bir tarafımdan esneyerek tarih okumayı ya da tarihi farklı senaryolarla yeniden şekillendirmeyi sevmiyorum ama nato'ya yanlamasaydık kurtuluş savaşından sonra sovyetlerle kucakta ayı dansı yapabilirdik diye düşünüyorum. sonra nato'ya yanlamadığımız için bir posta da abd kaymaya gelirdi. sonuç olarak, afganların yaşadığını yaşardık. allah korusun, korumuş, ne diyeyim... nato da çare değil, güçlü bir denge politikası gütmek gerekiyor ama her koşulda kötünün iyisi olduğunu da kabullenmek gerekiyor. bu arada, sovyetler afganistan'da 10 yıl kalmış, abd 100.000 asker ile 10 yıldan fazla kaldı. her ikisi de yerli işbirlikçileri bir hükümet organize edip bölgeden ayrılmak istemiş ama emellerini gerçekleştirememişler.
Nato bir bakıma dediğin gibi engelledi bu durumları ancak yine çözüm değil bugün NATO’da ortak olduğumuz ülkeler bize terör saldırısı yapan terör örgütlerine tam destek sağlıyor Fransa’sı Almanya’sı Hollanda’sı Amerika’sı hepsi ayrı yerden bize Kösmeye çalışıyor coğrafyamız aslında hristiyan bir ülke için bulunmaz nimet olurdu ama müslüman bir toplum ve geçmişten kalan çıkmayan kuyruk acıları olduğu için içinde bulunduğumuz coğrafyada dost ülke yok bir Azerbaycan var sanıyoruz ama bir olay yaşanmadan da onların dostluğunu göremeyiz belki Türkiye sıkışınca bizlik bir durum yok deyip geri adım atacaklar