Edit: Bu arada siz marjinal tarım arazisi bulursanız, İstanbulda farklı mantıkla çalışan firmalar var.
Sistemleri şu şekilde: Siz Tarım il müdürlüğünden marjina tarım arazisidir yazısını aldınız. Gittiniz firmaya. Firma yatırıma değer bulursa 10 yıllık sözleşme yapıyor. Sonra geliyor sistemi kuruyor. Sizden 5 kuruş talep etmeden. Üstelik sattığı elektriğin belirli bir yüzdesini (5/10 arası) size her ay ödüyor. 10. yıl dolduktan sonra sizden beş kuruş talep etmeden sistemi size devrediyor. 5/10 yıl arası da siz çalıştırıyorsunuz.
500k tl büyük para ama güneş enerji sistemleri için çok düşük bir tutar. Lisanslı üretim için 1MW kurulu güç isteyecekler senden sonra 10 yıllık anlaşmayı yapıyorlar. 1Mw lık tesisinde ortalama maliyeti 1.2 milyon$'a falan yakın oluyor.
Bu istanbuldaki şirketin fikri benim için cazip geldi. Firmanın adını paylaşır mısınız acaba? özel mesaj ile de gönderebilirsiniz. Detaylı bilgi almak isterim ilk ağızdan.
Ozel mesaj göndermeye çalıştım ama newbie lerden mesaj alımız kapalı. o yuzden buraya yazıyorum.
http://www.enerjibes.com/gunes-tarlasi-kurmak-istiyorum/
http://humartas.com.tr/1-mw-lisanssiz-ges-projeleri/
buradaki konulardada detaylar anlatılmış. Bir ara araştırmıştım. İsterseniz verdiğim linki yorumlar dahil bi inceleyin. Umarim size fayda sağlar.
Birde 1 mw kadar lisansız üretim yapabiliyorsunuz diye biliyorum
Edit: yukarıda atladığım bir konu daha var. şimdi farkettim. Marjinal tarım arazisi yazısından sonra elektirik firmasından çağrı mektubu almak gerekiyor.
Parası olanlar için son zamanlarda duyduğum en iyi iş fırsatlarından. Tabi önce uygun arazi bulunması gerekiyor. Verdiğiniz linklerden okuduğum kadarı ile marjinal tarım arazisi yazısını aldıktan sonra, burayı bir enerji şirketine kiralarsak çağrı mektubu ile onlar uğramak zorunda kalıyor diye anladım. Yoksa kiralamadan önce çağrı mektbunu biz almaya kalkarsak çok sıkıntılı bir sürece benziyor.
Malesef çağrı mektubunuda biz almak durumundayız. Bazı şartları var, en büyük şartı elektriği vereceğiniz trafoya yakınlık şartı. İki davet mektubu alındıktan sonra firmalar ilgileniyorlar. Bu konuda sahibinden de bu iş ile alakalı mektubları alınmış satış ilanlarınıda bakabilirsiniz. Ama çok dikkatli olmaz lazım.Çünkü sahte belge çok kolay üretilebiliyor. Umarım yatırımcı arkadaşlara bir faydamız olmuştur.
burada anladığım kadarıyla bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor.
1. arazinin hiç bir şekilde tarıma elverişli olmaması gerekiyor. Üzerinde dikili ağaç bulunmaması gerekiyor.
2. 1MW için yaklaşık 8-10 dönümlük araziye ihtiyaç var hesaplamaları ona göre yapmak gerekiyor.
3. Trafoya yakınlığına dikkat edilmeli.
4. Gerilim hattına mesafesine dikkat edilmesi gerekiyor. Uzak olursa aradaki direk ve hattın bizim tarafımızdan çekilmesi gerekiyor.