Big Mac endeksi daha önce de duyduğum bir endeks. Alım gücü kıyasında dahi kullanılabilir. Türkiye’de hala dolar değerli görünmesinin bir sebebi var o da seçim. Seçimden sonra dolar beklenilen noktaya ani şekilde durmayarak gelecek bence.
Sen bizim ülkede yediğin Big Mac'le yurt dışında yediğin Big Mac'ı içerik olarak kıyaslayamazsın zaten, arada dağlar kadar fark var, en kolayı örneği yurt dışında içinde et kullanılıyor bizde ne içeriği ne olduğu belli olmayan ete benzer bir şey.
Şuan tekrar düşünüyorum da Türkiye'de bu endekse bakmak çok saçma, içerik olarak birebir aynı olsa kıyaslanabilir.
Bence de hocam içerik olarak birebir aynı olan iki ürünü kıyaslamak doğru olur ama ekonomik endekste bunu baz almıyorlar tabi şeytan ayrıntıda gizli olduğu için de tam olarak doğru kıyaslamalara sebep olmuyor ayrıca big mac pazarlayan grupta bunu bahane edip saçma sapan içerikle alakası olmayan Türkiye’deki menülerin fiyatlarını yükselteceklerine adım gibi de eminim
Zaten durmadan zam geliyor hocam, iki gün arayla yerli bir burgerciden aldığım menü arasına 4 TL fark koymuşlar, 2 günde ne değiştide fark koydunuz Dolar mı uçtu yoo.
Global markalar ne yaparsa çoğunluk onları izliyor maalesef.
Daha dün üç harfli marketlerin birinde, ara ara aldığım 3 in 1 kahvelerde 29.50 olan fiyat bir anda 36 liraya çekilmiş. Neye göre artış yaşandığı konusunda bir açıklama yapamıyorlar. %20’den fazla bir artışı laps diye geçirmişler. Vatandaşlar artık zamlara alıştı diye mi anlamıyorum. Dolar öyle astronomik %20 artış yaşamamışken, gıdalarda o kadar uçuk bir fark yokken bunun tek mantıklı yönü fırsatçılık değerlendirmesi. İnsanların zamlara alışması bunların iştahını daha çok kabartıyor. Kan emici hepsi maalesef.