İş Bankası benim bir arkadaşımın yeni başına geldi.
Banka şubesi insiyatifi ile hesabına ve bir miktar parasına el kondu. Dava ve savcılık yok. Bankadan yapılan resmi tek açıklama vardı, şans oyunları vs. (ki öyle bir durum da yok)
Devamındaki süreçte avukatla, ve diğer tecrübe edenlerle vs edindiğimiz bilgileri şöyle özetleyeyim.
1- Bankadan bankaya bu konudaki uygulama esnekliği değişiyor. Bireysel ilişkiniz olan bir şubeden, böyle bir işlem görme şansınız oldukça düşük.
2- İş, Halk, Ziraat bu konularda çok daha katı. Hatta kraldan çok kralcı.
3- Yeni açılmış bir hesap ile 10 yıldır işleyen bir hesabın takibe takılması ihtimali farklı. Yeni hesaplar algoritmaya daha kolay takılıyor
4- Küçük küçük birçok para hareketi olması, sanılanın aksine daha kolay tespit ediliyor. Topluca büyük rakamlarla transfer yapmak daha az dikkat çekici.
5- Devletin esas hedefi, kayıtdışılığı engellemek ve kaçak şans oyunları paralarının izini sürmek. Ama siz (benim gibi) başka açıklanabilir nedenlerle yaptığınız transferlerle ilgili savunma yapacak bir mecra bile bulamıyorsunuz. Yani banka parayı alıp, hesabınızı kapatıyor, o kadar...
6- Size para gönderen ya da sizin para gönderdiğiniz kişiler daha önceden bir banka listesine alınmışsa, siz de algoritmaya otomatik takılıyorsunuz
7- Aynı gün TR'de farklı şehirlerden size giriş ya da çıkış oluyorsa, bu da sistemi uyarıyor
8- Son 1 yılın ortalamasına göre son 1 hafta ya da günde yaptığınız para trafiği de sistemi uyarıyor
9- Hesabınızda otomatik fatura ödeme talimatı, kira ödemesi, maaş gelişi vs gibi düzenli bir hacim varsa, sistemin alarma geçme ihtimali düşüyor
10- Tüm bu sinyallerle otomatik olarak geçici bloke edilen hesap, aynı gün içinde Ankara merkezden manuel olarak direk kapatılıyor, hesap dökümü dahi alamıyorsunuz. IBAN direk yokoluyor sizin erişiminizden
Yani arkadaşlar, bu işin şakası yok. Devletin ciddi bir mekanizması var bu süreci yöneten. Hatta OHAL kalkması ile birlikte daha gevşeyeceği düşünülürken, daha da sıkı şekilde para hareketleri izleniyor. Bu benim kendi param, kimse bana birşey yapamaz demeyin. Karşınızda muhattab olmuyor zira ve internete bakın aylarca yıllarca hiçbir haber çıkmadan bekleyenler var.
BTCTURK'e gelen giden paraların sorun olacağını sanmıyorum. Ama localbitcoins üzerinden veya başka türlü sürekli banka hesabına para giriş çıkışı olan arkadaşlar dikkatli olmalı. En garantisi, gidin önden şubenizle konuşun. Bu süreçte şunu da gördük, her şubenin konuya yaklaşımı ve esnekliği de farklı... Yani işin aslı olayda keyfiyet ağır basıyor
4 ilginçmiş. Bu şekilde bi düşünce kimsede yoktur sanırım.
5 mantıksız geldi. Banka hesabını kapattım el koydum diyemez. Öyle bi yetkisi yok. Hesaba el koymayı devlet kurumları yapar ancak. Burda bi gariplik var.
9 da ilginç geldi. Nasıl oluyor ihtimali düşürüyor acaba. "Kendi halinde halim selim bi adam" diye düşünüyorlar demek ki