Author

Topic: YORUM; Bitcoin'in enflasyon ile ilgisi yok (Read 52 times)

legendary
Activity: 2366
Merit: 2594
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
January 13, 2022, 06:32:59 AM
#2
Bitcoin merkezde tek bir karar vericinin bütün yönetimsel süreçlerine karar veremediği para birimidir. Fiyatından tamamen bağımsız olarak işlevini yerine getirmeye devam edebilir. 1 bitcoin 50k dolar olursa 50k dolar ödeme için 1 BTC göndermeniz gerekir, 1 bitcoin 1 dolar olursa 50k dolar ödeme için 50k BTC göndermeniz gerekir. Temelde bitcoinin fiyatı bitcoini ilgilendirmez.

Peki insanlar neden bitcoin tutma eğilimindedir ?

Söz konusu birim bitcoin, altın yada dolar olduğunda hiç birisi sizi olası bir birimde gerçekleşecek enflasyondan koruyacağını garanti edemez. Elinizde dolar varsa merkezi yönetici kurumun dilediği zaman dilediği kadar yaratma gücü vardır. Bitcoin ve sınırlı varlıkları fiat paradan farklı kılan budur. Bitcoin'in ne zaman ne kadar adet artışı sağlayacağını ve bu artışın kimlere nasıl pay edileceğini bilirsiniz. Tekil örnekler üzerinden yaptığınız genellemeler yanlış sonuçlar doğurur.

Örneğin Türkiye'de 2010 yılında x miktar altın ile mercedes'in ürettiği en büyük motorlu aracı alabilirken bugün aynı miktarla orta-alt sınıf bir araç alabilirsiniz. Eğer ortamda olağandışı hareketler var ise hiç bir şey sizi olağandışı hareketlerin yaratacağı enflasyona karşı koruyamaz. Eğer ortada gıda ile bir kriz varsa sizi koruyabilecek tek şey gıda yetiştirebileceğiniz geniş verimli topraklar ve diğer ekipmanlar olabilir. Eğer ortada bir savaş varsa hiç bir şey sizi silah fiyatlarında oluşacak enflasyona karşı koruyamaz (Tabi size silahla saldıran kişiye altın fırlatarak yok etmeyi planlamıyorsanız.). Bu örneklerden yola çıkarak altın sizi enflasyona karşı korumaz sonucunu elde etmek yanlıştır (bakınız: maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi). Altın, bitcoin yada diğer sınırlı varlıkların sizi koruyabileceği enflasyon fiat para enflasyonu ve para basıldıktan sonra basılan paranın adaletsiz dağıtılarak sizin cebinizdeki paranın bir kısmının haberiniz olmadan çalınmasını engellemektir. Buna tepki olarak doğmuştur.

Bütün fikirlerinizi gereğinden fazla genelleme yaparak kafanızın içinde oluşturduğunuz bitcoin hisse senedidir temeline oturttuğunuz için temeli bozuk binada üzerine çıkılan katlarda yanlış ilerliyor. Bitcoinlerin %99'una da sahip olsanız bu sizi bitcoin'in kar ortağı (bitcoin kar amacı güden bir şirket değildir), ortağı yapmaz yada bitcoin zinciri üzerinde söz sahibi yapmaz. Eğer bir değerinin olması ve/veya değerinin değişmesi bir ürünü hisse senedi yapıyorsa fiat para yada altın kavramını ve hatta değer biçilen her şeyi hisse senedi olarak tanımlamış olursunuz.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
January 13, 2022, 04:03:04 AM
#1
2000 yılından sonra başlayan enflasyon 2008 ile zirve yapmış küresel gıda fiyatları rekor kırmıştı aynı sekilde değerli metaller zirve seviyelerini 2011 lerde gördü.

Buğday Nikel Demir Mısır Petrol Altın Gümüş ve Platin fiyatları 2000 yılından sonra ortaya çıkan yüksek enflasyondan nasibini almıştı. Fiyatlar aşırı primlenmisti hatta artan gıda fiyatları dünyada eylemlere bile neden oldu. Bazı kaynaklar 2008 gıda krizinin Arap baharlarına bile neden olduğu görüşünde.Bu gibi enflasyonist ortamlarda hisse senetleri genelde yatay seyir ettiği gözlemleniyor.

Peki Bitcoinin enflasyon hikayesi nereden geliyor;

Tabikide kısıtlı arz konusundan bol para basımı ile ilişkilendirilip enflasyon olacak sınırlı varliklar yükselecek mantığına dayanıyor. Aslında güzel bir ilizyon ancak dünyada sınırlı olmayan ne var ki?

Mesela Pegasus hissesi sınırlı sayıda, Apple hissesi sınırlı sayıda, Altın sınırlı sayıda, Toprak sınırlı sayıda, THY hissesi sınırlı sayıda, dünya borsalarindaki bir çok hisse senedi sınırlı sayıda.

Mesele sınırlı sayıda olması mı ?

Hayır tabikide değil. Bitcoin 2008 den sonra enflasyonun giderek düştüğü hatta yer yer deflasyon görüldüğü ortamlarda sivrildi. Mesela 2011 den sonra bir çok Avrupa ülkesi deflasyon ile kavrulurken Bitcoin fiyatı talep artışına bağlı olarak artmaya devam etti. Burada tüm meselenin talep olduğunu söyleyebiliriz enflasyon ise bu talebi arttırır mı kısa vadede evet ancak uzun vadeli gerçekçi bir gözle bakarsak hisse senetleri ve riskli varliklar enflasyondan nezle kaparlar.

Örnekleri var;
2.dunya savaşı ile başlayan enflasyon dalgası hisse senedi fiyatlarını dip yaptırmıştır. Bu dönemde öne çıkan buğday demir çelik fiyatları talebe bağlı sert yükselişler yaşarken hisse senedi fiyatları ise yatay seyretmistir.

1965 ten sonra başlayan 70 lerde hızlanan enflasyon dalgasında buğday petrol altın platin gümüş gibi değerli madenler artan talebe bağlı sert şekilde yükselirken yüksek enflasyonda sınırlı sayıda olan hisse senetleri yeterli performansı gösterememiş yatay gidisattan kurtulamamıstır. Ta ki 1980 den sonrasına kadar bu yıllarda zorda olsa enflasyon kontrol altına alınmıştır. Bu iyimser hava ile hisse senetleri de dev bir ralliye kalkmıştır.

2000 yılından sonra tekrar gündemimize giren enflasyon global çapta yine hasar oluşturmuş riskli varlıkları negatif etkilemiştir.


Peki Bitcoin'in enflasyon hikayesi ne kadar gerçekçi onuda yatırımcılar kendisi karar vermelidir. Bitcoin en şanlı dönemlerini 2008 sonrası enflasyon kontrol altına alınıp hatta deflasyonu olduğu donemlerde yaşaması da düşündürücüdür.

Global çapta hala enflasyon risk olarak görülmüyor Fed ipler benim elimde diyebiliyor ve yatırımcılarda herhangi bir enflasyon korkusu görülmüyor. Çünkü 2008 deki yüksek fiyatlamalar daha yeni yeni hazmediliyor. Bir noktadan sonra bu hamzedilme hazımsızlığa dönüşeceğini geçmiş örneklerden görüyoruz.

Bana kalırsa ; Gerçek enflasyon geldiğinde masada sadece emtialar kalacak. Bitcoin enflasyondan değil direkt olarak hisse senetlerine paralel deflasyonist ortamlardan besleniyor.


YTD.
Jump to: