Author

Topic: Youtube'ye Dair (Read 148 times)

newbie
Activity: 79
Merit: 0
February 10, 2020, 09:22:09 PM
#1
Evet arkadaşlar googleden sonra en çok kullanılan arama motoru olan youtube hakkında bir konu açmak istedim. ben youtube yi çok kullanan biriyim o yüzden buraya bir konu başlığı açmak istedim. öncelikle youtube hakkında kısa bir genel kültür bilgilendirmesi yapalım.

YouTube, 2005 yılında Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim isimli 3 eski  PayPal çalışanı tarafından kurulmuştur.
Aslında ilk kuruluş amacı arkadaşlık sitesi üzerineydi insanlar kendi videolarını yükleyerek birbirleriyle arkadaşlık kurma amacıyla sosyal platform sitesi olarak düşünülmüş.
Kuruluşundan bir buçuk yıl sonra, 2006’da Google tarafından satın alınmıştır. 1.65 milyar milyon dolara aldı.
YouTube, dünyanın ikinci en büyük arama motorudur.
Her ay 1 milyardan fazla ziyaretçisi vardır.
Bu izleyiciler her ay 6 milyar saatin üzerinde video izlemektedirler.
Görsel iletişim açısından dünyanın en bilinen sitesidir.
YouTube, ölçülebilir istatistikler verdiğinden, yüklenen video hakkında ihtiyacınız olan bilgiyi size verebilmektedir.
Günümüzde özel veya tüzel kişiliğe sahip herkes, görsel iletişim aracı olarak YouTube’u kullanmaktadır

YouTube video formatı olarak Flash Video Formatı (*.flv) kullanmaktadır. Web sitesinde istenen video klipler Flash Video olarak izlenebilmekte veya bilgisayara *.flv formatında dosya olarak indirilebilmektedir.

Video klipleri izlemek için “Adobe Flash plug”ini bilgisayarda kurulu olmalıdır. Eklenen video klipler YouTube tarafından otomatik olarak 320×240 pixele küçültülerek Flash Video Format‘a (.flv) dönüştürülmektedir. Mart 2008’de yüksek kalite olarak 480×360 piksel seçeneği eklenmiştir. Şu anda 720p, 1080p ve 4K mevcuttur. Bunlara ek olarak en son 8K görüntü kalitesinin sağlandığı videolar beta olarak kullanıma sunulmuştur.

AVI, MPEG veya Quicktime gibi video formatına sahip videolar kullanıcı tarafından YouTube’a en fazla 1 GB kapasitesinde yüklenebilmektedir.


Youtubenin kendi içinde de bazı terimleri vardır ;
YouTuber (YouTube’çu): İçerik üreten ve bir kitleye sahip olan YouTube kullanıcısıdır.

Director (Yönetmen): Deneyimli film yapımcıları için kurgulanmıştır. Bu hesaba sahip üyelerin yükledikleri video boyutunda diğer videolara göre bir takım avantajlar vardır.

Musician (Müzisyen): Müzik eserleri bulunan sanatçılar ve şarkıcıları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Comedian (Komedyen): Mizahi video yapımcıları tanımlamak için kullanılır.

Guru (Uzman): İlgi alanına bağlı özgün video içerikleri üretenleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Reporter (Bildirici): Uygunsuz videoları rapor edenler için kullanılan terimdir.

ülkemiz de youtube ile devam etmek isterim ;
Ülkemizde youtube hemen hemen her kategoride video bulmak mümkündür fakat burada bir parantez açarak ülkemizin Youtube yi yasakalayan ülkeler arasında olduğunuda hatırlatmak isterim ,
ülkemizde youtube içerik üreticilerinden en çok çocuk veya oyun videoları yapımcıları izlenmektedir
genel kategoride anlamsızca izleyip fakat izlemektende kendimizi alamadığımız yeşil uzaylı dansı videosu bulunmakta
müzikte aleyna tilki ablamız
sonrasında çizgi filmler ve oyun videoları takip ediyor
belgelesel , kültür sanat ve bilim videoları ise en az izlenimler arasında,

Herkes kendi kanalını açıp videoar atabilir fakat telif hakları ve içerik yönetimi konusunda son derece hassas olan youtube nin kuralları dışarısına çıkmamanızda fayda var .
eğer bir video kanalınız varsa izlenim almak için yapacağınız küçük eklemeler izlenimlerinizi arttırabilir.
videolarınızda mutlaka video hakkında bir açıklama ekleyin ve bu açıklamalara googleye aramak için giren birisinin yazabileceği şeyleri ayrı kelimeler olarak yazın # olayı na dikkat etmeniz videonuzun izlenimi veya tam tersi kanalınızın kapanmasına yol açabilmektedir mesala videonuz bitcoin hakkında ise arama kısmına izleyici çekmek adına #bigbutt #zabahakadarburadayık gibi alakasız şeyler yazarsanız veya topluluk hizmeti kurallarına aykırı şeyler yazarsanız ve bu tespit edilirse videonuz silinir ve yaptırım uygulanır bunlar önemli şeylerdir ayrıca başkasına ait bir video yu atmanız durumunda da site youtube bir mesaj atıyor ve bu videonuzu kaldırmanızı istiyor videonuzu kaldırmanız durumunda herhangi bir yaptırım almıyorsunuz fakat kaldırmazsanız kanalınız dahi kapatılabiliyor.

Youtube ülkemizde iyi bir ödeme yapmıyor fakat ortalama 1 milyon izlenim alan bir video reklam almamış ise 350 dolar ile 500 dolar arasında bir para alıyor bu fiyatın neye göre değiştiği hakkında bir bilgim yok fakat reklamlar ve sponsorlar olduğu takdirde iyi bir gelir kapısı olduğuda aşikardır.
sizlerinde eklemek istedikleriniz varsa bende sizler sayesinde öğrenebilirim. ayrıca izlediğim veya izlediğiniz kanalları ekleyip soracaktım fakat bunun hakkında bir konu başlığı açıldığından kanalları eklemedim. fakat isterseniz paylaşabilirsiniz. teşekkürler
Jump to: