Ekonomimiz çok iyiye gidiyorken, ülke son yılların en büyük şahlanmasını yaşıyorken artan trafik sigortası ve kasko fiyatları da müthiş bir hızla yükseliyor.
Son 1 yıl içerisinde araç fiyatlarında şöyle bir artış yaşadık:
Örnek olması için herhangi bir gelişmiş ülkede araba kullanmayı yeni öğrenen 20 yaşında bir gence babası tarafından hediye edilen bir araç modelini ele alalım.
2021 yılında Polo 1.0 TSI 95 PS DSG Comfortline 196.900 TL'den satılıyordu. Bu sene benzer bir paket olarak Polo 1.0 TSI 95 PS DSG Life 569.700 TL'den satılıyor. Ortalama 3 katlık bir fiyat artışı mevcut.
Bu hesaplamayı yaparken elbette döviz kurunun artış miktarını göz önüne almak gerekir. Şimdi de trafik sigortası ve kasko fiyatlarını ele alalım.
2021 yılında 820 TL'den yaptırılan trafik sigortası bu sene 1995 TL'ye yaptırılıyor. Kasko 920 TL'ye yapılıyorken bu sene çıkan en düşük fiyat 3565 TL. Trafik sigortası 2.5 kat artmışken kasko yaklaşık olarak 4 kat artmış. Araç fiyatlarındaki artış ise yaklaşık 3 kattı.
Yıl geçtikçe hasarsızlık indirimi artması gerekiyor ve sürücü risksiz grupta yer almaya başlıyorken kaskonun bu kadar yüksek bir oran ile artması sizce normal mi? Aranızda maaşına 4 kat zam alan var mı? Sizin kasko ücretleriniz ne kadar çıktı?
Bu arada 2 gün önce yapılan kabine toplantısında da şöyle bir şey konuşuldu
Esasen ulaştırma yatırımlarımızın ülkemize ve milletimize katkısını ifade etmek için sadece şu rakamlar bile yeterlidir: Son 20 yılda ülkemizdeki araç sayısı, hani diyorlar ya ekonomik durum şöyle, ekonomik durum böyle, 8,5 milyondan, -araç sayısı veriyorum dikkat edin- 26 milyona çıkarak 3 kat artmıştır. Hani ekonomik sıkıntıdan bahsediyordun. Bakın rakam ortada, bu kadar korkunç bir rakama ulaşmış ve şu anda otomobil satış yerlerinde birinci el otomobil dahi bulmakta sıkıntı çekiyorlar ve ikinci elle işi idare etmeye çalışıyorlar.
Kaynak:
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/138752/-ogrenim-kredisi-geri-odemeleri-herhangi-bir-enflasyon-farki-veya-faiz-uygulamasi-olmaksizin-sadece-alinan-kredi-uzerinden-yapilacak-Bir taksicinin serzenişini okumuştum, sigorta 6000 lira kasko ise 19 bin lira çıkıyordu Egea aracı için. Ne kadar doğrudur bilemiyorum
Edit: Konuyu okurken müzik dinlemek isteyenler için link:
https://youtu.be/U3BU9i0SQRE