Bitcoin Borsalarında Arbitraj Nasıl Yapılır?
https://www.youtube.com/watch?v=Pm5XiwzU9z8
Hindistan Üzerinden Arbitraj Yapmak Mümkün Mü?
https://www.youtube.com/watch?v=kUWiY3ekOic
Çok güzel bir video. Arbitraj yapmayı çok farklı bir pencereden incelemiş.
Ama bunu yapabilmemiz için yüklü miktarda mevduatımız olması gerekiyor anladığım kadarıyla.
Malesef öyle.cex in komisyon oranları fazla.Ben 0.4 bitcoini ethereuma çevirip bittrexe aktarıp polodan tekrar bitcoine çevireyimn dedim 0.1 ethereum fee aldılar.Üstelik bittrex teki btc/eth kuru biraz daha düşüktü.Anında düzelttiler.Sonuç? 14 dolar bir kaybım oldu
birkaç defa arbitraj yapmaya çalıştım. ama atılan taş ürküttüğün kurbağaya değmiyor. bankadan yabancı borsaya dolar swift ederken hem gönderici hem de alıcı banka para kesiyor. üstelik tl niz dolara çevrilirken alış-satış makası fazla olduğundan pahalıya alıyorsunuz doları. ondan sonra btc alıp türkiyedeki borsaya çekerken de bir sürü masraf oluyor. ufak paralarla yapılacak iş değil. en az bi 30-40 k olmalı ki işe yarasın. üstelik gönderdiğin swift bazen 1 haftada ulaşıyor. o zmana kadar btc hop iniyor hop çıkıyor. akıl işi değil.
1 btc için düşünürsek bulunduğunuz bankanın asgari bir swift ücreti oluyor. bu genellikle 30 dolar civarı. üst tavan ücret ise 400-500 dolar. 4000 doların swift ücreti 30 dolar olur. ancak bankalar muhabir bir aracı bankaya transfer yapıyorlar. o bankalarda artık anlaşmaları nedir bilemiyorsun gönderilen para üzerinden %1 ila %10 arası komisyon kesebiliyor. bu şu demek aracı banka sizden 4000 dolar için 40 veya 400 dolar arası kesebilir. alıcı banka da ücret alıyor veya gönderici göndrirken hepsi bana ait (our) dememişse o da ücret kesebiliyor.
ayrıca dolar cinsinden gönderdiğiniz para karşı tarafa dolar cinsinden yatmayacaksa kur farkından dolayı da zarar oluşuyor. diyelimki yabancı para hesabımız var. karşı bankanında hesabı dolar cinsinden.
4000 dolar için >> 30 dolar kendi bankanızın ücreti+aracı bankanın komisyonu(40 veya üstü kesinti 400 dolara kadar yolu var)+ karşı bankanın kesintisi
bu şartlarda tl/dolar kur kayıplarını hesaba katmazsak asgari 30+40+30 olsa 100 dolar kayıp demektir. 1 btc 15.000 olsa size maliyeti asgari 15350 oldu. bu en iyi senaryo. bir de aracı bankanın komisyonu fazla aldığını var sayarsak zarardayız demektir.