....
Btcoin içinse şunu düşünüyorum: 20k USD üzerinde stabil hale geldiğinde ve o civarlarda orta/uzun vadeli kalabildiğinde yeni yatırımcıları çekme kabiliyeti çok artacaktır. "Güvenli yatırım aracı" diyebileceğimizi şimdilik sanmıyorum; o durumda fiyat oynaklığının en az seviyeye inmiş olması lazım. Klasik borsalar bile (taban/tavan uygulamasına sahip olduğu halde) güvenli liman olarak kabul edilmiyorlar sonuçta.
"Güvenli liman" kavramını biraz açalım, volatilitesi düşük enstrümanlardan ziyade, genel geçer anlayış: piyasalarda volatility ve risk yükseldiği zamanlarda, sağlam
durabilen ve artış eğilimine giren korumacı varlık manasında kullanıılır. Bitcoin son 1-2 yıldır bu tanıma uyuyor, bunun önemli bir sebebi de mevcut "itibari" finansal sisteme alternatif bağımsız felsefede bir değer olması;
o yüzden mevcut finansal sistemi riske sokan gelişmeler, savaş, trade ambargoları, siyasi krizler vb, Bitcoin fiyat hareketlerine olumlu etki etmeye başladı.
Sanırım @Vispilio'nun anlatmak istediklerini anlayamadık tam olarak.
Bana göre demek istediği şu, insanlar sıkıntı yaşamaları durumunda artık en az altın-gümüş kadar Bitcoin'e de güvenir oldular.
Evet fiyat dalgalanmaları halen biraz fazla ancak daha iyiye gideceği yönünde beklenti neredeyse sabit. Yüzde bir kaçlık boş insan topluluğunu saymazsak büyük bir çoğunluk BTC fiyatının er-geç yükseleceği tahmininde bulunuyor. Bu da inancın önemli bir simgesi.
Üstelik BTC'nin, yukarıda bahsi geçen diğer emtialardan çok bariz üstün 2 yanı var: Anonimlik ve taşıma kolaylığı.
Bunları hafife almayalım.
Aslında konuyu anlamak için insanın doğasını düşünmek lazım. İnsan doğası her zaman değişime ve daha iyisini bulma isteğine bakmamız lazım. Özellikle de Türk topluluğu olarak en çok biz anlayabiliriz diye düşünüyorum. Baskı ve esareti yapan "devlet" dahi olsa buna karşı durmuş bir milletiz biz. Ekonomide liberalizm her zaman önemli bir akım olmuştur. her zaman söylerim, modern ekonomik akımın yaratıcısı diye kabul edilen Adam Smith'in ekonomi görüşü halen çok önemlidir. Ve oradan gelen "bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" görüşü aslında tam olarak Bitcoin'e adapte edilebilir. Evet kriptoyla sağlanacak ekonomik yaşamında aksaklıkları olacak. Ama onları o zaman geldiğince çözmeye çalışacağız. Ve umarım bunu yaparken kapitalizm gibi "birilerinin canını yakmak pahasına" insanların acı çekmesine göz yumup krizleri destekleyerek yapmayacağız. Çünkü her ne kadar kötü görünse de günümüzdeki ekonomik modeldeki tıkanıklığı sadece krizler çözebiliyor. Bu da bu sistemin artık değişmesi gerektiğinin inkar edilemez kanıtı.
Ben Bitcoin'i çok fazla güvenli liman olarak nitelendirmek taraftarı değilim. Malum güvenlik zaafiyetleri, hükümetler tarafından kabul edilirliği olsun aynı zamanda da çok fazla volatil bir yapıya sahip olması bence dezavantaj yaratıyor güvenli liman konusunda.
Diğer yandan volatil olmasından kaynaklı altın ile aynı grafiğe baktığımızda arasındaki değer artışı zaten bunu açıkca gösteriyor. Ama bende değer yatırım aracı olarak ilerleyen yıllarda kullanılacağını kesinlikle düşünüyorum.
Güvenlik zafiyeti? Arkadaşlar bu konuyu defalarca konuştuk burada. Bitcoin özelinde hacklenme, %51 saldırısı gibi yöntemler ya imkansız ya da imkansıza yakın bir durumda. Emin olmamız gereken şey şu ki, bir Bitcoin cüzdanının çalınabilmesi, Bir bankanın soyulmasından çok daha az olasılık taşıyor. Bunu göz ardı etmeyin lütfen.
Hükümetlerin genel itibariyle bakışları nötr. Yani şimdilik sadece izlemeye odaklanıyorlar. Gelecekte ne olacağına, bu bakış açısı değiştiğinde karar veririz.