yerde karşımıza çıkar ve normal bir durumdur. fiyattaki balonlaşmayı anlayabilmemizin tek yolu ise teknik analizdir. aksi durumdaki düşünceler de kişisel zanlardan öteye gitme potansiyeli taşımaz. bu arada yorumumu bitcoin fiyatında düzeltme bekleyen biri olarak oluşturdum, pozisyonumu da alt ve tether dengesinde tutuyorum.
legendary
Activity: 2366
Merit: 2594
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
January 04, 2021, 04:15:04 PM
#6
Şu ana kadar yapılan değerli yorumlara cevabım aşağıdaki gibidir.

Dünyada 33 kişinin serveti, dünya nüfusunun yarısının sahip olduğu zenginliğe eşittir. Dolayısıyla mevcut sistemi hiçbir şekilde savunmam.
İkinci olarak, merkez bankaları sırf küçük bir azınlık mutlu olsun diye para yaratıyorlar.
Üçüncü olarak, blockchain teknolojisinin daha eşitlikçi ve merkeziyetten uzak bir gelecek kuracağı konusunda umutlarım var. Fakat mevcut görüntü, kumarhane kapitalizmin buraya da yansıdığıdır.
Cüzdan adresi, kişi sayısı eleştirisi doğrudur. Elimizde cüzdan verisi yok.Daha sağlıklı veri varsa paylaşalım.

Saygılarımla

Gerçek cüzdan verilerine ulaşmanızın olasılığı yok çünkü bir çok insan, özellikle bitcoin ile yeni tanışan insanlar tehlikelerin farkında olmadan borsa cüzdanlarını kişisel cüzdan gibi kullanırlar. Şu an borsalarda kişilere ait varlık miktarı 1.5 milyon bitcoin civarında (küçük borsalar hariç). Bunun dışında grayscale ve benzeri yatırım şirketlerinin yatırımcılarına ait bitcoinleri tuttukları bitcoin cüzdanları da paylaştığınız istatistiklerde bir kişiye ait gibi görünür.

Ayrıca bitcoin'in ilk günlerini göz önüne aldığınızda 10 gün madencilik yapan ve sonrasında değeri sıfır olduğu için umursamayan her teknoloji meraklısı binlerce bitcoinin sonsuza kadar kaybolmasına sebep olur. Tahmin edilen kayıp bitcoin sayısı da ~ 4 milyon civarındadır. Bu sayıyı hesaplamanın kesin bir yolu da yok.

Yani gerçekleştirdiğiniz hesaplamalar bir çok açıdan yanlış veriler içeriyor.
newbie
Activity: 16
Merit: 3
January 04, 2021, 03:56:47 PM
#5
Şu ana kadar yapılan değerli yorumlara cevabım aşağıdaki gibidir.

Dünyada 33 kişinin serveti, dünya nüfusunun yarısının sahip olduğu zenginliğe eşittir. Dolayısıyla mevcut sistemi hiçbir şekilde savunmam.
İkinci olarak, merkez bankaları sırf küçük bir azınlık mutlu olsun diye para yaratıyorlar.
Üçüncü olarak, blockchain teknolojisinin daha eşitlikçi ve merkeziyetten uzak bir gelecek kuracağı konusunda umutlarım var. Fakat mevcut görüntü, kumarhane kapitalizmin buraya da yansıdığıdır.
Cüzdan adresi, kişi sayısı eleştirisi doğrudur. Elimizde cüzdan verisi yok.Daha sağlıklı veri varsa paylaşalım.

Saygılarımla
legendary
Activity: 2366
Merit: 2594
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
January 04, 2021, 03:38:55 PM
#4
Bitcoin'in ne olduğunu bilmeden bitcoin değerini sadece cüzdan istatistikleri üzerinden sorgulamaya kalkarsanız elde edebileceğiniz sonucun doğru olma olasılığı çok düşük olur.


Gördüğünüz kağıt parçasının 4 adeti Türkiye'de yaşayan asgari ücretli bir kişinin aylık emeğinin karşılığı. Bitcoin'in karşılığı enerjidir, peki bu kağıt parçasının karşılığı nedir ? Arkasında devletler var geyiğine girmek istiyorsanız merkez bankaları tarafından yapılan "sınırsız" fiat para basımının cebimdeki parayı nasıl etkilediğini de açıklamalısınız. Yada devletlerin fiat paraları ne karşılığında bastığını bana açıklamalısınız. Bir doların alım gücünün düşme sebebi nedir ?


Doların altın karşısında 20 sene içerisinde yaklaşık 6 kat değer kaybettiğini benden iyi biliyor olmalısınız. İnsanların cebinden paralarının 5/6'sını alan kimdir ? Bu paralar ceplerinden çalınırken hissetmemelerini sağlayan birimler fiat paralardır çalanın kim olduğunu söylemeye gerek yok. Son 30 senede Türk Lirasının dolar veya altın bazında yaşadığı değer kaybından bahsetmek ister misiniz biraz. Ben söyleyeyim altın bazında yaklaşık 15.000 kat, açın istatistikleri kendiniz inceleyin.

Bitcoini dağılım oranları üzerinden scam olmakla veya fiyatsal balon olmakla itham etmişsiniz. Dünyadaki fiat paraların yüzde kaçını %1'lik kesim bölüşüyor ? Kaç milyar insanın sahip olduğu altın ve gümüş miktarı bir kaç insanın elindeki altın ve gümüş miktarına eşit ? BTC ile en azından kimin ne kadara sahip olduğunu biliyoruz yada biz kabul etmediğimiz sürece birilerinin bitcoinlerimizi bloke etme olasılığı yok. Bitcoin karşılığı olmayan kağıt parçalarından çok daha değerlidir, göreceksiniz.

*Görsel Kaynağı
newbie
Activity: 48
Merit: 0
January 04, 2021, 03:37:06 PM
#3
"Cüzdan adresi=kişi sayısı" denklemi nasıl oluyor anlamadım?

Her bir borsaya üye olduğumuzda yada telefonumuza bir cüzdan indirdiğimizde otomatik olarak Btc adresi alıyoruz.

Eminim kullanmadığım ve haberimin dahi olmadığı 50 nin üzerinde btc adresim vardır. Kullanmadığım 49 adres direk o %98 lik oranın içine gidiyor.

hero member
Activity: 629
Merit: 508
January 04, 2021, 03:29:38 PM
#2
Başlık çok iddialı ama içerik bunu karşılamıyor.

İlk bölümde üretilmiş bitcoin'lerin çoğu azınlık kesimde demişsin, ee olabilir ne olmuş? Nakit para veya reel varlıklarda durum çok mu farklı sanıyorsun. Her yerde servet aptallardan görece az sayıdaki akıllılara devrolur, bu pek değişmez. Ancak bitcoin'de bu tablonun görünümü gitgide değişecektir diye düşünüyorum biraz daha tabana yayılma göreceğiz fikrimce. Bitcoin'i güzel yapan da şeffafça neyin ne olduğunu görebilmen. Dolarda, TL'de bunu yapabiliyor musun? İstediğin her an bakabiliyor musun kimde ne var diye. Yok.


Tether konusunda zaten 2017'den beri spekülasyon yapılıyor. Davası da sürüyor. Herkes durumun farkında ancak ordan da bişey çıkacağını sanmıyorum.
Karşılıksız tether basıldığı iddiası bence mantıksız, çünkü talebin olduğunu görüyoruz. Talep varsa sınırlı varlıklarda fiyat artar bu kadar basit.
newbie
Activity: 16
Merit: 3
January 04, 2021, 01:26:33 PM
#1
Değerli arkadaşlar
Bitcoin'in fiyatında görülen artış üzerine küçük bir yazı kaleme aldım. Her türlü eleştirinizi bekliyorum. Konunun, "bitcoin'in değerindeki anormallik" olduğunu unutmadan yazarsanız sevinirim.

https://www.paraanaliz.com/2021/ekonomi/yolunuz-yol-degil-bitcoin-55454/

Sayfadan buraya link vereceğim.

Saygılarımla
Jump to: