Author

Topic: Yurt Dışı Turları - Pasaport/ Vize İşlemleri (Read 190 times)

hero member
Activity: 1204
Merit: 630
Merhaba arkadaşlar;

çok terübesiz olduğum bir konuyu sizinle paylaşmak ve bilgi almak için açtım bu başlığı. hemde yurt dışı gezi konusu olabilir diye. daha yeni pasaport çıkarttım. kız arkadaşımla orta avrupa turuna gideceğiz. pragdan viyana ve budapeşteye sonra da dönüş. ilk defa vize alacağım. çekya da vize konusunda en zorlusuymuş. kamuda çalışıyorum.

izmirden randevu aldım.

- kontrol ederken nelere dikkat ediyorlar?
- kamu çalışanları ve özel çalışanların belgelerinde ne gibi farklılıklar oluyor?
- randevuda sorun çıkınca ne oluyor, bütün evraklar çöp mü, tur yanar mı? (umarım çıkmaz)
- hangi belgeler ıslak imzalı olacak, e devletten evraklar kabul olur mu?
- bir arkadaşım orada formlarda  yardımcı olan kişilerin olduğunu söylediler. bir kaç gün önceden gidip onlara evrakları kontrol ettirebilir miyim? kabul ederler mi?

 tanıdık var mı? Sad
kız arkadaşımın vizesi var. turu satın aldık vize çıkmazsa ne yapabilirim. olumsuz düşünmek istemiyorum ama o ayvayı yemek istemiyorum.  Cry

şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için..


Bugüne kadar 3 kez vize işiyle uğraştım (2 kez İtalya- 1 kez Slovenya)
Kesinlikle vize başvurusu için aracı firmanın tavrı ve tarzı çok önemli.

- Olayın en önemli noktası şu: Oraya ne zaman, nasıl gideceksiniz? nerede kalacaksınız? ne zaman döneceksiniz? bu süreci finanse edebilecekmisiniz? Yani kısaca kapak atmaya çalışıyormusunuz Smiley
Bu nedenle vize işinin olmazsa olmazı şunlardır;

-Gidiş, Dönüş uçak bileti, konaklama rezervasyonları, banka hesap özetleri ve ekstreler (hesabınızda para ne kadar çoksa o kadar iyi) ve seyahat sağlık sigortası.

- kamu çalışanları ve özel sektör arasında elbette farklar mevcut. Kamuda biraz daha kolaylıklar olsa da ikisi içinde evrak yığını talep ediyorlar. Vizeyi ilk giriş yapacağınız ülkeden almanız gerekiyor. Yani sizin durumunuzda Çek'lerden vize isteyeceksiniz.
(En alta Avrupa Birliği ülkelerinin genel olarak istedikleri evrakları paylaşacağım.)

-Evraklar çöp değil, eksik evrakları tamamlayıp tekrar getirin diyecekleri. Rez. dediğiniz konsolosluk görüşmesiyse eğer artık turistik geziler için genellikle çağrılmıyor konsolosluğa insanlar.

-Evrakın niteliği ve tarihine göre değişir. Aslında istedikleri tarihin güncel olması daha çok.

- Bence böyle bir şeye gerek yok. Durduk yerine kontrol ayağına para kaptırırsın. zaten aracı firma destek verecektir sana. Aracıya falan gerek yok.


1- Siz turla gidecekseniz bir çok konuda zaten tur şirketi yardımcı olacaktır. Mesela uçak bileti vs gibi evrakları onlardan temin edeceksiniz zaten. Bu konuda en iyi yardımı onlar yapabilir.
2- Vize işi sıkıcı bir iştir ama öyle tanıdıkla falan çözülecek iş değil. Biraz uğraştırsa da eninde sonunda alırsınız.
3- Evraklarda bu da olur diye yorum yapmayın, yazanların hepsini tamamlayın. Vize başvurusu için giderken, evraklarınız tam olsun hatta lazım olmaz demeyin yanınızda fazladan foto vs belgeleri götürün. Zaten onlar işe yaramayacak olanları size iade ediyorlar.
4- Özellikle işyerinizle ilgili evraklar da çok hassas oluyorlar.
5-Ben her defasında kendim gittim (turla değil), hepsinde vizeye bireysel başvuru yaptım ve öyle büyük sorun yaşamadım.

Çek Cumhuriyeti için VFS Global yetkili firma.
Sitesinden kontrol ettiğimde (https://www.vfsglobal.com/czechrepublic/turkey/), İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya'da başvuru alıyorlar.

GEREKLI DÖKÜMANLAR
ANKARA-ANTALYA-İZMİR BÜYÜKELÇİLİK YETKİ ALANI BAŞVURULARI İÇİN

Turistik Kontrol Listesi

İSTANBUL İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ

Eksiksiz ve ingilizce olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve 2 yerden imzalanmış BAŞVURU FORMU

Eksiksiz olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve imzalanmış EK BİLGİ FORMU (Istanbul başvuruları için zorunludur.)

Bir başvuru sahibinin pasaportuna kayıtlı olan diğer kişiler (reşit olmayanlar) ayrı başvuru formları doldurmalıdır. Vize aynı seyahat belgesine yapıştırılacaktır ve tüm vize sahipleri için en az 2şer boş sayfa içermelidir.

Pasaportun kimlik bilgileri sayfası ile son 3 yıla ait Schengen vizelerin ve mühürlerin olduğu sayfaların fotokopisi gerekmektedir. Pasaportunuz son 10 yıl içinde alınmış olmalı ve dönüşünüzden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Bu seyahatinizde size eşlik eden biri varsa ve o kişinin seyahati kapsayan geçerli vizesi varsa, o vizenin fotokopisini de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.

Pasaportunda kızlık soyadını kullanan başvuru sahiplerinin dikkatine:

Sadece evlendikten sonraki ilk üç ay içerisinde pasaportunuzu kullanabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti başvurusu yapmak için üç ayı doldurduysanız pasaportunuzu güncel soyadınızla yenilemeniz gerekmektedir.

Nüfus cüzdanı fotokopisi ve evli olan kişiler için mutlaka evlilik cüzdanı

35x40 mm ölçülerinde son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz 2 fotoğraf

Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli , ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum 30.000 € teminatlı seyahat sigortası (Sigorta gidiş tarihinden bir gün önce başlayıp dönüş tarihinden bir gün sonra bitmelidir ve doğum tarihi gün/ay/yıl olarak muhakak yer almalıdır)

Öngörülen gidiş-dönüş tarihlerinde uçak rezervasyonları ya da öngörülen ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler sunulmalıdır.. Bir kaç ülkeye birden gidiliyorsa, ülkeler arası geçişi gösteren uçak, tren ya da otobüs rezervasyonları da eklenmelidir.

Öngörülen seyahat süresince düzenlenmiş otel rezervasyonları veya seyahat planını gösterir belgeler sunulmalı ve başka ülkeleri de kapsayan bir tura gidiliyorsa, o ülkelerdeki otel rezervasyonları da aynı şekilde eklenmelidir.(Tüm rezervasyonlarda otelden konfirmasyon alınmalı ve otelin kasesi ile imzası yer almalıdır. Aracı şirketlerin imza ,kaşesi kabul edilmemektedir.Ayrıca her başvuru sahibinin adı ve soyadı otel rezervasyonunda mutlaka yazmalıdır!)

Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler:

Son üç aylık hesap hareketlerini gösterir güncel banka hesap dökümü (Kalınan her gün için günlük 100 Euro olacak şekilde toplam tutar hesapta gösterilmelidir) (bankadan kaşeli ve ıslak imzalı) ya da orijinal ve güncel banka hesap cüzdanı (kredi kartı hesap özeti de eklenmelidir.) Hesabın imza sirkülleride sunulmalıdır.
Masraflar başvuru sahibinin dışında başka biri tarafından karşılanıyorsa eğer; karşılayan kişiden masrafların kendisi tarafından karşılandığını kabul eden imzalı dilekçe ve o kişiye ait son üç aylık banka hesap dökümü eklenmelidir. Banka hesabı yukarda belirtildiği gibi olmalıdır. Sadece reşit olmayan başvurular ya da birlikte seyahat eden eşler birbirine sponsor olabilir diğer bütün başvuru sahipleri şahsi hesap hareketi sunmalıdır.
Başvuru sahipleri, aşağıda belirtilen belgelerden kendi durumlarına uygun olanları ibraz edecektir:

