Başımızda ki siyasilerin çaldıklarının yanında bu elektrik kayıp kaçak bedeli çerez parası kalır.
Doğuda ki insanlar elektrik mi çalıyor? Çalar tabi adam, adama ne tarım ne hayvancılık ne ticarette kazanç bırakmadılar. Eee ne yapacak adam?
Nasıl ısınacak, enerji ihtiyacını nasıl karşılayacak? Bir torba kömür olmuş kol gibi fiyatı, gaz yağı kol, doğal gaz kol.
Düşünün ki biryerde çalanlar keyif için sefa için, servetine servet katmak için çalıyor. Diğer yerde ise adam geçinebilmek, ısınabilmek, hayatta kalabilmek için çalıyor. Elektriğe yılda 3 kere kol gibi zamları, vergileri yapıştırırken güzeldi.
Ne alakası var hırsızı savunmuşsun resmen niye çalmasınmış çalarmış adam, kimden çalıyor senden benden çalıyor. Elektrik kullanıyor parasını ödemiyor kayıp kaçak bedeli diye biz ödüyoruz. Fiyatlar pahalıysa burada da pahalı buradada herkes şikayetçi. Şikayet etmek farklı bir şey kullandığın hizmet aldığın şeyin parasını ödememek farklı bir şey. Hadi interneti telefon faturasını da ödemesinler bakalım, merkezden şak diye keserler hizmeti. Her hizmetin bedeli vardır. Ben her ay 350 lira elektrik parası ödüyorum. 5.000 liraya yakın elektrik faturası ödeyen esnaf küçük işletmeciler tanıyorum. Bu her ay elektrik doğalgaz parası ödeyen insanlar senin gözünde enayi o zaman.
Bence devlet telefon internet faturası gibi elektriği merkeze almalı dağıtımı ordan yapmalı ödemeyinin elektiriği merkezden kesilmeli. İnternet telefon faturası gibi. En iyisi bu. Biraz pahalıya mal olur ama 2 senede çözerler bu işi.
Konuyu götünden anlarsan böyle cevap verirsin işte. Ben diyorum ki
"hırsızlık" zaten her yerde. Sistemin en üsttekinden en alttakine kadar her kesiminde hırsızlık, aşırma var. Ama biri bunu keyfe keder ve ihtiyacı olmadığı halde
daha fazla zenginleşmek için yapıyor. Bir diğeri ise ihtiyacı olduğu için yapıyor.
Çünkü o adamın elinde avucunda ne varsa zaten alınmış. Ödeyemediği faturaları için insanların mallarına, haciz konuluyor. Batan kişi daha da dibe çekiliyor, çaresiz kalıyor. Çaresiz insan ise saldırır ve çalar. Herkes potansiyel hırsızdır, sadece bu eylemi gerçekleştirebilmek için toleransı farklıdır. Hırsızlığın bir üst level i ise yağmacılıktır. Adam baktı çalamıyor, bu seferde yağmalamaya başlar. Hatta küçük topluluklar halinde bu yağmacılık ve hırsızlık artık normal görülmeye başlar.
Tüm bunların nedeni ise çaresizlik ve birazda cahillik ve tam olarak ne yapacağını bilememenin verdiği çaresizliktir.
Ülkenin batı kesimi doğu kadar cahil değil. Bu neden ile her zaman alternatif kazanç yolları bulmaya daha yakın. Hırsızlık batıda son düşünülecek şey, yada kalıbına uydurarak yapılır batıda ve göze batmaz. Bu yüzden de herkes batının hırsızlığını görmez. Birgün sende çalarsın bende çalarım. Bunu yapmaya mecbur kaldığım zaman gerçekleşir bu eylem. Tüm elimdekini, varlığımı, niteliklerimi yitirdiğim zaman içimde ki çaresiz adam hayatta kalabilmek için yapar bunu.
Resmin büyüğünü görmek lazım. Ama buda herkese nasip olmuyor.
Tabi ki hırsızlıktan kaynaklanan açığın bedelini hepimiz ödüyoruz. Çünkü hepimiz aynı çanağa kaşık sallıyoruz. Ama sadece doğuda elektrik çalanın kayıp kaçak bedelini ödemiyorsun rahat ol. Altına ferrari çeken, ülkeyi parsel parsel satan, tüm ailesini soyunu sopunu bedava sağlık hizmetlerinden ömür boyu faydalandıran kalın boklarında parasını biz ödüyoruz. Ülkeyi batıran birşey olacak ise, doğaguda ki kaçak elektrik olamaz bu. Bu diğer kalın bokların hırsızlığı bizi batırır.
Bu fakir doğulu edebiyatı ve güzellemeleri ile yapılan
hırsızlığı/arsızlığı örtme taktiği de bir bitmedi.
Fakir bir Karadenizli ile, fakir bir Doğulunun arasındaki tek fark birinin yediği tüm yemeklerin etli olması diğerinin ise hayat boyu et görmemiş olmasıdır.
Hangisinin et görmediğini yöresel yemeklerden tespit etme yetisine sahip olacağınızı düşünüyorum.
Bugün devlet sağ olsun
(hükümet) doğudaki şehir yapılanması batı şehirlerinde yok (oy toplamak için bile olsa).
Kaçak elektrik haberindeki şehirler: Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Batman ve Diyarbakır
Google Trends Bitcoin araması:
1. Bingöl
2. Iğdır
3. Siirt
4. Kars
5. Batman
6. Diyarbakır
7. Hakkâri
8. Muş
9. Antalya
10. Bitlis
Umarım Allah yukardadırki haklı ile haksız ayırt olsun, belliki bu dünya hak yiyenlere kâr kalacak.
aşırı kullanım nedeniyle trafolarda arıza meydana geldiğini, elektriği kaçak kullanan bazı kişilerin de trafoların kapısını kırarak içeri girdiklerini
mantıklı kararlar alabilen biri bu hırsızlığa kulp uydurmaz.
trafoların kapısını kıran adamları, hakkımızı yiyen adamları savunuyorsun.
bu para benim cebimden çıkıyor, babamdan çıkıyor, devletimden çıkıyor ve sen bunu savunuyorsan.
seni aylar önce çıkardığım distrust listeme tekrar ekliyorum.
son dönemde forumda okuduğum en saçma cümleler topluluğuydu,
hırsızlık savunulamaz.Sen zaten benim umrumda değilsin kardeşim. Başından beridir benim distrust listemdesin sende biliyorsun. Beni nereye sokup çıkardığın ise sikimde değil. Aynı sen gibi. distrust mış meritmiş senin ilgi alanın onlar benim değil. Beni bozmaz.