Pages:
Author

Topic: 1 TL’nin ağırlığı düşürüldü - page 2. (Read 318 times)

sr. member
Activity: 644
Merit: 392
Instant cryptocurrency exchange with own reserves!
April 14, 2023, 04:55:03 PM
Son dönemde karşılığı olan tek fiat para birimi madeni paralardı. Kağıt paranın karşılığı yok. Eskiden altına dayalıymış ama bu bağ bütün dünyada kaldırılmış. Ülkemizde madeni paralar bu bağı tekrar sağlamak üzereyken bugün balans ayarı engeline takıldılar.😅

Paramızın değer kaybedeceğini ve bugünlere geleceğini daha önce değerli ekonomistler ve bazı değerli siyasetçiler söylemişti ama onları dinleyenlerin sayısı çok az oldu maalesef. Şimdi acı reçeteyi herkes yaşamak zorunda kalıyor.
hero member
Activity: 2030
Merit: 402
April 14, 2023, 02:12:49 PM
Bugün Twitter'da birçok kişinin yeni 1 lira ile ilgili yazdıklarını okumuştum. Otomatların artık gramajı düşürülmüş 1 lirayı kabul etmediğini yazıyordu herkes hatta videolu bir şekilde kanıtlayanlar da vardı. Bu durum inanılmaz garip geliyor gerçekten. Maliyeti azalsın diye gramajı düşürüyorsunuz ama sonuçlarını öngöremiyorsunuz. Çok ilginç bir durum.

Buna ne gibi bir çözüm üretmeyi düşünüyorlar merak ediyorum. Yoksa insanlar için artık madeni 1 liranın hiçbir şekilde değeri kalmamış olacak.
hero member
Activity: 966
Merit: 764
April 14, 2023, 01:07:38 PM
1 lira hala kullanılır ama 5 kuruş ve 10 kurul gibi paralar gereksiz hacimden başka bir şey değil. Ağzına kadar dolu koca çanta 10 kuruşunuz varsa 1 ramazan pidesini anca alırsınız.
Eskiden oto yıkama için 1 lira atar köpüğü suyu alırdık. Şimdi sadece su için 10 tane 1 lira atılıyor, bari mekanizmayı değiştirin kağıt paraya geçin diyorum o bizim için daha maliyetli olur diyorlar. Elde araba yıkamak 30 liradan başlar oldu Cheesy

Benim bulunduğum şehirde jetona geçtiler önceden 4 liraydı tek tek atıyorduk şimdi 5 tl'ye jeton alıp atmaya başladık. Hatta yazıyı okumamışım alışkanlık olduğundan atıyorum 1 lirayı alıyor makinede ses soluk yok, gittim içeri dedim bu parayı alıyor ama hareket yok. Jetona geçtik parayı almaması lazım dedi. Neyse dedim jeton alayım. Gittim jetonu atmaya bu sefer de jetonu almadı makine. Geri döndüm durumu anlattım yapmıyorum dedim para da kalsın içerde. Sinirlendim çıktım. Sonra akşamına gidip paşa paşa yaptım tabi düzelmiş. Sen yapamadın abi sabah diyor bir de beni gördüğünde Cheesy
legendary
Activity: 2772
Merit: 1557
April 14, 2023, 06:42:38 AM
1 lira hala kullanılır ama 5 kuruş ve 10 kurul gibi paralar gereksiz hacimden başka bir şey değil. Ağzına kadar dolu koca çanta 10 kuruşunuz varsa 1 ramazan pidesini anca alırsınız.
Eskiden oto yıkama için 1 lira atar köpüğü suyu alırdık. Şimdi sadece su için 10 tane 1 lira atılıyor, bari mekanizmayı değiştirin kağıt paraya geçin diyorum o bizim için daha maliyetli olur diyorlar. Elde araba yıkamak 30 liradan başlar oldu Cheesy
hero member
Activity: 630
Merit: 463
April 14, 2023, 04:11:47 AM
1 TL’nin değeri düşürüldü, ağırlığı düşmüş çok mu. Artık insanların cebinde bozuk paralar zaten yük oldu. Şöyle düşünün kumbaraya attığım bozuk para toplanana kadar değer kaybediyor. Kumbarayı yarısında bozdurmak diye bir strateji geliştirdim kendimce. Yarısına gelince bozduruyorum eğer tamamını beklersem eminim ki yarısından daha değersiz olacak. Bunu bir adım da ileriye taşımak istiyorum ve yakında döviz ile birikime başlayacağım. En küçük madeni Euro ile başlayabilirim. En azından o değer kazanan bir yöntemle birikim yapmış olurum. Türk lirası olarak 1 liranın darphane tarafından basılmaması bile gerekiyor şu anda. Bir işe yaramayan bir parayı neden basarsın ki?
legendary
Activity: 1092
Merit: 1034
April 14, 2023, 03:47:39 AM
Seçimden sonra 10 TL ve 5 TL Metal olacak, 1 kuruş piyada durmaya yine devam edecek. Ancak şu varki bankalarda ve marketlerde parasal olarak 1 kuruşluk ve 5 kuruşluk işlemlere izin verilmeyecek. 500 TL'lik banknot çıkacak.

Çoktan olması gereken şeyleri neden seçimden sonraya bırakıyorlar anlamıyorum? Şu an piyasada net şekilde görülen madeni 5-10 lira ihtiyaçları var. Ayrıca en yüksek para birimi de mutlaka 200 lira üstüne çıkartılmalı. 200 lira eskisi kadar güçlü bir para birimi değil. Şu an pahalı paramız 10 dolar ediyor. En az 500 ve ticari olarak daha yüksek para birimleri de belki tedavüle sunulabilir. Elbette para basmaya karşıyım ancak şu an önü alınamaz bir ekonomik sıkıntı içerisinde yer aldığımız için insan hayatını olağan hayatta rahatlatacak bu hamlelere ihtiyaç kaçınılmaz.
member
Activity: 148
Merit: 35
April 13, 2023, 12:35:12 PM
Seçimden sonra 10 TL ve 5 TL Metal olacak, 1 kuruş piyada durmaya yine devam edecek. Ancak şu varki bankalarda ve marketlerde parasal olarak 1 kuruşluk ve 5 kuruşluk işlemlere izin verilmeyecek. 500 TL'lik banknot çıkacak.
sr. member
Activity: 714
Merit: 407
April 11, 2023, 03:01:41 AM

Konuşmamız gereken konulardan birisi bence bu. Orada yazılan Kayserili örneği de çoktan keşfedilmiştir bile ticarette çok üst seviyedeler. Artık ülke olarak gramla tartma olayı sona erecek bunu kesinleştiren bir uygulama oldu yeni gramajlar.
sr. member
Activity: 1358
Merit: 374
April 11, 2023, 02:59:46 AM
Bu haberi görmüştüm bende internette, olacağı buydu hocam neyine şaşırıyoruz ki, artık değer kaybı o kadar yukarılara çıktı ki, bir şekilde üretim maliyetleri düşürülmesi gerekiyordu, onun da tek çaresi gramajı düşürmek çünkü metallerin fiyatları sabit, darphane uygun fiyattan da alamıyor sanırım,
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
sr. member
Activity: 714
Merit: 407
April 11, 2023, 02:52:21 AM

Para değer kaybediyordu, artık ağırlık kaybetmeye de başladı. Darphane genel müdürlüğü artık 1 liraları 8.13 gramdan 6.69 grama indirme kararı aldı. Bu Darphanenin yaklaşık %30 daha fazla parayı aynı fiyata basması demek olacak. Enflasyon yerine Kilogramasyon diye bir kavram da türetebiliriz  Grin

Kaynak : https://www.gazeteduvar.com.tr/amp/darphane-1-tlnin-gramajini-dusurdu-haber-1611856
Pages:
Jump to: