cumleyi yanlis kurmuşum.
diyorumki. dolar 2 sene once zaten 6.8 yapti ve her sey zamlandi. sonra dolar 5.35’e dustu, fiyat indirimi olmadi. şimdi dolar bidaha 6.9 oldu ve gecmiste yapilan zam yine yapildi. bu her üründe geçerli. bu ülke 2 kere 6.9 dolar zammi aldi. dolar 6.8’de sabitken 299.900’e sifiri satilan arabam 359k oldu. ciddi misin? bu dolar zammi mi sence? yoksa araba firmalari ucuz kredi geldi diye müşteri mi sikiyor?
bu konunun esnafla ne alakasi var? ayrica bu esnaflar neden mağdur? ben lisede koleje gittim, babasi muhendis olan yoktu. alayi esnaf, işletme sahibiydi. mahalle bakkali bile 4. evini aldi (allah arttirsin), nedir bu mağduriyet anlamiyorum? corona geldi ve devletinde para yok. herkes gibi sen de mağdursun, benim babam malimusavir, saniyo musun ona müsterileri para ödedi? babam söve söve alıyor, parasini odemeyenin defterini verip siktir ediyor. burasi turkiye, ekmek aslanin ağzinda. sirf hatir gonul icin 8-9 ay para almadigi musterileri var.
Bana o aracın son 5 yıldaki yada 10 yıldaki dolar fiyatını göster hocam sonuçta bu ülkeye o tl ile girmiyor. Araçlara eklenen vergiyide çıkarmayı unutma Sonra bana gel zammın boyutunu göster eminim son 5 yılda toplamda %20 zam yememiştir. ancak senin devletin yaslayacak vergiyi. geçirecek de geçirecek araca zam geldi diyeceksin.
3 yıl önce 1060 ekran kartlarını 1,350 tl den almıştım. dolar ozaman 3,53 seviyesinde
1350/3,53=382 usd
382 usdx 7 = 2677 tl
https://www.hepsiburada.com/asus-dual-nvidia-geforce-gtx-1060-6gb-oc-192bit-gddr5-dx12-pci-e-3-0-ekran-karti-dual-gtx1060-o6g-p-HBV000000VPF5şuanki fiyatıda aynı kartın 2999 tl
elektroniğe gelen vergileri biliyorsunuz değil mi?
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/ithal-kolonyaya-yuzde-25lik-ek-gumruk-vergisi-geldi-5762465/aa çok zam gelmiş değil mi? Yav ne zammı gelmiş ürün hala aynı para.
Esnaf neden mi mağdur? Söyleyeyim hemen. Herkez gibi bizde mi mağduruz bırak hocam ne herkez gibisi.
Devlette öğretmen adam 1 yıldır eğitim vermiyor derslere full girmiş gibi maaşları tam aldılar mı? aldılar.
kronik rahatsızlığı olanlar evlerinde paşalar gibi yatarken sigortaları, maaşları ödendi mi? ödendi.
Devlet sigortalı çalışanına olabildiğince maddi destek verdi mi? verdi
Devlet bu süreçte çalışanların çalışmasalar bile sigortasını ödedimi? ödedi
şimdi bana geliyorum.
Ben esnaf olarak bir devlet kurumunda çalışan memurdan bir günde belki %50 daha fazla çalışıyorum.
Haklısın çalışma istersen diyebilirsin. Hani diyorsun ya ben lisede koleje gittim diye biliyorsundur zaten o yaşamı sağlayabilmek için sadece günde 8 saat çalışmak yeterlimi. kendin cevap verebilirsin. Eminim baban birçok gece ya çalışanları çalıştırmış yada eve ciddi anlamda geç elmiştir. yani sadece 8 saat çalışmamıştır. Emeğinin karşılığı olarakta sizleri koleje yollayabilmiştir.
Bu süreçte ben
Çalışmayan dükkana vergi ödedimmi? Ödedim
Çalışmayan dükkandan 4 ay bağkur borcu yasladılar mı? Yasladılar
Çalışmayan dükkana 4ay kira ödedimmi? ödedim
Çalışmayan dükkana katlı katlı elektrik su faturası yolladılar mı? Evet kapalı kaldığım dönemde 1000 tl den fazla fatura ödedim soruyorum yakmışssın diyorlar. Hani faturalar kesilmeyecekti.
Çalışmayan dükkana muhasebe ücreti ödedimmi? ödemedim çünki kazanamadım kazanmadığımı paşalar gibi gidip ödeyeceğim biz paşayız ya çalışmayan dükkanın nasıl muhasebesi oluyor o ayrı
Çalışmayan dükkanın aylık pos masraflarını cebimden ödedimmi? ödedim.
Daha yazayımmı?
Nedir mi bu mağduriyet? tartışmak istemiyorum YAZIM yukarıda sen yukarıdan bir eşitlik, adillik görüyorsan benim sana zaten lafım yok.
Devletin parası yok diye birşey yok para olmadığı zaman kurumlar coronadan çalışmaya başladığı an ehaciz ile çatır çatır parasını alıyor hemde o 4 ay kapalı kalan esnaftan.
Cidden bireysel olarak soruyorum sana Sence malimüşsavire o dönemde para ödemelimiyiz? Benim bildiğim açık olan işletmeden girdi ve çıktıların muhasebeleştirmesi için bu iş yapılıyor değil mi? Ödeyeceksek bana söylermisin benim 4 ay boyunca ne girdim var ne çıktım.
Bu 4 aylık süreçte muhasebeci bana hangi hizmeti sunmuş, benim yüzümden zaman kaybetmiş? benden ne karşılığında ücret talep edecek? Eğer devlet ona çalış demişsse benden değil açık olan işletmelerden alacak.
Bu arada söve söve almak ne bileyim hocam biraz ağır olmuş.