22 yaşında birisi için maddi olarak hedeflerinin olması güzel bir şey. bundan sonra ki hayatında para yönetimi konusunda bir çok şey katacaktır sana.
fakat bir kaç noktayı dikkatli düşünmen lazım kendini ölçüp tartman lazım.
hedefin her açıdan net olması motivasyonu yüksek tutar. fakat senin hedefin net değil. tamam 3
BTC ama btc kaç para? devamlı değişiyor. bugün 1
BTC nin değeri 5000 tl civarı ve 3 btc 15bin yapıyor 12 ayda bunu biriktirmen matematiksel olarak imkansız. bu seni negatif etkileyecek. 2 ay sonra belki 7000 tl olacak ve sen hızlı bir şekilde alım yapamayacaksın elin titreyecek. tam zıddı da olabilir. tekrar 3bin tl ye düşebilir bu da seni mutlu edecek. mental açıdan kendini stabil tutman oldukça güç.
2. olarak 1150 tl nin 150 tl sini harçlık yapıp bin tlsini biriktirmenin devamlılığı var mı? günlük 5 tl harçlığın var sadece bu şekilde kaç ay gidebileceksin? kağıt üzerinde güzel şeyler ama pratikte yapabilir misin? sonuçta gelirinin %90 ını biriktireceksin. yapsan bile sürekliliği olacak mı? bu konuda sen kendini daha iyi ölçüp tartabilirsin. bir gazla oraya da gitmem buraya da onu da yemem bunu da onu da keserim bunu da diye başlayarak 1 ay içinde patlayıp kendin için kötü bir örnek oluşturmaktansa dengeli bir birikim yaparak bunu hayatına yayman ve hayat felsefesi haline getirmen daha mantıklı.
unutma öğrenilmiş çaresizlik diye bir şey var ve zihin kendisini korumak adına güzel şeyleri hemen unuturken kötü olayları kötü örnekleri zihninden hiç çıkarmaz. daha ilk hedefini bir kaç ayda patlatırsan bundan sonra tekrar böyle bir şey yapmak istediğin de ve planında ki en ufak esnemede hemen bu olay gelir ve ben zaten yapamıyorum yapsam o zaman da yapardım bu seferde hedefime ulaşamayacağım diye düşersin ve toplayamazsın.
ha bu kötü örneği kendimden dolayı veriyorum. ben bu tipte olayları çok yaşadım. sende aynısını yaşayacaksın diye bir şey yok. ama aklının bir köşesinde bulunsun hhk1045 i en iyi hhk1045 tanıyor sonuçta.
bu tip durumlar da ben normal bir değerden başlanarak zamanla kendini geliştirerek değerlerin değiştirilmesi taraftarıyım. vücut, yaşam tarzı, düşünceler oturdukça daha üst bir birikim değerini hedeflemen daha mantıklı.
mesala ilk ay dersin ki bu ay 500 tl atacağım kenara 0.1 btc yaptı. at onu sonra da o ay yaptığın bütün harcamaları kayıt altına al. telefonlarda birsürü program var bu konuda yardımcı olacak. sonra da 0.1 btc ile trade yap. işi öğren %10 değer koysan bile senin artık 0.11 btcn var. sonraki ay yine 0.1 btc al 0.21 oldu yap trade ni %10 daha değer koy oldu sana 0.23 az bir oran kazandırıyor ama seni alıştırıyor trade ye aynı zamanda gelir gider tablosunu çıkartabiliyorsun. bilinçli bir şekilde sana göre hayatında ki gereksiz harcamaları kesebilirsin kestikçe birikimini arttırırsın trade yaptıkça ilerde olacak 3btc ni daha rahat kullanabilirsin.
Peygamber Efendimizin hadisi bile var. ibadetin az olsa bile devamlı olanı makbuldür diye (tam bu kelimeler olmayabilir ama ana noktası bu) birikiminde ekonomininde sürekli olanı makbuldür. 3 yıl 4 yıl sürecek planları düşün çok daha kazançlı çıkacaksın. hem karnın doyacak hem pastan bitmeyecek