Başvuru sahibi çalışan ise:
Şirketinin antetli kağıdına yazılmış, seyahat tarihlerinin belirtildiği işveren mektubu ve/veya izin onayı (ıslak imza kaşeli)
Şirketin imza sirküleri, son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı,faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası
SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve güncel SGK "hizmet dökümü"(E-Devlet`ten alınmış barkodlu olması gerekmektedir)
Son üç aya ait maaş bordroları (ıslak imza kaşeli) (İstanbul başvuruları için, ek olarak maaşınızın yattığı bankadan da imzalı ve kaşeli olarak son 3 aylık maaş hesabı sunmanız gerekmektedir.)
ÖNEMLİ NOT: KAMU PERSONELİ OLAN BAŞVURU SAHİPLERİNİN ,KURUMLARINDAN ALMIŞ OLDUKLARI İŞVEREN YAZISI VE MAAŞ BORDROLARINDAN EN AZ BİRİNİN BARKODLU OLMASI GEREKMEKTEDİR.
Başvuru sahibi çiftçi ise;
bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi (ıslak imza kaşeli)
Başvuru sahibi şirket sahibi ise:
Şirketten alınan pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı (ıslak imza kaşeli)
4B Bagkur dökümü (ıslak imza kaşeli)
Şirketin son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı, faaliyet belgesi,imza sürküleri ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
Vergi levhası
Başvuru sahibi emekli ise:
Emekli maaşını gösterir belge (güncel banka hesap özeti veya emekli cüzdanı)(ıslak imza kaşeli) E-Devlet`ten alınmış barkodlu emeklilik belgesi sunulması gerekmektedir.
Başvuru sahibi öğrenci ise:
Öğrenci Belgesi (E-Devletten alınmış ve kare kodlu olmak zorundadır.)
Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaşın altındaysa ve yalnız veya sadece bir ebeveyn ya da yasal vasi ile seyahat ediyorsa ki anne-baba ayrılmış olup vekaleti beraberinde giden ebeveynde bile olsa:
Gitmeyen ebeveyninden noter tasdikli orjinal muvafakatname eklenmelidir. (Istanbul başvuruları için, anne-baba ve çocuk beraber gidiyor ama aynı anda başvuru yapmıyorlarsa, yine noterden orjinal muvaffakatname alınmalıdır. Muvaffakatnamede; “Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna”diye belirtilmiş olup, seyahat edilecek ülkenin Çek Cumhuriyeti olduğu mutlaka belirtilmelidir. Seyahat tarihlerinin ve vize türünün (single ya da multiple) de açıkça yazılmış olması gerekmektedir.)
12 yaşın altındaki çocuklar, başvuruları için Vfs Global ofislerine gelmek zorunda değildir. Ancak çocuğun evraklarına E- Devlet’ ten alınmış Nüfus Kayıt Örneği eklenmelidir. Bu evraktaki anne ve baba adının Muvafakatname’ deki isimlerle bire bir aynı olması gerekmektedir.
Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’de oturma ve çalışma izni( dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.)


Şimdiden iyi tatiller.
Bahsi geçen 3 şehre de gittim. Budapeşte benim için özel yerlerden birisi olarak kalbimde. Ama 1 numaram Roma ve 2 numaram Amsterdam bunlar ayrı.




Son olarak size 2017 sonunda arkadaşlarımızla yaptığımız Slovenya vize başvurusundan bahsetmek istiyorum.
2 aile - 4 kişi olarak 13-14 günlük bir gezi planımız vardı ve Slovenya'dan girip ufak bir tur atıp (7-8 ülke / 13-14 şehir) sonra tekrar Slovenya'dan geri dönecektik. Ana hatlarıyla rotamız belli olsa da konaklama detaylarımız belli değildi. Üstelik 4 kişinden 3'ünün evrakları farklı yapıdaydı. Her neyse daha önceki tecrübelerimizden yola çıkarak evraklarımızı hazırladık. Tek eksiğimiz konaklama detaylarıydı. Çünkü henüz 35-40 vardı ve biz tam olarak nerede, ne kadar kalacağımızı netleştirmemiştik. Vizenin belli bir süre önce başvurulması gerektiğinden booking üzerinden tamamı iptal edilebilir 4-5 rez. yaptık. Amacımız rezervasyonu yapıp başvuruyu yapmak ve vizeyi aldıktan sonra rez.'leri iptal edip kafamıza göre yeniden planlamaktı. Tabi ki orada kalma gibi bir niyetimiz yoktu.

Dediğim gibi gidip vize başvurusunu tamamladık ve beklemeye koyulduk. Telefonla vize onayı haberini aldıktan ve pasaportlarımızı aldıktan sonra, hemen tüm konaklamalarımızı iptal ettik.  Grin Hatırlıyorum da hayatımın en stres yaşatan anılarından birisi olmuş bu. Ertesi gün Slovenya konsolosluğundan arayarak, rezervasyonlarımızın iptal olduğunu gördüklerini ve eğer 48 saat içinde yeni rezervasyonları bildirmessek vizenin iptal edileceğini ilettiler. Tabi ki hemen planı yapıp, rezervasyonları tamamladıktan sonra gönderdik evrakları...

Çok güzel bir gezi yapıp tamamladık. Ama ufaktan bir tırsmadık değil...

Yani olay şu, adamlar kontrol edebilecekleri her şeyi sürekli kontrol ediyorlar. Adamları saf kendimizi akıllı gibi düşünmeyelim sonra başımız ağrımasın. Yine etik sahibi insanlar da haber verdiler bizi sınırdan iade etseler se çıkaramazdık vallaha Smiley

Bu gezimi başlık açarak anlatsam olurmuş aslında... Neyse belki bir gün...
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
İşte böyle durumlarda aslında vize ve pasaport işlemlerini önceden halletmek lazım. Tatili satın aldıktan sonra vizede takılanlar olabiliyor. Acayip de zam geldi pahalandı vize-pasaport harçları. Umarım sorunsuz şekilde halledip tatilinize gidebilirsiniz.
sr. member
Activity: 1022
Merit: 306
Gezi amaçlı üç kez yurt dışına çıktım. paris,dubai,roma. fazla bi ingilizcem yoktu. gideceğim yerleri de youtobe dan gezi programlarını izleyip not alarak gezdik arkadaşımla beraber. zaten belirli bi zamanınız varsa gezilecek belli yerler var. gerçi roma ya bi hafta yetmedi o ayrı. öyle rehber e falan da gerek yok bence. kendiniz de bi şekilde hallediyorsunuz. kendinize güvenin arkadaşlar.buralarela ilgili sormask isteyen olursa ayrıca bilgi verebilirim. otel,yemek,nereler gezilmeli vs..
hero member
Activity: 1111
Merit: 525
CryptoTalk.Org - Get Paid for every Post!
Benim patronumun başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmeyecek olayı yazayım. Şimdi gezi planları yaptınız vizeyi aldınız hemen bileti alıp gidelim demeden önce o vizenizin başlangıç tarihine bakıp. Benim patron dikkat etmemiş vizeyi aldım deyip biniyor uçağa gidiyor ama daha 4 gğn var vizenin başlamasına bizim ülke gibi değil ki adam almış vizeyi zaten deyip rica minnet bahşiş ile katalım ülkeye demezler patron adma ya 4 gğnde yapamaz havaalanında binşyor uçağa dönüyorülkeye tekrar gidiyor gideceği yere. Dikkat önemli vize almasından tutun varana kadar pür dikkat olmak gerek
jr. member
Activity: 83
Merit: 7
Teşekkür ederim. o belgeleri hazırladım.


ben de pasaport aldım ama henüz yurtdışına çıkmak kısmet olmadı. pasaportu aldığım zaman vize konusunda kısa bi araştırma yapmıştım. shengen vizesi kapsamında yunandan başlayıp ispanyaya kadar yol alabildiğini söylüyorlardı. yunan vizesi ile başlayıp avrupa bölgesinde serbestçe dolaşılabilineceğini yazmışlar. yunandan sonra geçeceğin ülkede günlük konaklama yapacaksan nereye kalacağına dair bir rezervasyon çıktısı geçişlerde sıkıntı yaşamamak adına önemli diyorlardı.

siz bir acente vasıtası ile mi tura katılıyorsunuz? şuraya buraya giderim şeklinde kendi planladığınız bir tur mu? acente ise vize dahil tüm işlemleri ücreti mukabilinde üstleniyorlar diye biliyorum
tur şirketinden satın aldım ama tur şirketi ile görüşmemde " biz toplu şekilde hazırlatıp gönderiyoruz. siz kendiniz bireysel randevu alıp evrakları daha hızlı hazırlayabilirsiniz" demişti. çünkü tur yaklaşıyor ve konsolosluklar yılbaşı tatiline erken giriyormuş. hayırlısı artık bakıp göreceğiz.
legendary
Activity: 1288
Merit: 1068
ben de pasaport aldım ama henüz yurtdışına çıkmak kısmet olmadı. pasaportu aldığım zaman vize konusunda kısa bi araştırma yapmıştım. shengen vizesi kapsamında yunandan başlayıp ispanyaya kadar yol alabildiğini söylüyorlardı. yunan vizesi ile başlayıp avrupa bölgesinde serbestçe dolaşılabilineceğini yazmışlar. yunandan sonra geçeceğin ülkede günlük konaklama yapacaksan nereye kalacağına dair bir rezervasyon çıktısı geçişlerde sıkıntı yaşamamak adına önemli diyorlardı.

siz bir acente vasıtası ile mi tura katılıyorsunuz? şuraya buraya giderim şeklinde kendi planladığınız bir tur mu? acente ise vize dahil tüm işlemleri ücreti mukabilinde üstleniyorlar diye biliyorum
legendary
Activity: 2128
Merit: 1656
Vize olaylarını artık Türkiye'de büyük ölçüde aracı kurumlar takip ediyor ve burada çok işgüzar dünyadan haberi olmayan tipler genellikle çalıştığı için çok tuhaf diyaloglar yaşanabiliyor  Wink

Yapmanız gereken, önemli evrakları eksiksiz tamamlayıp daha sonra size nasıl bir itiraz gelirse gelsin kendinizi özgüvenli bir şekilde açıklayıp başvurunun böyle kabul edileceği konusunda metin olduğunuz ve işlemlerin tamamlanması yönünde ısrarcı olmak.

Konsolosa ulaşan evrakları doğru bir başvurunun reddedilme ihtimali çok düşüktür.

Standart belgeler, hemen hemen bütün vize başvuruları için geçerli:

1) En azından 1 yıl geçerli pasaport ve vize başvuru formu, dürüst bir şekilde doldurun tabiiki

2) Seyahat sigortası

3) İşyerinizden antetli kağıda imzalı izin ve maaş bordrosu (bundan da önemlisi mümkünse en azından 5-10k USD değerinde bir banka hesabı göstermek, en önemli konu sizin seyahatten sonra dönüş yapacağınızı ve o ülkeye yük olmayacağınızı belgeleyebilmeniz)

4) Gidiş dönüş uçak biletleri, kalacağınız yer...

İyi Şanslar
jr. member
Activity: 83
Merit: 7
Merhaba arkadaşlar;

çok terübesiz olduğum bir konuyu sizinle paylaşmak ve bilgi almak için açtım bu başlığı. hemde yurt dışı gezi konusu olabilir diye. daha yeni pasaport çıkarttım. kız arkadaşımla orta avrupa turuna gideceğiz. pragdan viyana ve budapeşteye sonra da dönüş. ilk defa vize alacağım. çekya da vize konusunda en zorlusuymuş. kamuda çalışıyorum.

izmirden randevu aldım.

- kontrol ederken nelere dikkat ediyorlar?
- kamu çalışanları ve özel çalışanların belgelerinde ne gibi farklılıklar oluyor?
- randevuda sorun çıkınca ne oluyor, bütün evraklar çöp mü, tur yanar mı? (umarım çıkmaz)
- hangi belgeler ıslak imzalı olacak, e devletten evraklar kabul olur mu?
- bir arkadaşım orada formlarda  yardımcı olan kişilerin olduğunu söylediler. bir kaç gün önceden gidip onlara evrakları kontrol ettirebilir miyim? kabul ederler mi?

 tanıdık var mı? Sad
kız arkadaşımın vizesi var. turu satın aldık vize çıkmazsa ne yapabilirim. olumsuz düşünmek istemiyorum ama o ayvayı yemek istemiyorum.  Cry

şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için..
Jump to: