ilginç bir proje ama gerçekten neyi hedeflediklerini anlayamadım ben. fee ücretlerinin %90 yanması enflasyon olayı için iyi ama madencilerin gelirleri için kötü görünüyor ayrıca herhangi bir kullanım alanı yoksa zaten kimse cüzdandan oynatmaz gibi görünüyor.
Kendilerini “Bitcoin’in geleceği” olarak tanımlayan Bitgesell projesi, Bitcoin’den daha küçük blok boyutu ve her yıl gerçekleşecek olan blok ödülü yarılanması ile Bitcoin’in gösterdiği gelişmeleri çok daha kısa sürede gösterebileceklerini ifade ediyor.
Bitgesell’in Bitcoin’den Farkı
Bitgesell projesinin yaratıcıları öncelikle Bitcoin’in gerçek dijital altın olmadığını ve Bitgesell’in bu tanımı tam anlamıyla karşılayabileceğini düşünüyor. Projeye göre, Bitcoin bazı sebepler dolayısıyla gerçek dijital altının özelliklerini taşımıyor.
Öncelikle Bitgesell’e göre, yüksek hesaplama gücü dolayısıyla Bitcoin gerçek bir dijital altın değil. Çünkü normalde dağıtık node’lar ve madenciler, yeterli hesaplama gücünün tek bir onay ile olmamasını sağlıyor ve böylece birden fazla onaya ihtiyaç duyulduğu için Blockchain güvende oluyor. Yapılan açıklamalara göre Bitcoin uzun zaman önce bu seviyeyi aştı. Bugün ağın güvenliğini sağlamak için bilgisayar gücünün sadece bir kısmı yeterli.
Öte yandan ikinci olarak gelecekte tüm Bitcoin’ler çıkarıldıktan sonra madencilerin hepsi faaliyetlerini devam ettirebilmek için işlem gücüne güvenecek. Bitgesell’in açıklamalarına göre, madencilerin faaliyetlerine kar ile devam edebilmeleri için küçük bir ödül yeterli olabilir. Ancak segwit tabanlı lightning network madencilerin Bitcoin‘den uzaklaşmasına neden olabilir. Çünkü işlem ücretleri bu durumda çok düşük olacağı için madencilerin herhangi bir karı kalmayacak.
Son olarak ise Bitcoin arzının 2140 yılı gibi uzak bir tarihte tamamlanacak olması ve her dört yılda bir gerçekleşen blok ödülü yarılanması ile muhtemelen 2140 yılında blok ödülleri çok düşük olacak. Dolayısıyla Bitgesell’e göre, Bitcoin değerindeki gerçek artış için, BTC sahiplerinin yaklaşık olarak 120 yıl beklemesi gerekecek.
Ancak tüm bu noktalarda çok daha iyi çözümleri olduğunu dile getiren proje, tahmin edilebilir ve makul olarak kesin şekilde hesaplanmış bir ekosistem olduklarını ifade ediyor. Öncelikle Bitgesell daha yüksek işlem maliyetleri ile madencilerin karlılığının her zaman devam edeceğini belirtiyor. Böylece madenciler sürekli olarak ağın güvende kalmasını sağlayabilecek. Bununla birlikte işlem ücretlerinin yüksek olması, insanlara, parayı harcamak yerine elinde tutma isteği vererek piyasada yalnızca büyük miktardaki kripto paraların işlem görmesini sağlıyor.
Bunun yanı sıra Bitgesell, dolaşımdaki paraların büyük bölümünün yakılacağını ifade ediyor. Yapılan açıklamalara göre işlem ücretinin %90’ını yakılacak. Böylece piyasadaki arz azalırken Bitgesell’in değeri artmış olacak. Ayrıca proje blok ödülü yarılanmasını da Bitcoin’deki 4 yılda bir değil her yıl yapacaklarını ifade ediyor. Dolayısıyla Bitgesell’in Bitcoin’den daha hızlı bir şekilde piyasada yer alacağı ve gelişiminin de buna bağlı olarak daha hızlı olacağı ifade ediliyor.
Son olarak ise Bitgesell’de segwit protokolü tam olarak uygulanıyor. Dolayısıyla yapılan açıklamalara göre, ağ her türlü yüke dayanacak kadar dayanıklı ve işlemlerin aksamayacağı kadar da hızlı olarak karşımıza çıkıyor.
Bitgesell Token Yakımı Detayları
Bigesell proje olarak en çok token yakma etkinliklerine önem veriyor gibi görünüyor. Bitgesell token yakımının temelde 4 yolu bulunduğunu ifade ediyor:
İlk seçenek, bir bakiyede tutulan miktarın belli bir yüzdesinin yakımı. (Ancak bu tür bir para değer deposu olarak kullanılamaz.)
İkinci seçenek, işlem tutarının bir yüzdesinin yakılması. (Bu, büyük transferler için adil değil.)
Üçüncü seçenek, madencilikle çıkarılan miktarı yakmak. (Bu yöntem blok ödülünü düşürmekle aynı.)
Dördüncü seçenek ise işlem ücretlerinin belli bir yüzdesini yakmak. (Tüm taraflar için minimum çıkar çatışması ile token yakma yöntemi.)
Dolayısıyla bu dört seçeneğe bakıldığında Bitgesell’in son seçenek olan işlem ücretlerinin %90’ının yakımı ile çalıştığını ifade edebiliriz. Yapılan açıklamalara göre bahsi geçen şekilde token’ların yakılması, bir yandan kripto para biriminin değerini artırırken bir yandan da sağladığı denge madencilerin ağı güven tutmalarını kolaylaştırıyor.
BGL Token
Bitgesell’in kendi kripto para birimi olan BGL, projeye borsa ve şirket aracı olarak güç sağlıyor. Bununla birlikte BGL’nin de aynı Bitcoin’de olduğu gibi 21 milyon adet üretileceği ifade ediliyor. Ancak yapılan açıklamalara göre BGL, 400.000 bayttan daha az bir blok ağırlığı ile Bitcoin’den 10 kat daha küçük. Bu da onu daha hafif ve daha hızlı hale getiriyor.
Kaynak :
https://coin-turk.com/dijital-altin-modelinde-son-evrim-bitgesell