Kripto felsefesini tamamen ıskalamış bir proje daha.
Kriptolar bireylerin egemenliğini ilan etmek için, devletler, bankalar vb. kurumlardan bağımsız değer transferi yapabilmek için ortaya çıktılar.
Türkiye gibi kabile psikolojisiyle yaşayan toplumların önce kültürel devrime ihtiyacı var blokzincir gibi teknolojileri anlayabilmeleri için.
Blokzincir üzerinden altın alışverişi yapacaksınız, ama karşılğı olan fiziksel altın takasbank kasalarında duracak, bırakın uluslararası yatırımcıyı, temel bir genel kültür eğitimi almış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bile böyle bir ilişkiyi kabul etmez.
Bu forumda bir çok defa insanların Bitcoin ile diğer alternatif kripto paraları birbirine karıştırdığını gördüm. Her kripto para bireylerin egemenliğini ilan etmesini sağlamak amacıyla geliştirilmemiştir. Alternatif kripto paraları geliştiren ekiplerin bir projesi vardır ve düşündükleri tek şey bu projeyi geliştirmektir. Bu nedenle, alternatif kripto paralar, projenin kendisi değil sadece o ekosistemin bir parçasıdır. Bitcoin ise başlı başına bir egemenlik, özgürlük anlayışıdır. Bitcoin anarşist ruhla doğmuştur, blok zinciri teknolojisini kullanarak dünyada ortak bir para birimi yaratılmıştır ve bu para birimi herhangi bir merkeze bağlı değildir. Blok zinciri teknolojisi, sadece merkeziyetsizlik için değil aynı zamanda işlemlerin daha güvenli hale getirilmesi için yapılmıştır ve dışarıdan yapılacak saldırılara karşı korunakldır. Bu nedenle, 2015'in Aralık ayında Linux Foundation tarafından HyperLedger geliştirildi ve 2016'dan beri bir çok şirket hedeflerini gerçekleştirmek için HyperLedger üzerinde blokzinciri frameworkleri geliştiriyor.
HyperLedger projeleri
Besu, Burrow, Fabric, Indy, Iroha, Sawtooth, Aries, Quilt, Transact, UrsaHyperLedger araçları
Caliper, Cello, Explorer, GridBlok zinciri teknolojisi sadece kripto paralarla ilgili bir teknoloji değildir. Bu teknoloji Bitcoin ile birlikte toplumun geneline yayılmıştır. Bitcoin, blok ziniciri teknolojisinin en iyi kullanım alanlarından biridir. Blok zinciri teknolojisi sayesinde bir çok kurum ve kuruluş işlerini yarı-otonom ya da tam-otonom hale getirebilir. Türkiye'nin bir kabile devleti olduğunu sürekli olarak tekrar ediyorsunuz fakat burada bir şeyi unutuyorsunuz. Bugün bu kabile devletinde seçim sisteminin bile adil olduğundan emin değiliz çünkü seçim sistemi blok zinciri gibi güvenilir bir teknolojiyi kullanarak yapılmıyor. Bitcoin'in fiziksel bir
karşılığı yok mu? Bitcoin, PoW algoritmasına sahip ve her bir Bitcoin, PoW (İş Kanıtı) sayesinde üretildi. Bu nedenle, Bitcoin, sanal bir para birimi değildir. Bitcoin, dijital bir para birimidir. Yani, Bitcoin'in de karşılığı vardır.
Bunun dışında, DeFi (Decentralized Finance) alanının en büyük projelerinden biri olan Dai'nin de Ethereum ağında kripto para
karşılığı vardır. Dolayısıyla, günümüzdeki en merkezsiz ve en güvenilir stabil kripto para Dai'dir. Bitcoin, klasik bankacılık sistemine düşman bir kripto para birimi değildir. Tam tersine, klasik bankacılık sisteminin güvenilmez yüzünü ortaya çıkartan ve bankacılık sistemine bağımsız bir alternatif sunan, kişiler arası elektronik para sistemidir. Bireylerin egemenliği konusuna gelecek olur isek, bireyler daha birey olduğunun farkında değilse ve karar verme mekanizmaları doğru çalışmıyorsa toplumdaki asayişin sağlanması için denetleyiciler gereklidir. Dünya'nın en demokratik sistemi olan demokraside bile toplumlar kendilerinin temsil edilmesi için yöneticiler seçmektedir. Bu denetleyiciler kimi zaman polis, kimi zaman asker, kimi zaman devlet ya da
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'dır. Yani Bitcoin'in felsefesiyle, Biga Projesi'ni karşılaştırmayalım çünkü Bitcoin, başlı başına anarşist ruhla geliştirilmiş ve blok zinciri teknolojisinin en iyi örneklerinden biridir. Biga Projesi ise insanlara sanal altın yerine, dijital altın satın almalarını sağlayacak, denetlenebilir ve 7/24 transfer edilebilir bir ekosistem yaratmıştır.