Pages:
Author

Topic: Avrasya Tüneli Geçişleri Artık Yolcu Garantisini Karşılıyor - page 2. (Read 265 times)

hero member
Activity: 1204
Merit: 623
Yapılan işin kötüsü olmaz diye bir laf var. Kötüsü olmaz çok kötüsü olur. Sizinde verdiğiniz örnek zafer hava alanı. Çalışanın gidip geldiği yolcunun uğramadığı bir yatırım. Bu tünel yapılan yatırımların en can alıcılarından. Gerçekten çok kullanılan bir güzergah. Ben istanbulda yaşamıyorum ama gittiğim zaman tercih ettiğim bir tünel. Bu yatırımın garantisi dolar bazlı olmasaydı da memur maaş zammı baz alınsaydı. Patronlar kendilerini aşşalanmış gibi mi hissederdi. Halk bunun ayrıntısına hiç girmez. Yapılanı kullanır soru da sormaz. Sorulan soruya cevap veren de olmaz. Kısacası burası kendini kurtarmış görünüyor. Ama çok parayla yapılan çok fazla az iş var.
legendary
Activity: 2982
Merit: 1485
Aralık 2016'da açılan Avrasya Tüneli İstanbul Boğazı'nın iki yakasını karayolu tüp geçişi ile birbirine bağlıyor. 5.4 kilometrelik yol ile denizin altından birkaç dakika içinde kıta değiştirebiliyorsunuz.



Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Avrasya Tüneli'nin 24 yıl boyunca işletmesi özel bir firmaya verilmiş durumda. Bu proje yapılırken günde 68.500 araçtan yılda 25 milyon araç geçiş garantisi verilmişti. Sonraki yıllarda bu miktar artırılırken şu anda günlük 70.574 araç garantisi veriliyor. Tünelin açılmasının üstünden 6 yıl geçerken sonunda geçiş garantisi üstünde kullanım sayısına ulaşıldı. Güncel olarak günlük ortalama 70 binin üstünde araç bu tüneli kullanıyor.

Bu zamana kadar garanti nedeniyle kamudan yapılan fazla ödemeler sayılar bu şekilde kaldığı sürece artık yapılmayacak ve oluşan gelirden belli bir pay kamuya aktarılacak. Maalesef ülkemizde Kütahya Zafer Havalimanı gibi çok kötü örneklerini gördük ancak doğru planlandığı zaman Yap-İşlet-Devret modeli en ideal proje yapma yöntemlerinden biri. Kamu kaynaklarını fazla kullanmadan ülkeye yararlı projeler hayata geçiyor. Daha güzel örneklerini görmek dileğiyle.

Haber kaynakları [1][2]
Pages:
Jump to: