Author

Topic: Yurt dışı sitelerden ürün alıp yerli web sitelerinde satışa ceza (Read 124 times)

legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
ortada birden fazla yasal olmayan durum var tamam adamın yaptığı suç ama sitede ceza yemeli neden aracı bu satıştan kar almıyor mu? alıyor alıyorsa bu yasadışı işlemde onunda suçu var? ne aracılık yapmış  ceza almış mı almamış?

aldığı paradan vergisini verdi diye suçsuzmu yani?

bu sitelere bir yaptırım uygulansa bu gibi durumların en az %70-80 önüne geçilirmi geçilir

neden yapılmıyor?

sadece bir suçlu yok
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
hocam verilen karar son derece normal. başlığı ise bilerek mi böyle açtınız bilemiyorum ortada yanlış olan bir şey yok. satışı gerçekleştiren kişi gümrük vergisi ödemeden bir sürü ürün alıp bunları satıyor. ortada haksız bir kazanç var. firma olarak bu ürünleri aldığınız zaman gümrük vergisinden tut bir sürü gider yapmanız gerekiyor. örnek olarak adam 10 dolar maliyet ile aldığı fotoğraf makinesini 15 dolara satarsa kar elde etmiş oluyor ama bu işlemi yasal yollardan yapan birisinin o makineyi alması için belki 20 dolar ödemesi gerekecekti. tüketici olarak düşündüğümüz zaman ben gider 15 dolarlık ürünü alırım. bir de garanti gibi olaylar varsa vay anam vay. maliyet kol gibi girer.

yani ortada yasal olmayan bir durum var ve uzun zamandır bu şekilde satış yapan kişilere ceza geliyor. ha adı kaçakçılık olarak ilk defa geçmiş olabilir ama durum böyle. alım satıma aracı olan site de "nerede bunun gümrük vergisi" diye hiçbir zaman sormamıştır. soracak olsa sahte ürün satan kalmazdı bu ülkede.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
Quote
Yargıtay, yurt dışındaki bir sanal mağazadan ithal ettiği eşyaları yurt içindeki bir site üzerinden vergi ödemeden satışa sunan sanığın "kaçakçılık" suçunu işlediği sonucuna vardı.
argıtay 7. Ceza Dairesi, yurt dışındaki "e-bay" isimli sanal mağazadan ithal ettiği eşyaları, vergi ödemeksizin yurt içindeki bir site üzerinden satışa sunan sanığın "kaçakçılık" suçunu işlediğine hükmetti.

İnternet üzerindeki büyük alışveriş sitelerinden sayılan Amerikan şirketi "e-bay" isimli sanal mağazadan çoğunluğu dijital kamera olan 485 elektronik eşyayı ithal eden bir kişi, her bir eşya bedelinin 150 avroluk posta gümrük muafiyet sınırını geçmediğinden gümrük vergisi ödemedi, getirttiği eşyaları ise yurt içindeki bir internet sitesi üzerinden satışa sundu.

Getirttiği elektronik eşya sayısının fazla olması ve vergi ödememesi nedeniyle satıcı hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun, "Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal eden kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır." hükmünü içeren 3/1. maddesi uyarınca kamu davası açıldı.

Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan sanık beraat etti. Yerel mahkeme hükmünün gümrük idaresince temyiz edilmesi üzerine dosyanın geldiği Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını bozdu.

Bozma kararının gerekçesinde, konunun ilgili Bakanlar Kurulu kararında, "Bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 avroyu geçmeyen ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya muafiyet tanınır." şeklinde düzenlendiği belirtildi.


Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/yurt-disi-alisveris-sitelerinden-ithal-edilen-urunleri-vergisiz-satmak-kacakcilik-sayildi/1734687

tam olarak ne sattıklarını ne aldıklarını bilmiyorum ancak şu habere karar veremedim iyi mi kötü mü.

anlamadığım şu site aracı ve aracılık yapan siteye ceza yok ülkede para bittikçe sanırım nereden vergi alırım da milletin başına dert açarım olayına düşmüş devlet


yurt dışından ne kadar ürün alabilirsinki burada satıp vergi zararına yol açabilesin
Jump to: