Author

Topic: ATM-urile AtmByte si BitMahavi -- de evitat! (Read 179 times)

legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
January 24, 2023, 06:30:55 AM
#13
Nu îţi stârneşte curiozitatea să înţelegi ce au de fapt în cap cei de la ANAF?  Atât de îmbârligate par legile şi documentele 'sfătuitoare' pentru Criptomonede încât îmi e foarte dificil să cred că nu e aceeaşi îmbârligătură şi în creierele lor.

Mie îmi pare mai degrabă o disperare.  Pare că vor să ajungă la ceva, orice, doar ca să nu spună şi ei că nu au nimic.

Cred ca a fost una din astea doua: ori s-au prins ca e ceva de ciugulit (si) din crypto, si au zis "De ce nu?"; ori au fost (con)stransi de Uniunea Europeana. Si cand zic stransi ma refer la stransi cu usa bine (adica inclusiv cu degetele prinse cu usa), in sensul ca, poate, au avut un termen anume de respectat pentru emiterea unei legi. Si, cum stim ca autoritatile noastre sunt capabile de orice, numai de organizare nu (vezi cum mereu sunt surprinsi ca ninge iarna; vezi cum au fost surprinsi in 2019 ca o sa organizam un campionat mondial de fotbal, de care stiau din 2014, daca nu ma insel, si n-au fost capabili nici in 5 ani sa refaca stadionul (care nu e gata nici acum) -- ba, mai mult, desi s-a amanat cu un an campionatul, tot n-au facut stadionul ala, nici nu se apucasera de demolat macar) atunci au scos (inca) o lege pe genunchi. Pe considerentul "hai s-o facem, cum o fi, si vedem p-orma cum o mai dam de gard ca sa fie bine. Numai ca nici n-au mai dat-o de gard apoi (au fost prea ocupati cu stadionul Dinamo?) si, uite-asa, legea a ramas in acelasi stadiu

Ma rog, ce am scris mai sus sunt doar supozitii personale.

Sau am eu o imagine prea degradată şi distorsionată despre ei şi sunt mai competenţi decât par la prima vedere?

Nope, nu sunt Smiley

Ar mai fi şi a treia variantă, care financiar ar fi cea mai potrivită, dar implică un risc de siguranţă personală pe care nu ştiu dacă mulţi l-ar accepta.  Mai ales dacă nu cunoşti persoana cu care urmează să te întâlneşti.  Mai precis, tranzacţionarea faţă în faţă.  Mie îmi place riscul, dar puţine persoane cunosc care să fie ca mine.

Asa este, nu stii peste cine poti da. Poate iti da in cap cel cu care vrei sa faci tranzactia peer-to-peer (culmea, la acelasi risc se supune si respectivul). Si atunci intervine acel sistem de reputatie despre care vorbea Tim May inca din 1988: un sistem al increderii pe Internet, cu recenzii pozitive si negative, similar celui implementat pe forum. Adica ceea ce am descris aici: De ce reputația este esențială pe piața liberă. Din acest motiv, de pilda, am incercat sa-l ajut, cumva, si pe Razvan_BTC cu recenziile pe care i le-am dat.

Si, in felul acesta, nu mai mergi caine surd la vanatoare Smiley Citind astfel de recenzii despre oameni, poti capata mai multa incredere (pentru prima intalnire macar, ca la urmatoarele nu va mai fi problema, daca prima merge bine).

Eu prefer prima cale, chiar dacă ajung cu mai puţini bani în buzunar.  Măcar scap de tachinări.

Aici ori nu te-am inteles bine, ori te-ai contrazis un pic Smiley Sau ai vrut sa scrii opusul. Spun asta pentru ca mai sus scrisesei ca iti plac riscurile, de aici intelegand ca ai prefera sa faci tranzactii fata in fata cu alti utilizatori. Dar apoi scrii ca preferi sa tranzactionezi la ATM, chiar daca ramai cu mai putini bani Smiley

Neurotic, Gazeta, să ne imaginăm ceva o secundă.  Dacă aţi depune o declaraţie de venit la ANAF pentru tranzacţii cu Criptomonede şi aţi fi întrebaţi peste luni sau ani de zile ce şi cum, aveţi convingerea că puteţi demonstra orice vi s-ar cere?  Aveţi aşteptarea ca ANAF să înţeleagă ceva din explicaţiile pe care le oferiţi?  Îmi e mai teamă să depun o declaraţie onestă la ANAF decât îmi este să ştiu că ANAF ar afla că nu am depus nimic.

Razvan_BTC mi-a spus niste povesti (reale) si... nu e de bine. Nici macar la tranzactii simple, unde poti proba daca ai avut profit sau nu. Ce sa mai zic de mineri? Ei trebuie sa aduca facturi ale echipamentelor hardware, de la curent, sa probeze ca tot nu sunt pe plus desi ei practic produc monedele, deci, in teorie, tot ce fac este plus. Doar ca, in realitate, nu este deloc asa, mai ales cand ai de achitat din urma costul placilor video, al ASIC-urilor si asa mai departe. Sincer, nu stiu ce fac minerii in fata legii...

Am derapat puţin pe subiect.  Ar fi o chestie dacă datele noastre ar ajunge doar la o parte terţă şi atât.  Dar te înscrii pe un site şi te trezeşti peste luni de zile că primeşti mail-uri de la cine ştie cine şi începi să te întrebi de unde îţi ştie adresa.  Sau numărul de telefon.  Sau numele.  Et cetera.

Si asta este alta problema reala. Intr-o vreme m-am tot trezit si eu sunat de firma X sau de firma Y, sa-mi propuna bla-bla-bla... Mereu ii intrebam: de unde aveti datele mele? Atunci dadeau in balbaiala. Apoi le spuneam tuturor sa ma sterga din orice baza de date ar avea, in caz contrar urmand sa-i reclam la ANSPDCP. Si chiar am facut-o! Stiu, e o chestiune de durata, dar altfel nu ai cum sa scapi... Dar sa vezi ce bucurie vei simti cand vei vedea ca respectiva companie chiar a fost amendata in urma reclamatiei tale

Drept e că astăzi datele personale sunt un mijloc de schimb sau un produs pentru foarte multe corporaţii şi companii.  Ca să faci o ţâră de bani, începi să vinzi datele clienţilor.  Şi ajunge buletinul tău nu doar la ATM şi la Stat.

Te mai mira ceva? Ai citit postarea aceea a mea din discutia cu patronul acelui exchange, unde mentionam ca inclusiv Coinbase a fost prins vanzand datele clientilor? Daca ai ratat-o, o poti citi aici. Articolul legat de Coinbase este tot in acea postare.
hero member
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Mai mult, fostul patron al BTCxChange nici nu putea sa inchida firma, intrucat nu mai avea toate datele clientilor si nu-l lasa ANAF-ul sa o inchida!
Nu îţi stârneşte curiozitatea să înţelegi ce au de fapt în cap cei de la ANAF?  Atât de îmbârligate par legile şi documentele 'sfătuitoare' pentru Criptomonede încât îmi e foarte dificil să cred că nu e aceeaşi îmbârligătură şi în creierele lor.

Mie îmi pare mai degrabă o disperare.  Pare că vor să ajungă la ceva, orice, doar ca să nu spună şi ei că nu au nimic.  Sau că vor să pară ei şefii, să nu cumva să pară mai puţin masculi în faţa unora.  E evident că bâjbâie când vine vorba de Criptomonede, zici că îşi arată colţii ca să nu pară că nu se pricep.  Îmi pot imagina că odată ce ajung la nume şi prenume, vor începe să li se pună pata pe câte cineva şi se vor apuca să îi tachineze complet aiurea şi aleator.

Sau am eu o imagine prea degradată şi distorsionată despre ei şi sunt mai competenţi decât par la prima vedere?

- convenienta: nu ai bani (fiat) la tine, nici in contul bancar si ai nevoie de ceva cascaval -- te duci rapid la un crypto ATM si rezolvi problema
- anonimitate: precum orice lucru greu de obtinut pe lume, anonimitatea costa. Nu vrei anonimitate? Te duci la un exchange centralizat si te-ai aranjat pe viata. Vrei anonimitate? Atunci plateste, nene!

Ei bine, daca aceste doua motive sunt legate cu "si", atunci cursul acela al ATM-ului poate fi explicat. Faptul ca te si trage-n piept cu acel curs dar -- mai grav -- si cu datele personale, e de neconceput. Firmele care vor sa procedeze astfel incearca precum o facea o celebra fata a unui imparat, dintr-o poveste, care trebuia sa mearga nici calare, nici pe jos; nici in caruta, nici jos din caruta; nici imbracata, nici dezbracata; nici pe drum, nici pe langa drum. In poveste s-a gasit o solutie. Aici insa e lumea reala. Singurul lucru de facut este ca toate aceste ATM-uri sa nu mai fie deloc folosite, astfel incat sa devina o piatra de moara pentru firmele care le opereaza si, cine stie?, poate sa le scoata de pe piata...
În totalitate de acord.  Convenienţa şi anonimitatea vin cu propriile costuri.  Anonimitatea e mai degrabă un cost financiar şi social.  Social pentru că dacă eşti anonim eşti misterios, deci vei fi îndepărtat.  Dar e un cost pe care îl plăteşti şi aia e.  Eu zic că merită.

Pentru anonimitate, mă duc la un bancomat care nu îmi cere nimic personal şi mă aleg cu 10 - 15 % comision pe toată suma.  Pentru convenienţă, mă înscriu pe un Exchange centralizat, le ofer datele şi Statul cred că în final îmi ia mult mai puţin.  Din bani.  Că din nervi, îmi ia semnificativ mai mult.

Ar mai fi şi a treia variantă, care financiar ar fi cea mai potrivită, dar implică un risc de siguranţă personală pe care nu ştiu dacă mulţi l-ar accepta.  Mai ales dacă nu cunoşti persoana cu care urmează să te întâlneşti.  Mai precis, tranzacţionarea faţă în faţă.  Mie îmi place riscul, dar puţine persoane cunosc care să fie ca mine.

Eu prefer prima cale, chiar dacă ajung cu mai puţini bani în buzunar.  Măcar scap de tachinări.  Nu ştiu, eu mă aflu într-o situaţie în care cred că ne aflăm toţi trei.  Neurotic, Gazeta, să ne imaginăm ceva o secundă.  Dacă aţi depune o declaraţie de venit la ANAF pentru tranzacţii cu Criptomonede şi aţi fi întrebaţi peste luni sau ani de zile ce şi cum, aveţi convingerea că puteţi demonstra orice vi s-ar cere?  Aveţi aşteptarea ca ANAF să înţeleagă ceva din explicaţiile pe care le oferiţi?  Îmi e mai teamă să depun o declaraţie onestă la ANAF decât îmi este să ştiu că ANAF ar afla că nu am depus nimic.

Am derapat puţin pe subiect.  Ar fi o chestie dacă datele noastre ar ajunge doar la o parte terţă şi atât.  Dar te înscrii pe un site şi te trezeşti peste luni de zile că primeşti mail-uri de la cine ştie cine şi începi să te întrebi de unde îţi ştie adresa.  Sau numărul de telefon.  Sau numele.  Et cetera.

Drept e că astăzi datele personale sunt un mijloc de schimb sau un produs pentru foarte multe corporaţii şi companii.  Ca să faci o ţâră de bani, începi să vinzi datele clienţilor.  Şi ajunge buletinul tău nu doar la ATM şi la Stat.  Ci la cine ştie câte zeci, sute sau chiar mii de alte entităţi din alte state despre care nici măcar nu ai auzit vreodată.

Blockchain Analysis bănuiesc că ar da sume grele de bani pentru a cumpăra datele clienţilor de bancomate.  Şi staţi aşa, că momentan companiile care se ocupă cu analiză de Blockchain nu sunt chiar atât de masive încât să îşi permită să plătească sume de ţi se învârt dolarii pe retină pentru datele clienţilor.  Imaginaţi-vă dacă mâine Apple şi-ar deschide o ramură competitoare şi ar vrea să o ridice pe primul loc pe piaţă ce ar fi capabili să facă.

-
V-am pupat,
IntimitateaG
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Dar consideri că este o diferenţă între a flutura buletinul în faţa unei camere de ATM şi a te înregistra pe un Exchange centralizat?  Eu zic că nu.

Clar nu!

Că datele tot la un străin ajung

O mica mentiune aici -- macar de-ar fi asa Smiley Ma rog, din punct de vedere tehnic, da, ajung la un strain. Ce voiam sa spun ca ca acela nu este orice strain! Acel strain este, de fapt, guvernul! Si asta din cauza ca exchange-urile sunt obligate de lege sa predea toate datele clientilor catre autoritati. Dovada:


Mai mult, fostul patron al BTCxChange nici nu putea sa inchida firma, intrucat nu mai avea toate datele clientilor si nu-l lasa ANAF-ul sa o inchida!

Deci problema nu e doar ca ajung datele la un strain (exchange-ul). Ci la cel mai de evitat strain cu putinta (din toate punctele de vedere) -- Statul.

Si daca ar fi ramas datele la primul strain, riscurile ar fi fost in continuare incomensurabile, din motive lesne de inteles si enumerate deja. Ajungand insa si la autoritati aceste date, nu te mai confrunti doar cu riscurile asociate cu exchange-ul centralizat, ci si cu acela de a te lua guvernul la cercetari. Si, cum se intampla de multe ori la astfel de cercetari, ai, n-ai, dai...

Mi se pare fără sens utilizarea unui ATM care pe lângă comisioanele exorbitante să îţi mai ceară şi datele.

Intr-adevar. Cursul acela foarte deosebit de dezavantajos clientului are doar doua motive logice, legate intre ele prin "si", nu prin "sau", mai precis:

- convenienta: nu ai bani (fiat) la tine, nici in contul bancar si ai nevoie de ceva cascaval -- te duci rapid la un crypto ATM si rezolvi problema
- anonimitate: precum orice lucru greu de obtinut pe lume, anonimitatea costa. Nu vrei anonimitate? Te duci la un exchange centralizat si te-ai aranjat pe viata. Vrei anonimitate? Atunci plateste, nene!

Ei bine, daca aceste doua motive sunt legate cu "si", atunci cursul acela al ATM-ului poate fi explicat. Faptul ca te si trage-n piept cu acel curs dar -- mai grav -- si cu datele personale, e de neconceput. Firmele care vor sa procedeze astfel incearca precum o facea o celebra fata a unui imparat, dintr-o poveste, care trebuia sa mearga nici calare, nici pe jos; nici in caruta, nici jos din caruta; nici imbracata, nici dezbracata; nici pe drum, nici pe langa drum. In poveste s-a gasit o solutie. Aici insa e lumea reala. Singurul lucru de facut este ca toate aceste ATM-uri sa nu mai fie deloc folosite, astfel incat sa devina o piatra de moara pentru firmele care le opereaza si, cine stie?, poate sa le scoata de pe piata...
hero member
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Sper ca glumesti... Smiley Cred ca stii si tu care sunt riscurile asociate cu exchange-urile... (presupun ca te referi la cele centralizate).
Deci, cam la asa ceva trebuie sa ne asteptam, atunci cand un exchange are datele noastre. Le are exchange-ul = le are oricine.
Corect.

Dar consideri că este o diferenţă între a flutura buletinul în faţa unei camere de ATM şi a te înregistra pe un Exchange centralizat?  Eu zic că nu.  Că datele tot la un străin ajung, deci singurul avantaj în a continua să foloseşti un ATM fără intimitate este că banca nu mai este necesară pentru că bancnotele îţi ajung direct în mână.

Mi se pare fără sens utilizarea unui ATM care pe lângă comisioanele exorbitante să îţi mai ceară şi datele.

-
V-am pupat,
IntimitateaG
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Am trecut şi eu pe la un ATM de-al celor de la Shitcoins şi au amplasat un avertisment privind regulamentul lor AML.  În concluzie, BitMahavi şi Shitcoins ies din discuţie.

Nu uita, si AtmByte iese din discutie Smiley

Quote
Experiența lină de cumpărare de Bitcoin prin intermediul ATM-urilor noastre bate majoritatea celorlalte opțiuni.

Asa sa fie! Dar, stii vorba aia -- la pomul laudat sa nu te duci cu sacul Smiley

E uşor interpretabil.  Dar sună puţin promiţător.  Dacă încă se aplică aceeaşi politică, jos pălăria.

De acord, suna promitator. Pana acum, tot ce stiam despre ei erau urmatoarele:

Despre ProHash am primit aceste informatii (thx 20kevin20!):

Numele ATM-ului este ProHash (www.prohash.eu), situat in Galeria Auchan de pe Str. Ogorului. Potrivit CoinATMRadar, au comision de 2.9% la cumparare si 7.5% la vanzare.

Limitele sunt urmatoarele:
- <5000 RON anonim;
- 5000-10000 RON cu nr. de telefon;
- >10000 RON cu nr. de telefon + act de identitate.

Adresa completa:
Strada Ogorului 171
Oradea, 410554
Romania.

Dupa cum se vedea, informatie este veche de ani si jumatate. O sa incerc (fara a promite Smiley) sa trec sambata sau duminica oe la Promenada Mall, chiar daca-mi e peste mana, intrucat e foarte departe de mine. Daca reusesc, vom avea o privire de ansamblu si asupra acestui operator.

încep să mă întreb care le mai e rostul.  Pot să îmi deschid un cont pe un Exchange în doar câteva secunde şi comisioanele sunt semnificativ mai mici decât ce oferă în cea mai mare parte un bancomat. [...] Plătesc mai puţine comisioane, deci rămân cu mai mulţi bani în buzunar iar fie că e BitMahavi, fie că e Coinbase, buletinul meu tot la cineva ajunge.

Sper ca glumesti... Smiley Cred ca stii si tu care sunt riscurile asociate cu exchange-urile... (presupun ca te referi la cele centralizate).

Diferenţa care e?

Am sa raspund prin doua citate dintr-o discutie cu patronul unul exchange romanesc.

Ce ma deranjeaza foarte mult este si abordarea acestor banci de generatie noua numite exchange-uri centralizate, care actioneaza precum brate ale statului. Isi vand fara scrupule utilizatorii, pe care ii inhata cu promisiuni derizorii. Cu praf in ochi. "Vino la noi, ca facem tranzactiile foarte rapid!"; "vino la noi pentru a tranzactiona in siguranta!"; "vino la noi, avem cel mai bun curs!" [...]

De ce nu vine niciun exchange centralizat sa spuna "Vino la noi! Vei tranzactiona rapid, iar noi te vom vinde statului de cum te inregistrezi, dar stai linistit ca iti procesam rapid tranzactiile!"Huh [...]

Poate ne explica OP cum poate un exchange centralizat sa pastreze in siguranta in numele clientilor cheile private ale acestora, banii si criptomonedele. Chiar sunt curios sa aflu si opinia cuiva care este "de partea cealalta a baricadei". Cumva ca in cazurile Mt. Gox, Cryptopia, Cryptsy, NiceHash, Bithumb, Coincheck, Bitfinex, Binance, Bitstamp, Poloniex, Bitcoinica si multe altele?

Sau cumva ca in cazul BTCxChange care nu isi poate inchide portile definitiv daca nu preda statului datele tuturor clientilor?

Problema fundamentala nu era securitatea exchange-ului. Ci ideea in sine de a-ti pastra altii banii, asa cum s-a intamplat si in SUA inca din 1975 (daca nu ai dat click pe acel link, recomand sa o faci). Am vrut sa fac o gluma / ironie fina. Ideea de baza, pe care o stii si tu, dar si multi altii este urmatoarea: nu ai cheile private, nu sunt banii tai. Situatia este limpede ca lumina zilei. Orice om care foloseste un portofel in custodie de fapt nu detine nimic. Este ca imparatul dezbracat din povestea Hainele cele noi ale imparatului. Imparatul credea ca e imbracat dar in realitate era gol. Oamenii care "detin" fonduri in portofele aflate in custodie, nedetinand in realitate cheile private, in realitate nu detin nimic. Nici bani, nici portofele, nici chei private, absolut nimic. Pur si simplu le lasa pe mana destinului. Din pacate, multi o fac neavand nici cel mai mic habar despre acest lucru. De aceea am incercat in nenumarate randuri sa le deschid oamenilor ochii: nu mai fiti naivi crezand ca detineti fonduri in depozitele "voastre" de la Kraken, Poloniex, Vtrader, etc. Nu detineti absolut nimic si oricand va puteti trezi la cruda realitate: exchange-ul este spart si ramaneti fara bani; exchange-ul trage o teapa de proportii si fuge cu banii clientilor (asa numitele exit scams); exchange-ul va blocheaza conturile dupa buna dispozitie si, din nou, ramaneti cu buza umflata. Evident, acesta este un alt adevar irefutabil pe care nu-l spune niciun exchange vreunui utilizator atunci cand se inregistreaza. Elegant, nu? Smiley

Si, ca bonus, sa ne amintim si cum pastreaza respectivul "in siguranta" datele clientilor:

Tin documentele clientilor pe google drive si ma bazez pe securitatea implementata de cei de la google.

LOL!!! Poate ca nu ti-ai dat seama, dar cu afirmatia asta ti-ai dat singur foc la valiza in ceea ce priveste orice urma de incredere pe care ar mai fi putut-o avea cineva cu capul pe umeri in exchange-ul tau. Ai predat datele clientilor catre Google? Pe bune?

Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans in realitate. Si cel mai trist este ca ai scris asta vorbind serios, adica nici macar nu constientizezi ce ai facut de fapt. Ai pus la dispozitie datele clientilor tai celui mai mare gurmand de date DIN LUME??? Fereasca sfantul... Acum eu nu mai am nimic de zis.

P.S.: am scris cu font rosu si mare, poate iti sare in sfarsit in ochi ce ai facut. Daca nu tie, macar altora sa le sara-n ochi.

Deci, cam la asa ceva trebuie sa ne asteptam, atunci cand un exchange are datele noastre. Le are exchange-ul = le are oricine.
hero member
Activity: 882
Merit: 1873
Crypto Swap Exchange
Am trecut şi eu pe la un ATM de-al celor de la Shitcoins şi au amplasat un avertisment privind regulamentul lor AML.  În concluzie, BitMahavi şi Shitcoins ies din discuţie.

Despre Pro Hash am găsit doar un site (https://prohash.eu/).  Nu ştiu cât de actual este.  Jos scrie 2019.  S-ar putea să nu fie informaţie prea recentă, deci luaţi ca atare.

În orice caz.  De pe site-ul lor mi-a atras atenţia următorul bloc de text,

Quote
Tranzacționarea prin intermediul caselor de schimb online este un proces care consumă timp datorită înregistrării inițiale, transferurilor de fonduri etc. Multe case de schimb online susțin că oferă tranzacții instant dar realitatea este alta. Pentru a evita transferuri bancare costisitoare și consumatoare de timp, durata de procesare a transferurilor către/dinspre casele de schimb online (Exchanges) precum și alte bariere birocratice ATM-urile noastre Bitcoin sunt o opțiune excelentă. Experiența lină de cumpărare de Bitcoin prin intermediul ATM-urilor noastre bate majoritatea celorlalte opțiuni.

E uşor interpretabil.  Dar sună puţin promiţător.  Dacă încă se aplică aceeaşi politică, jos pălăria.

Ajung la concluzia că următorii ani de zile vor îngreuna posibilitatea de a folosi astfel de ATM-uri pentru a tranzacţiona în anonimitate.  Şi atunci încep să mă întreb care le mai e rostul.  Pot să îmi deschid un cont pe un Exchange în doar câteva secunde şi comisioanele sunt semnificativ mai mici decât ce oferă în cea mai mare parte un bancomat.  Diferenţa care e?  Plătesc mai puţine comisioane, deci rămân cu mai mulţi bani în buzunar iar fie că e BitMahavi, fie că e Coinbase, buletinul meu tot la cineva ajunge.

Nu ştiu dacă are vreo relevanţă.  Dar dacă BitMahavi nu se mulţumeşte doar cu imaginea clientului, se înţelege indirect că autorităţile încă nu sunt atât de disperate încât să se rezume la recunoaştere facială pentru a monitoriza clienţii bancomatelor.  Şi ar fi şi culmea ca resursele să se ducă tocmai acolo, că doar nu toţi criminalii s-au ţintit acum tocmai spre ATM-urile Crypto.  Dar cumva îmi dă totuşi o mică speranţă că deşi vin vremuri în care anonimitatea devine un mit, mai e ceva până într-acolo.

-
V-am pupat,
IntimitateaG
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
La noi cred ca e ceva mai mult:
* vanzatorul se considera atotputernic in acea mica lume a magazinului sau (vezi comportamentul tipei de la amanet)
* vanzatorului nu-i pasa de parerea ta, el oricum e platit la ora (eventual isi va pazi serviciul, dar in general reprezinti doar un scurt deranj)
* patronul merge pe efort minim pentru castig, deci o sa angajeze pe oricine accepta acel salariu, patronul nu va investi in mai nimic (deci nici nu va plati o persoana care intelege legile si poate face un T&C mai de bun simt)
Rezultatul e ca cei care fac 1mm in plus s-ar putea sa castige clienti, iar cei "clasici" nu inteleg de ce lumea e rea si ii evita.

Un fel de "las-o asa, ca merge asa" Smiley Din care toata lumea are de pierdut, evident -- si patronul, si clientul si, pana la urma, chiar si angajatul desi el pare cel mai imun. Dar si angajatul are de pierdut: pana la urma, in caz ca s-ar aplica niste mariri salariale, e posibil ca de acestea sa beneficieze angajatii pe turele carora s-au incasat cele mai mari vanzari. Dar cine sta sa-si bata capul cu asa ceva...



Pai am impresia ca BitcoinRomania isi dau un pic mai mult interesul, cel putin 1mm in plus Wink

Ca bine zici!

Uite, tocmai mi-am mai amintit de ceva. Am fost mai demult la sediul BitcoinRomania, pentru a folosi un ATM. Intamplator, acel aparat avea un fel de protectie la fanta de bani: daca tinei mana imediat sub ea, pentru a nu cadea bancnotele, se bloca aparatul. Fanta unde erau scosi banii nu era stramta, ca la bancomatele bancilor. Era una larga si, cum bancnotele erau virate rapid, daca nu tineai cumva mana acolo, cadeau, zburau prin camera, ce sa mai... In fine. Am incercat sa tin banii cumva, sa nu cada de acolo si s-a blocat aparatul. Am mai facut o tranzactie si s-a blocat iarasi. Imi blocase o suma frumusica, ce sa zic (m-am cam speriat cand am vazut). Era si duminica, ora 8 dimineata. Noroc ca acolo, la sediu, este mereu cineva disponibil. Au verificat ei ce le-am zis, mi-au confirmat suma blocata de aparat si mi-au spus ca in 20 de minute va veni un tehnician care sa desfaca aparatul pentru a-mi elibera banii. De retinut, era duminica, dis de dimineata!

Nu stiu daca a durat chiar 20 de minute sau 15 sau 30, dar omul a venit repede. A scos banii, care au intrat in posesia mea si aia a fost. Le-am multumit si am plecat.

In alta ordine de idei, m-am dus la un ATM al Bancii Transilvania, in urma cu vreo 2 ani (era in timpul unei zile lucratoare, tot dimineata). Voiam sa scot sau sa depun niste bani, nu mai stiu. Cert este ca "mi-a inghitit" ATM-ul banii, apoi a dat un mesaj de eroare (afisa ca nu este functional). Nu-mi eliberase nici chitanta. Intru in sediul bancii pentru a anunta si imi spun ca o sa ma caute ei cand o sa se rezolve problema. Intamplator, nu aveam nevoie stringenta de banii aceia in acel moment, insa atitudinea bancii mi s-a parut cel putin alarmanta. Ii intreb: "Cum adica ma cautati voi cand se rezolva problema? Nu-mi puteti spune cat dureaza, macar un termen estimativ?". Au spus ca nu-mi pot da niciun termen, intrucat nu stiu. I-am intrebat cum as putea avea eu incredere in ei, ca ma vor contacta, din moment ce nu-mi pot spune nici macar cat ar putea dura. In fine, discutia era de pomana. In cele din urma, iritat maxim de indolenta angajatilor bancii, le-am spus ca voi chema Politia si-i voi acuza de furt, ceea ce am si facut. A venit un echipaj in sub 2 minute (jos palaria!) si le-am explicat situatia, apoi am spus ca vreau sa depun plangere penala la adresa bancii si a reprezentantilor ei intrucat eu consider ca mi-au furat banii, din moment ce nu-mi pot spune nici macar cat ar putea dura pana mi se va rezolva problema.

Acum, in fata politistilor, au schimbat foaia. Se cam inverzisera un pic, dar incercau s-o dea cârnita ca la Braila. Ca ei nu au spus niciodata ca nu-mi vor da banii dar nu stiu in cat timp poate veni o echipa sa umble la aparat, ca e o perioada aglomerata din an, ca nu stiu ce... Le-am spus din nou: "Mai oameni buni, dati-mi un termen. Trebuie sa aveti un termen legal de rezolvare a acestui tip de problema! Daca nu, fac plangere penala si aia e. Banii tot mi-i veti da, dar se va demara si urmarire penala.". Pana la urma, la insistentele agentilor, directoarea agentiei "s-a opintit" si a scos un termen de rezolvare: maxim o saptamana. In fine, am plecat. Culmea, m-au sunat peste cateva ore sa-mi spuna ca s-a rezolvat problema. A fost nevoie insa de un taraboi imens pentru a obtine acel termen (si ala fiind o estimare, de fapt).

Acum sa tragem o linie si sa analizam:
- te duci la BitcoinRomania; iti blocheaza aparatul banii; vine cineva sa umble la aparat duminica la prima ora si, in jumatate de ora ti se rezolva problema
- te duci la o banca cu state vechi; iti blocheaza aparatul banii; angajatii bancii fac gargara; trebuie sa chemi Politia pentru a afla doar cand iti vei primi banii, nu si pentru a-i primi pe loc, cum ar fi fost normal (sau la scurt timp dupa); termenul avansat, in urma interventiei Politiei: o saptamana.

Iata cat de mult inseamna acel 1mm in plus...
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
In acel moment, niciuna dintre maimute nu se ducea la banane, stiind ca va fi batuta de celelalte, dar niciuna nu stia de ce.

Da, am mai auzit despre acest experiment. La noi cred ca e ceva mai mult:
* vanzatorul se considera atotputernic in acea mica lume a magazinului sau (vezi comportamentul tipei de la amanet)
* vanzatorului nu-i pasa de parerea ta, el oricum e platit la ora (eventual isi va pazi serviciul, dar in general reprezinti doar un scurt deranj)
* patronul merge pe efort minim pentru castig, deci o sa angajeze pe oricine accepta acel salariu, patronul nu va investi in mai nimic (deci nici nu va plati o persoana care intelege legile si poate face un T&C mai de bun simt)
Rezultatul e ca cei care fac 1mm in plus s-ar putea sa castige clienti, iar cei "clasici" nu inteleg de ce lumea e rea si ii evita.

De aici, deduc ca toate celelalte tranzactii sunt fara KYC. Oricum, cum spuneam in topicul dedicat acestei firme, cand am fost acolo nu mi s-a solicitat niciun fel de KYC... Ca idee, daca o sa mai am drum pe langa vreun ATM al lor o sa ma uit in meniu, sa vad daca macar aparatul are o sectiune de Termeni si Conditii, intrucat pe site nu vad nimic in acest sens.

Pai am impresia ca BitcoinRomania isi dau un pic mai mult interesul, cel putin 1mm in plus Wink
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Atitudinea este "ca la noi": clientul nostru, fraierul nostru. Nimic nou sub soare, din pacate...
Imi amintesc ca, dupa ce am vizitat cateva tari din vest, am decis sa merg si intr-una ex-comunista. Si, pe vremea aia (acum mai bine de 15 ani), concluzia fusese "frumos, dar vanzatorii, ospatarii samd tot incruntati sunt, ca la noi". Probabil ca mai trebuie sa treaca 100 de ani...  Shocked

Inteleg ce spui. Mai mult, iti confirm spusele. Foarte interesant este ca, desi multi sunt(em? Smiley) tineri sau relativ tineri, tot nu ne putem dezbara de aceste obiceiuri comuniste.Perioada comunismului a trecut de peste 30 de ani; s-au nascut multi copii, care au devenit tineri intre timp. Metodele si atitudinile insa se pastreaza, in mod inexplicabil.

O sa fac o paranteza aici, intrucat toate acestea imi amintesc de un experiment: la un moment dat au fost puse niste maimute intr-o cusca. Li s-a dat o lada de banane dar, cand s-au repezit la ea, au fost udate toate cu furtunul cu apa. Apoi, daca se ducea vreuna la banane, din nou erau udate toate (inclusiv cele care nu se mai indreptau spre banane). Din acel moment, daca vreuna dintre maimute se indrepta spre lada cu banane, toate celelalte o bateau. Dupa ce mai multe au fost batute de celelalte, intr-un final nu a mai incercat niciuna sa atenteze la banane.

Ulterior, organizatorii experimentului au scos o maimuta din cusca si au inlocuit-o cu una noua. Aceasta, evident, s-a dus spre banane, moment in care a fost luata la bataie de celelalte. Dupa ce nici aceasta maimuta nu a mai indraznit sa se duca la banane, cercetatorii au mai inlocuit o maimuta cu alta noua.

Inlocuirea maimutelor cu unele noi a continuat pana ce tot grupul de maimulte vechi fusesera scoase din cusca si in locul lor fusesera aduse altele.

In acel moment, niciuna dintre maimute nu se ducea la banane, stiind ca va fi batuta de celelalte, dar niciuna nu stia de ce. In romana, asta se numeste spirit de turma. Revenind la ce spuneai, asa sunt si cei despre care vorbeai -- nu au trait in comunism; nu stiu cum se traia in comunism; nu stiu cum se comportau oamenii atunci -- dar au aceleasi apucaturi ca atunci... Incredibil.



In rest, "secretoseniile" sunt tot romanisme, ca sa aiba spatele acoperit si daca trag in piept clientul, si daca trag in piept statul, si, daca se poate, pe ambii.
La partea cu cursul si anonimitatea sunt de acord, in limite de bun simt. Adica la un maxim de 10-11% inca as zice ca hai ca poate merge. Mai sus.. nu, 14% chiar e exagerat.

Intr-adevar.



Atunci la BitcoinRomania de ce nu scrie nimic legat de KYC la folosirea aparatelor...? Sau, daca scrie, nu am vazut eu... In plus, eu chiar am fost acolo si nu am intampinat nicio problema in incercarea mea de a fi cat de anonim se poate (gluga, masca pe fata)...
Interesant. Ma asteptam sa scrie peste tot, intr-un fel sau altul. Doar ca nu aplicat la sange.

Acum chiar am devenit curios Smiley Am cautat pe site-ul www.cryptoatm.ro, care este site-ul lor dedicat diviziei de ATM-uri, si tot ce am gasit este asta:



De aici, deduc ca toate celelalte tranzactii sunt fara KYC. Oricum, cum spuneam in topicul dedicat acestei firme, cand am fost acolo nu mi s-a solicitat niciun fel de KYC... Ca idee, daca o sa mai am drum pe langa vreun ATM al lor o sa ma uit in meniu, sa vad daca macar aparatul are o sectiune de Termeni si Conditii, intrucat pe site nu vad nimic in acest sens.
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
Ratele de schimb sunt, intr-adevar, mai mult decat dezamagitoare. Ma asteptam la mult, dar daca omul plateste mai mult la ATM decat ar da ca taxe... nu vad de ce ar folosi aparatul.

Aici, sa stii, sunt un pic de alta parere. Eu cred ca anonimitatea are pretul ei. Cine o doreste, plateste pretul; cine nu - nu. Ce vreau sa spun este ca nu neaparat cursul ma deranjeaza cel mai mult, cat celelalte aspecte: impunerea de KYC, mintirea pe fata cu privire la comisioane, atitudinea crasa a angajatei BitMahavi... "secretosenia" cu care invaluia ATM-ul... Mie nu-mi plac "secretoseniile" astea. Ce e cu atatea secrete? Cine are secrete -- e limpede -- are ceva de ascuns. Deci cei de la BitMahavi au ceva de ascuns de nu te lasa sa te joci cu aparatele lor.

Si cursul de schimb, ce sa zic, e si el dezamagitor, la randul sau. Macar sa fi avut un curs mai bun ca BitcoinRomania. Dar nici macar nu se apropiau de cei de la BitcoinRomania...

Atitudinea este "ca la noi": clientul nostru, fraierul nostru. Nimic nou sub soare, din pacate...
Imi amintesc ca, dupa ce am vizitat cateva tari din vest, am decis sa merg si intr-una ex-comunista. Si, pe vremea aia (acum mai bine de 15 ani), concluzia fusese "frumos, dar vanzatorii, ospatarii samd tot incruntati sunt, ca la noi". Probabil ca mai trebuie sa treaca 100 de ani...  Shocked

In rest, "secretoseniile" sunt tot romanisme, ca sa aiba spatele acoperit si daca trag in piept clientul, si daca trag in piept statul, si, daca se poate, pe ambii.
La partea cu cursul si anonimitatea sunt de acord, in limite de bun simt. Adica la un maxim de 10-11% inca as zice ca hai ca poate merge. Mai sus.. nu, 14% chiar e exagerat.

Atunci la BitcoinRomania de ce nu scrie nimic legat de KYC la folosirea aparatelor...? Sau, daca scrie, nu am vazut eu... In plus, eu chiar am fost acolo si nu am intampinat nicio problema in incercarea mea de a fi cat de anonim se poate (gluga, masca pe fata)...

Interesant. Ma asteptam sa scrie peste tot, intr-un fel sau altul. Doar ca nu aplicat la sange.

La AtmBytes, cand am vazut asta: "Vom colecta suficiente informații pentru a permite identificarea dumneavoastră" am citit ceva de genul "Stai linistit, ca tot punem noi mana pe tine". Ma simteam hartuit fara ca, macar, sa fi folosit aparatul.

 Grin Grin
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
De indata ce sistemul o sa ma lase, te voi recompensa cu merite. Cheesy

Multumesc anticipat Smiley

Multumim pentru recenzie.

Cu placere Smiley A fost totodata si placerea / curiozitatea mea. Scrisesem de mult timp de aceste aparate si, totusi, nici eu, nici altcineva nu apucase sa le incerce, sa le analizeze cat de cat... Asa ca, chiar daca am pierdut vreo doua ore prin oras, ma bucur ca am obtinut aceste informatii (chiar daca ele nu sunt de natura sa ne ajute in altfel decat in a sti de ce sa ne ferim). Sper sa reusesc sa revin cu o recenzie si despre Pro Hash.

Ratele de schimb sunt, intr-adevar, mai mult decat dezamagitoare. Ma asteptam la mult, dar daca omul plateste mai mult la ATM decat ar da ca taxe... nu vad de ce ar folosi aparatul.

Aici, sa stii, sunt un pic de alta parere. Eu cred ca anonimitatea are pretul ei. Cine o doreste, plateste pretul; cine nu - nu. Ce vreau sa spun este ca nu neaparat cursul ma deranjeaza cel mai mult, cat celelalte aspecte: impunerea de KYC, mintirea pe fata cu privire la comisioane, atitudinea crasa a angajatei BitMahavi... "secretosenia" cu care invaluia ATM-ul... Mie nu-mi plac "secretoseniile" astea. Ce e cu atatea secrete? Cine are secrete -- e limpede -- are ceva de ascuns. Deci cei de la BitMahavi au ceva de ascuns de nu te lasa sa te joci cu aparatele lor.

Si cursul de schimb, ce sa zic, e si el dezamagitor, la randul sau. Macar sa fi avut un curs mai bun ca BitcoinRomania. Dar nici macar nu se apropiau de cei de la BitcoinRomania...

KYC, pe de alta parte nu ma mira deloc. Adica acele chestii trebuie afisate, ca altfel un control ii scoate din functiune direct. Nu sunt convins totusi daca isi bat capul cu mai mult decat afisarea regulilor, dar banuiesc ca cineva chiar trebuie sa faca tranzactii pentru a afla asta, iar la asemea curs... nu are sens.

Atunci la BitcoinRomania de ce nu scrie nimic legat de KYC la folosirea aparatelor...? Sau, daca scrie, nu am vazut eu... In plus, eu chiar am fost acolo si nu am intampinat nicio problema in incercarea mea de a fi cat de anonim se poate (gluga, masca pe fata)...

La AtmBytes, cand am vazut asta: "Vom colecta suficiente informații pentru a permite identificarea dumneavoastră" am citit ceva de genul "Stai linistit, ca tot punem noi mana pe tine". Ma simteam hartuit fara ca, macar, sa fi folosit aparatul.
legendary
Activity: 3668
Merit: 6382
Looking for campaign manager? Contact icopress!
vizitez aparatele AtmBytes si BitMahavi

Multumim pentru recenzie. De indata ce sistemul o sa ma lase, te voi recompensa cu merite. Cheesy
Ratele de schimb sunt, intr-adevar, mai mult decat dezamagitoare. Ma asteptam la mult, dar daca omul plateste mai mult la ATM decat ar da ca taxe... nu vad de ce ar folosi aparatul.

KYC, pe de alta parte nu ma mira deloc. Adica acele chestii trebuie afisate, ca altfel un control ii scoate din functiune direct. Nu sunt convins totusi daca isi bat capul cu mai mult decat afisarea regulilor, dar banuiesc ca cineva chiar trebuie sa faca tranzactii pentru a afla asta, iar la asemea curs... nu are sens.
legendary
Activity: 1680
Merit: 6524
Fully-fledged Merit Cycler|Spambuster'23|Pie Baker
Deschid acest topic pentru a continua discutia inceputa in  partea cealalta.

Discutia ramasese aici:

Avem vreo actualizare pentru celelalte ATM-uri, bitMahavi şi Pro Hash?  A folosit cineva vreunul dintre ele?
Draga IntimitateG, m-oi misca eu rapid (in general vorbind), dar nu chiar ca fulgerul Smiley Ieri scrisesem asta:

Sunt curios insa sa aflu cum functioneaza cele oferite de Pro Hash, BitMahavi si AtmByte. Si, uite, luna asta o sa merg pe la toate sa aflu si am sa revin cu informatii. Sunt, dupa multi ani, in sfarsit, mai liber, asa ca o sa profit de aceasta libertate pentru a face mai multe lucruri pe care le aman de mult timp. Si acesta este unul dintre ele.

O sa ma duc eu sa le incerc, dar pe parcursul lunii, nu am avut cum de ieri pana azi. Si asa, toata saptamana asta a fost haotica pentru mine... Sa vad, poate voi reusi in acest weekend, dar nu promit.



Duminica mi-am facut de lucru si am zis sa merg sa vizitez aparatele AtmByte si BitMahavi. Un ATM de la AtmByte este in Plaza Romania si unul de la BitMahavi pe langa Piata 1 Mai -- ambele relativ aproape de mine. La Pro Hash nu am mai mers, intrucat este unul singur in tot orasul, si acela in Promenada Mall, adica foarte departe de mine. Daca voi avea vreodata un drum pe acolo am sa il analizez si pe acesta, insa nu stiu cand voi reusi.

De retinut, m-am prezentat in fata ambelor aparate cu gluga pe cap si cu masca pe fata. Nu am intampinat nicio problema din cauza aceasta si, dupa cum veti vedea, aceste aspecte au fost irelevante.

Revenind, am mers mai intai la Plaza. Aparatul de afla la subsol, langa un Mega Image. Nu este pazit de nimeni in mod special (cu exceptia paznicilor din mall).



Desigur, sunt camere in mall, iar aparatul are si el, la randul sau o camera deasupra ecranului. Am incercat sa navighez prin meniul sau evitand camera si nu s-a activat niciun sistem de avertizare. Nu am ajuns insa si la a face o tranzactie, asa ca nu stiu cum ar fi reactionat camera in acel moment.

Dupa cum se poate vedea in poza, aparatul ofera tranzactii RON - ETH, RON - BTC, ETH - RON si BTC - RON.



Am accesat, mai intai, sectiunea de Termeni si Conditii. Inceputul nu a fost deloc promitator:




Cam acesta ar fi rezumatul celor mai importante idei din rubrica de Termeni si Conditii:
Quote
Prelucrarea datelor cu caracter personal

ATMBYTE prelucrează datele cu caracter personal ale clienților în conformitate cu legislația în vigoare aplicabilă în România. [...]

ATMBYTE colecteaza si prelucreaza datele dumneavoastra personale in urmatoarele scopuri: [...]

    comunicari sau raportari catre autoritatile, institutiile sau agentiile de stat sau guvernamentale abilitate

Dreptul de a suspenda sau întârzia o tranzacție

Putem refuza procesarea oricărei tranzacții fără o notificare prealabilă și putem limita sau suspenda utilizarea de către dumneavoastră a serviciilor oferite de noi în orice moment. Se poate ca tranzacțiile să fie suspendate dacă se consideră că o tranzacție este suspectă, sau că aceasta poate încălcări ale legilor în vigoare sau încalcă termenii și condițiile.

Procesul de cunoaștere a clientelui (KYC)

Vom colecta suficiente informații pentru a permite identificarea dumneavoastră. Aceste verificări includ solicitarea de dovedire a identității unui client printr-un act de identitate emis de autorități. În unele cazuri este posibil să se ceară documente suplimentare.

Desi propozitia Vom colecta suficiente informații pentru a permite identificarea dumneavoastră imi taiase tot elanul am zis, totusi, sa ma uit si peste modul de functionare al aparatului, din moment ce tot eram acolo. (Imi cer scuze pentru calitatea precara a urmatoarelor poze. Aparent, m-am grabit, si nu au iesit prea bine.)

Am selectat ca doresc sa vand ETH de 6000 RON. Pretul pentru ETH, la achizitie de la aparat, era de 6385 lei, in conditiile in care, pe CoinMarketCap era cotat la 1524$, adica 7445 RON (calculati la un curs USD de 4.8855 RON; am verificat cursul in aceeasi zi pe site-ul BNR).



In acelasi timp, am verificat si cursul practicat de BitcoinRomania pentru aceeasi zi. Diferenta era colosala (atentie, am verificat cursul de schimb de la ATM-uri, nu cel al casei de schimb, stiindu-se faptul ca, la ATM, cursul este mult mai in defavoarea clientului fata de exchange):



Dupa cum se poate vedea, ATM-ul AtmByte vindea ETH la pretul de 6385 RON (14,2% diferenta fata de cursul CoinMarketCap), in timp ce BitcoinRomania vindea ETH la pretul de 6540. Diferenta este net favorabil celor de la BitcoinRomania.

In urmatoarea pagina de meniu mi s-a cerut un numar de telefon. Aici m-am oprit, intrucat nu venisem "echipat" si cu un sim preplatit.



De curiozitate, am zis sa incerc si sa cumpar niste BTC.

Cursul era de 107.016 RON, adica 21.905$, in conditiile in care, la CoinMarketCap, cursul era de 20.648 (6% diferenta fata de cursul CoinMarketCap). In acelasi timp, la BitcoinRomania cursul de achizitie era de 98.919 RON, adica 20.247$. Din nou, diferenta este net favorabil celor de la BitcoinRomania.



In plus, in poza se poate vedea si faptul ca se percepe o taxa de tranzactie de 10 RON. Asta in conditiile in care, in sectiunea de Termeni si Conditii este prevazut faptul ca

Quote
Nu se aplică niciun comision suplimentar la schimbul cryptomonedelor.

Mi se pare strigator la cer sa minti clientul in fata!

Si, cu asta, am incheiat treaba la AtmByte.





M-am dus cu sperante mai mari la BitMahavi. Evident, echipat tot cu gluga si cu masca. Din nou, accesoriile mele au fost de pomana, intrucat aici povestea este si mai amara decat la AtmByte.

Aparatul se afla in incinta unui Exchange / Amanet. (Si, tind sa cred, toate celelalte se afla in aceeasi situatie, intrucat respectiva firma de Amanet este, totodata, si proprietara ATM-urilor.) I-am spus fetei de la ghiseu ca voi face si eu niste poze aparatului. Nu a obiectat.

Nu am reusit insa sa prind cursurile de schimb de la prima incercare (ele fluctuau pe ecran), asa ca am fost nevoit sa incerc de vreo 5 ori pana sa reusesc cele doua poze de mai jos. Cand am ajuns la a patra incercare, duduia s-a activat. Ca nu am voie sa fac poze acolo, ca e proprietate privata, ca informatiile din afisele puse pe pereti sunt confidentiale (ca orice amanet, avea diverse tabele afisate pe pereti, de care eu insa nu eram interesat deloc; si, cu exceptia tabloului de schimb valutar, pe care chiar nu aveam cum sa-l evit cand faceam poze, in rest nu am surprins nimic din datele pretioase ale magazinului).



Duduia insa o tinea pe a ei. I-am pus telefonul in fata si i-am aratat ca am facut doar doua poze. Ea tot zicea ca a vazut ca am facut mai multe. Desi i-am explicat de cateva ori ca nu au fost reusite toate pozele si de aceea a trebuit sa fac mai multe incercari, continua sa vocifereze. Ca sunt camere instalate in magazin, ca se va vedea ca am incalcat protocolul magazinului etc. Pana la urma m-am enervat si am intrebat-o, sarcastic, daca mi se va face dosar penal pentru ca am facut doua poze ATM-ului crypto. I-am spus ca mi se pare incredibila atitudinea ei ostila fata de clienti si ca, in acel moment, BitMahavi si-a pierdut orice bruma de reputatie pe care ar fi avut-o in ochii mei (nu ca ar fi avut vreuna). I-am spus ca mi se pare incredibl sa nu-l lasi pe un client sa studieze aparatul si ca, cu o astfel de atitudine, cu siguranta ca vor avea de suferit in materie de clienti.

Revenind la oile noastre, se poate observa ca aparatul practica un curs de schimb pentru BTC de 102.223 RON la cumparare si 86.183 RON la vanzare. Cursul (la cumparare) era mai bun fata de cel de la AtmByte 107.016 RON) dar, din nou, mult mai slab fata de cel practicat de BitcoinRomania (98.919 RON). La vanzare situatia era similara, pretul celor de la BitMahavi, de 86.183 RON fiind mult mai dezavantajos clientului fata de cursul BitcoinRomania, de 88.556 RON.

Dupa cum s-a vazut in poze, aparatul oferea si tranzactii RON - LTC, LTC - RON, precum si RON -DOGE (surprinzator, nu si DOGE - RON!). Nici aici situatia nu era mai buna, cursul de cumparare la LTC fiind de 427 RON, iar cel de vanzare de 360 RON. In acelasi moment, BitcoinRomania practica un curs de achizitie LTC de 412 RON si unul de 369 RON la vanzarea de LTC. Nu am putut face si o paralela a cursului pentru DOGE, intrucat acesta nu este prevazut in portofoliul ATM-urilor BitcoinRomania. Situatia este clara insa.

Nu am mai apucat sa ma joc si cu meniul aparatului, intrucat duduia de la ghiseu era tot mai recalcitranta. Am plecat anunand-o ca voi face tot posibilul spre a aduce la cunostinta cator mai multi clienti despre atitudinea lor, cu recomandarea de a-i evita -- lucru pe care il fac chiar acum, prin acest topic.





Cam asa sta situatia celor doua firme care ofera ATM-uri crypto cash-in / cash-out. Practic, si AtmByte si BitMahavi se alatura celor de la Shitcoins.club, care sunt, de asemenea, de evitat. Cursul de schimb mult mai dezavantajos fata de BitcoinRomania, KYC, mintirea clientului cu privire la comisioane, atitudinea recalcitranta a angajatilor -- toate acestea ar trebui sa fie motive suficiente pentru oricine de a evita aparatele acestor companii.
Jump to: