Pages:
Author

Topic: Arızi Kazançlar ve Vergilendirilme Hakkında - page 2. (Read 448 times)

CAH
newbie
Activity: 103
Merit: 0
Benim şimdiye kadar anladığım kim beyan ettiyse vergisini ödemiş, kim etmediyse hiç birşey ödemeden yoluna devam ediyor. Önemli olan geriye dönük işletebilirler mi vergi olayını?

Arkadaşım beyan etmeye çalıştı doğrudan vergi dairesine (ozamana kadar ki geliri 40bin lira kadardı) şu anda kriptoparalarla alakalı bir düzenleme yok. O yüzden bu konuda nasıl beyan edeceğinize dair bir bilgimiz yok dediler ve gönderdiler. Bu durumlar netleşinceye kadar bir şey çıkmayacaktır. 
newbie
Activity: 70
Merit: 0
Böyle bir vergi sistemi mümkün değil. Ha çıkmaz demiyorum caanım memleketimde her an herşey çıkabilir ama tahsil edilemeyeceği belirtmek istiyorum.
member
Activity: 588
Merit: 18
Bana çok mantıklı gelmedi. Bence yüksek kazanç elde edilse bile dokunulmayıp bu konuda düzenlemeleri daha az sıkıntılı olan ülkelerden birinde paranı çekip türkiye'ye getirmek daha mantıklı geliyor bana. Öteki türlü kendini kurbanlık gibi adamların önüne atmanın çokta mantıklı olmadığını düşünüyorum.
newbie
Activity: 126
Merit: 0
Vergi konusu hala çok karışık, bir sabah ansızın bi bakmışız maliyeciler kapımızda. Yıllarca önce kazandıp çektiğimiz paraların hesabını souyorlar.
jr. member
Activity: 157
Merit: 3
Benim şimdiye kadar anladığım kim beyan ettiyse vergisini ödemiş, kim etmediyse hiç birşey ödemeden yoluna devam ediyor. Önemli olan geriye dönük işletebilirler mi vergi olayını?

Şu an bir düzenleme olmadığı için ileride bir yasa çıksa bile geçmişe dönük işlemlere yaptırım uygulanmaz uygulanamaz. Açıkçası bir düzenleme gelecek olursada kripto borsası Türkiye için biter.
sr. member
Activity: 980
Merit: 257
Benim şimdiye kadar anladığım kim beyan ettiyse vergisini ödemiş, kim etmediyse hiç birşey ödemeden yoluna devam ediyor. Önemli olan geriye dönük işletebilirler mi vergi olayını?
full member
Activity: 322
Merit: 158
Türkçe/English/Deutsch/Earthling----@Marshal---
4. maddenin kripto paralarla bir bağını göremedim. Siz o şekilde yorumladıysanız arızi kazancınızı beyan edebilirsiniz. Kripto paralar serbest meslek faaliyeti olarak yorumlanmadığı için bu şekilde beyan eden kimseyi tanımıyorum.

Hocam kripto paralar hakkında evet tam bir düzenleme yok fakat borsa faaliyetlerinden para kazanan kişiler serbest meslek erbabı olarak görüldüğünü mali müşavirlik danışmanları söylüyor ve zaten 27 bin TL'ye kadar olan gelirlerin vergiye takılma ihtimali yok bunu belirtmek istedim sadece yani olur da maliye karşınıza herhangi bir pürüz çıkartılırsa gelirinizin arızi olarak nitelendirilmesini talep edebilirsiniz. Yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiysem kusuruma bakmayın...
newbie
Activity: 126
Merit: 0
Ne kazanıldığı nasıl anlaşılacak. Bazı arkadaşların vergi dairesine gittiklerini ama bişey yapamadan geri döndüklerini okudum. Biz ne kazandığımızı nasıl belgelendireceğiz
legendary
Activity: 2548
Merit: 1519
4. maddenin kripto paralarla bir bağını göremedim. Siz o şekilde yorumladıysanız arızi kazancınızı beyan edebilirsiniz. Kripto paralar serbest meslek faaliyeti olarak yorumlanmadığı için bu şekilde beyan eden kimseyi tanımıyorum.
full member
Activity: 231
Merit: 101
vergi zaten var. kazancının vergisini ödeyeceksin.  Nasıl kazanırsan kazan. Ve son beş seneyi etkiler.  ister ev hanımı ol ister serbest çalış para kazanıyorsan vergini vereceksin.
member
Activity: 519
Merit: 16
Vergi gelecekse de muhtemelen geçmişte yapılan çekimleri etkilemez. Vergi netleşmeden önce nakite geçip, vergi sonrası tekrar kriptoya dönülebilir.
member
Activity: 380
Merit: 31
Geçiniz........................

Şu ana kadar 100 binler çeken kimseden vergi aldıklarını duymadım...

Geriye dönük çıkartırlar mı ? Belkide ...

Çok mu dert ediyorsun vergiyi ? Çok mu büyük paran var bitcoinde . çok fazla para kazandın çekmek istiosun ama vergisinden mi korkuosun ?

Şu an varlık barışı var çek paranı git vergi dairesine 5 kurus vergi ödeme ...

11. Aya kadar bildirim yapanlarda % 2 idi sanırım...

Muhasebeci değilim ama benim anladıgım son durum bu
full member
Activity: 322
Merit: 158
Türkçe/English/Deutsch/Earthling----@Marshal---
(07.01.2003 tarih ve 4783 sayılı Kanunun 7 nci maddesiyle başlığı ile birlikte değişen ve 01.01.2003 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe giren şekli.) Vergiye tâbi arızi kazançlar şunlardır:

1.Arızi olarak ticari muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançlar.
2.Ticari veya zirai bir işletmenin faaliyeti ile serbest meslek faaliyetinin durdurulması veya terk edilmesi, henüz başlamamış olan böyle bir faaliyete hiç girişilmemesi, ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hasılat.
3.Gayrimenkullerin tahliyesi veya kiracılık hakkının devri karşılığında alınan tazminatlar ile peştemallıklar (kiracıya ait tesisat ve malların tahliye ve devri sırasında kiralayan veya yeni kiracıya devrinde doğan kazançlar dahil).
4.Arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla tahsil edilen hasılat.
5.Gerçek usulde vergiye tâbi mükelleflerin terk ettikleri işleri ile ilgili olarak sonradan elde ettikleri kazançlar (zarar yazılan değersiz alacaklarla, karşılık ayrılan şüpheli alacakların tahsili dahil).
Dar mükellefiyete tâbi olanların 45 inci maddede yazılı işleri arızi olarak yapmalarından elde ettikleri kazançlar.

      Bir takvim yılında (1), (2), (3) ve (4) numaralı bentlerde yazılı olan kazançlar (henüz başlamamış olan ticari, zirai veya mesleki bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) toplamının on milyar (2004: 12.000.000.000.- 10.12.2003 - 2003/6578 BKK. ile. Yürürlük: 01.01.2004 - 2005: 13.000 YTL. - 2006: 14.000 YTL - 2007: 15.000 YTL - 2008: 16.000 YTL - 2009: 17.900 TL - 2010: 18.000 TL - 2011: 19.000 TL-2012:20.000  2013:21.000 TL 2014:21.000 2015:23.000 TL 2016 : 24.000 TL, 2017: 24.000 TL, 2018 27.000 TL) liralık kısmı gelir vergisinden muaftır.

Bizleri ilgilendiren bölüm 4. Maddedir ve vergi mevzuatına göre bir işverene bağlı olmadan yapılan mesleki faaliyetlere serbest meslek denilmektedir. Bizlerde bu sektörde bir iş verene bağlı olmadığımıza göre bu statüye gireriz. Çoğumuz kripto borsadan gelen paramı banka hesabıma çeksem sıkıntı çıkar mı diye düşünüyor olabilir kanunda belirtildiği gibi 2018 yılına ait 27.000 TL ye kadar zaten arızi kazanç olarak gösterebiliyorsunuz. Bunun üzerindeki miktarları ise tıpkı borsa kazançları gibi vergiyle mükellef tutabilirler.

Örnek vermek gerekirse ;

Kişi eğer bir kez Bitcoin alıp satmış ve buradan bir gelir elde etmişse bu kazanç ya değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2018'de 27 bin liradan fazla arızi kazanç elde ediyorsanız bunu beyan edip vergisini ödemek zorundasınız. Eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsanız ve buradan gelir elde etmişseniz bu durumda gelir vergisi beyannamesi verip kazancınızdan Gelir Vergisi ödemek zorundasınız. Bu verginin oranı yüzde 15'ten başlayıp 35'e kadar gidiyor. Hemen hatırlatalım, yüzde 18 KDV de ödenmek zorunda.

Bir başka değişle ;

Ticari organizasyon varsa(emek ve sermaye olduğu için mining, aracı kurum kişilik olduğu içinde borsa sitesi sahibi olmak) ticari kazanç ve vergiye tabi. Belli bir KDV oranı belirlenmezse oran %18 uygulanır.

Ticari organizasyon yoksa, arızi kazanç oluşur. 2018 için 27 bin TL’yi aşan gelir %18 KDV vergisine tabi olur.

Geçmişe dönük vergilendirme konusuna dair çok farklı görüş mevcut Emtia (yüksek risk-getiri yatırım ürünleri sınıfı) olup olmadığı muhabbetleri giriyor işin içine o yüzden net bir şey yazamayacağım... Sadece şunu söyleyebilirim duyuru ile düzenleme yapılırsa, bu zaten emtiaydı sonucu ile son 5 yıl için cezaları ile birlikte vergiler alınabilir o yüzden sizler 27 bini geçmeyecek şekilde paralarınızı tek banka hesabı üzerinden çekmek yerine aile bireylerinizin banka hesapları arasında pay ederek yani bir nevi azar azar pay ederek çekerseniz daha az riske girmiş olursunuz...

Not : Konuyu birden çok mali müşavirlik sitesinde ki bilgileri baz alarak düzenledim ve yorumlarımı ekledim isterseniz benzer bir araştırmayı kısa süre içerisinde en yakın mali müşavirliğe giderek veya internet üzerinde bir kaç makale okuyarak edinebilirsiniz sayılarımla...

Peno2 Merit için teşekkür ederim
Pages:
Jump to: