jr. member
Activity: 532
Merit: 6
Merhabalar, yaklaşık bir yıldır kripto para dünyasını takip etmekteyim. Başlarda maksadım para kazanmaktı çoğu insan gibi, ancak zamanla kripto para projelerinin geleceğin dünyasını şekillendirecek önemli bir mecra olduğunu farkedince, kripto para dünyasına duyduğum heyecan arttı. entelektüel bir yönelimim olunca, projeleri incelemeye başladım. bir yıl içerisinde, bir projenin değerli/ değersiz olabileceğine dair az çok fikrim oluşmaya başladı. bu noktada kendi gözlemlerimi paylaşıp, sizinde değerlendirmelerinizi okumak isterim.
şu maddelere dökebiliriz, bir ico aşamasında veya ico sonrası bir coin/tokeni anlamak için
1) güvenilirlik
2) bilinirlik
3) işlevsellik/ uygulanabilirlik
4)sosyal medya kanalları üstünden bilgi paylaşımı
5) teknik ekip / team ulaşabirliği.
Tüm bunlara bakarken, bizi yanıltabilecek bazı detaylara dikkat etmemiz gerekmekte. Mesela ico rating siteleri ciddi anlamda yanıltabiliyor, whitepaperlar copy/paste çalıntı olabiliyor, takım üyeleri yalan/yanlış sahte kişilikler olabiliyor. bu yüzden scam/fraud projelerden kaçınmak için, olabildiğince dikkatli olmamız gerekmekte.
İlk madde güvenilirlik, bunu sağlamak için öncelikle whitepaper okumamız gerekli, whitepaperdaki proje, sunum gerçekçi mi, kalıp cümlelerden mi oluşmakta. ciddi bir görsel altyapı sağlanmış mı, whitepaper i gelişigüzel incelersek, gerçekten özenilip, özenilmediğini anlayabiliriz. bu noktada roadmap 'a bakarak, acaba belirlenen sürelerde hedeflere varılmış mı diye kontrol edebiliriz, takım üyelerini linkedin ve diğer sosyal mecralardan takip ederek, sosyal medyada sürekli paylaşım yapan, erişebilir kişiler olduğuna bakmamız gerekmekte.
ikinci maddeye gelirsek, projenin bilinirliği çok önemli. ico sitelerinde, kripto haber sitelerinde bilinirliği var mı? bu proje ekibi daha önce nerelerde görev almış, kısaca bakarsak az çok fikir sahibi olabiliriz. özellikle rus/vietnam kaynaklı bazı projeler, sahte isimlerle yapılıp yönetilmekte. buna bayağı dikkat edilmesi gerekir.
üçüncü madde, proje uygulanabilir mi? ico süresinde fon topladıktan sonra, bu fon projeyi hayata geçirebilecek bir meblağ olacak mı? örneğin bir yapay zeka, kuantum bilgisayar projesi ; oldukça yüksek bir fon toplamadan çok basit bir işlevselliğe bile kazanamaz. bu noktada, projemizin neye hizmet ettiği, güncel hayatta hızlı bir geri dönüşü olacak kadar karşılık yaratıp yaratmayacağı sorgulanmalı.
dördüncü ve en önemli ayak, proje ile ilgili sosyal medya kanalları güncel mi? günlük paylaşım yapıyor mu? mesela icoda hard cap yaptıktan sonra paylaşım sıklığı aynı kalmış mı? amaç, fon toplayıp coin shilleyip ayrılmak mı? ciddi projeler, uzun zamanlara yayılır bunu unutmayalım ve sosyal medyadaki erişimleri twitter ve telegramdan ibaret değildir.
bu noktada youtube kanalı aktif olan, reddit ve instagramda aktif olan projeler değerli.
beşinci madde, benim için çok değerli. mesela bazı coin/token adminleri sürekli canlı yardım, bilgilendirme yapar, takım üyeleri belli aralıklarla youtube ve telegram üstünden canlı olarak soruları cevaplandırır. bu, ekibin projeye gösterdiği ciddiyettir. hele ico sonrası, ekip bunları yaparsa, o proje üstüne oldukça düşünülmüş ve ar-geye devam ediliyor demektir.
kısacası, bu tarz veriler bize; projenin ciddiyetine dair ciddi kanıtlar sunar. sizinde gözlemleriniz varsa, paylaşırsanız sevinirim. bu noktada tek amacı fon toplamak, ya da sofistike ödeme sistemlerinin basit taklidi olan sistemlerden uzak durmanızı tavsiye ederim.