Son aylarda, Amerika ve bazı Avrupa ülkelerindeki büyük yatırım şirketleri, balina diye tabir ettiğimiz büyük kripto para oyuncularını kendi çatıları altında toplamaya başladılar. Bunu başarabilmek için de bu büyük oyunculara bazı özel komisyonlar, üyelikler, yatırım paketleri, şirket içerisinde ofis ya da imtiyazlı haklar vermiş olabilirler. Yani kesenin ağzını açmış olabileceklerini düşünebiliriz. Bununla ilgili bazı haberler de çıkmaya başladı. Buraya tek tek onları koymak istemiyorum. Fikir ve gelişme paylaşmak istedim.
Eskiden, balinaların 3-5 kişilik çekirdek gruplar kurup, birlikte al-sat yaparak piyasaya yön verdikleri tartışılmaz bir gerçekti. Son zamanlarda ise yüzlerce balinayı kendi bünyelerinde toplayan bazı şirketler var. Bu şirketlerin başdanışmanları da portföy yönetimlerini, balinalarla birlikte kararlaştırarak hedeflerine koydukları coin ve tokenlere çok daha güçlü alım ve satım yapmaya hazırlanıyor olabilirler. Eğer durum bu şekilde ilerlerse, bazı coinlerde çok büyük fiyat hareketleri görmemiz de mümkün olabilir. Burada asıl sorun ya da soru: Balinaların neye karar vereceklerini kestirebilmektir. Çünkü içerden piyasaya bilgi uçuranlar da olabilir!
Bu büyük bir itham aslında. Bu konuda ciddi bir duyum veya haber çıkardı diye düşünüyorum. Klişe ama iki kişinin bildiği sır değildirden yola çıkabiliriz.
Ve aslında bu uzun vadede herkese kaybettirir. Kripto para işinde dengeyi düzgün kurmak önemli. Yani elinizde 1 milyon BTC olsa ve bunun fiyatı 0.001USD olursa çok bir esprisi olmaz. Yani demek istediğim şu ki, Bitcoin'i satacakları birisi olması lazım. Bu nedenle bu balina hikayesi bıçak sırtı bir durum. Gelelim diğer konuya eğer böyle bir şey varsa, bunu piyasaya pompalayıp durdukları BAKKT gibi platformlar ile yapabilirler. Ama dediğim gibi çok kolay bir şey değil.