bir bla bla yolculuğunda 2008 krizinde yaklaşık 1.5 milyon liralık işletmesinden olan bir abiyle yolculuk yapmıştım. o bahsetmişti ilk her 4 5 yılda bir küçük kriz her 10 yılda bir de büyük kriz yapılır. dengeler tamamen bozulur şirket ve şirketçikler el değiştirir kimisi batar kimisi güçlenir diğerinin yerini alır şeklinde uzun uzun konuşmuştuk bu olayları.
önümüzde kripto paranında nasibini alacağı ama kriptoparanın aktör olmadığı bir kriz var ama benim gözümde daha da kötüsü var.
bir 3. dünya savaşı korkutuyor beni.
ırak'ın dağıtılması arap baharı ve suriye'nin dağılmasıyla orta doğu tamamen kaynayan kazana dönüştü. bölge tamamen terör yuvası, araplar birbiriyle düşman. 7 si birleşip birine ambargo uyguluyor sonra bir tanesinde darbe niteliğinde gelişmeler yaşanıyor prensler içeri alınıyor israilin istediği şartlar oluştu artık küçük küçük birbiriyle düşman birçok devletçik var ve terör yuvasının içinde ki askerlerimiz.
Rusya ile ABD arasında ki çekişme had saffaya çıktı. AB dağılmaya yüz tuttu.
Çin süpergüç haline geldi. yanıbaşında ki kore mahalledeki deli gibi seni döverim, öldürürüm, patlatırım eşliğinde sağa sola füze fırlatıyor.
ABD zıplıyor oradan Kudüs'ü İsrailin başkenti yapıyorum nidaları atıyor.
önümüzdeki yıllar pek sağlıklı geçmeyecek gibi. belki bu gelecek ekonomik kriz savaşla gelir belki de savaşın eseri olur.
Krizler konusunda bende yakın bir akrabamdan benzer şeyleri dinlemiştim. Dediğiniz gibi tarihler pek tutarlı olmuyor ama balon misali iyice şişince birileri parasını alıp patlatıyor o balonu.
Savaşlar da barışlarda bizim öğrendiğimizden farklı şekilde yapılıyor. 3. Dünya savaşının yakın tarihte çıkacağına inanmıyorum. Olan biten savaş çığırtkanlığı değil savaş çığırtkanlığı yaparak sömürmektir. Bahsettiğiniz gibi 7 arap birleşip ambargoya girdiler üstelik kıbleye secde eden kardeşleriyle. Daha sömürülecek çok toprak ve beyin mevcut. Büyük devletler bunlar için başka bir büyük devlete silah sıkarak elini yakmaz, terör örgütü ve aktivistler gibi maşaları kullanır.
Savaşlar da barışlarda bizim öğrendiğimizden farklı şekilde yapılıyor dememden kastım ise şudur. Şöyle düşünün kripto para bir silah, bizde paralı asker olabilir miyiz? Afrikalısı Japonu Hintlisi bir olup dünyanın öbür ucundaki bir girişimi, örneğin muz üretimini muza değer verenler olarak destekleyebiliyoruz. Dengeleri bir anda değiştirebiliyoruz. Paraya yön veren şirketler dengeler değişsin istemiyor. btc nin 24 saatlik sirkülasyon verilerine bakın ve öyle düşünün.