nije isto, ne moze banka da ti izda karticu bez identiteta, ali sediste banke je ofsor.
kad povlacis kes na bankomat ili koritis pos terminal, za bankomat ili pos terminal ti si kupac turista, njih ne interesuje odakle ti poreklo novca nego jel imas dovoljno novca na kartici za tu transakciju. Za poreklo novca odgovaras banci gde primas priliv a ne gde trosis pare. Ofsor zemlje ne salju podatke poreskoj, zato i jesu poreski rajevi.
U slucaju da se protiv tebe iz nekog razloga povede neki sudski spor i sud trazi listing onda su oni u obavezi da to dostave, ali treba neko da posumnja da ti imas racun tamo da bi sudski trazio listing...
OK, to razumijem. Ali kako je kartica bez identiteta ako ta banka isto traži KYC? Što se tiče dostavljanja podataka Poreznoj upravi, kod Revoluta je ista stvar. Sigurno engleska banka neće Hrvatskoj dati podatke samo zato jer su tražili. To se isto tako mora tražiti sudskim putem. A kako si i rekao, netko mora posumnjati da ja u engleskoj banci imam račun da bi sudski tražio podatke o transakcijama.
A ovo što si napisao da sam kupac-turist, tako je isto s Revolutom - ja u Hrvatskoj imam karticu iz Engleske i ja sam za bankomat ili POS aparat turist s inozemnim karticom.
Znači, ako ne znaš što je Revolut, to je bankovni račun u engleskoj banci. Banka zna moj identitet jer sam isto prošao KYC kod te banke. Prednost Revoluta je što ima odličan tečaj i nema provizije do određenog iznosa.
A jel Revolut kripto kartica? Imas recimo i Wirex ali kartice izdaju samo za UK.
A što znači kripto kartica? Ako misliš na to može li se Revolut direktno "puniti" kripto valutama i onda trošiti fiat na POS aparatima i bankomatima, onda ne. Revolut je obična kartica tekućeg računa u Engleskoj koja za korištenje ne uzima proviziju. Ali meni takva kripto kartica nije ni potrebna. Kad želim potrošiti novac od kripta, prodam kripto na burzi, prebacim na Revolut i trošim.
Makar, mislim da ću ići u BTC mjenjačnicu u ZG-u idući put kad ću prodavati kripto. Platim 5% (mislim da je netko rekao da je to provizija) i dobijem keš na ruke.
Ne vidim onda koja je prednost te cuvene revolut kartice. Ako sam dobro shvatio da bi ste je uzeli morate dati banci licne podatke (kartica koja je vezana za vas devizni racun u UK banci). To mi je isto kao i devizni racun u SRB. Poenta je prodati crypto i podici kes a opet sacuvati anonimnost.
OK, napisat ću još jednom i onda odustajem... Stvarno mi se ne da više objašnjavati iste stvari unedogled. Porezna uprava jedne zemlje ne može baš tako lako dobiti podatke od banke koja je u nekoj drugoj zemlji. Nije isto imaš li devizni račun u zemlji u kojoj plaćaš porez ili u drugoj zemlji. Porezna uprava od banke u stranoj zemlji može dobiti podatke samo ako ima osnovanu sumnju da tamo primaš novac. Pa ne može Porezna iz Hrvatske obilaziti banke svugdje u svijetu i ispitivati imaju li Hrvati račun tamo.
To je to... Povlačim se sa rasprave o Revolut kartici i zašto je ona bolja ili lošija od neke druge. Imate Google pa istražuje malo sami.