Pages:
Author

Topic: Bir kripto projesinin kayda değer olduğunu anlamanın yolları - page 3. (Read 675 times)

member
Activity: 238
Merit: 14
bence bu kadar kasmaya gerek var mı bilmiyorum . şu piyasada bu sayılanların hiçbirine bakmıyorlar..mal gibi koyun gibi arkasından gidiyor ufacık bi ilgi dalgasına...uzun vade de belki bu maddeler iş yapar illaki ama insanlar bıktı artık uzun vade uzun vade diye

hayat kısa (:
member
Activity: 924
Merit: 36
★777Coin.com★ Fun BTC Casino!
ICO rating siteleri sponsorluk yöntemi ile kendilerine para veren projelerin notlarını yükseltip, bünyelerindeki sözüm ona advisorlara övgü dolu yorumlar yaptırmaktan başka bir işe yaramaz.

En güzeli whitepaper'ı okuyup, ekibi araştırıp, varsa platformu ya da uygulamayı inceleyip karar vermektir. Elinize sağlık. Güzel bir yazı olmuş.

hocam katılıyorum size o yüzden ben icobench falan kaale almıyorum ama biraz daha seçici olan icodropstaki icoları takip ediyorum kendi adıma ama siz tabiiki kendi kararınızı kendiniz verin
full member
Activity: 630
Merit: 102
Valla eskiden ekiplere bakardım iyice araştırırdım; fakat artık ekibi yüzeysel bir şekilde araştırıyorum eğer ismi bir laga luga da geçmemişse direk projenin geleceği var mı diye bakıp ona göre hodl şeklinde alıyorum. Fazla düşünmek kafayı yedirdi bu piyasada
hero member
Activity: 756
Merit: 505
Aslında bunun için yapılan ve bizim yerimize kontrol eden siteler vardı ama tabi her şey para olduğu için üç beş kuruş verip 4-5 yıldızlı proje olarak gösteriyolrar  kendilerini
jr. member
Activity: 316
Merit: 1
Bir de bence bir projeden borsaya çıkar çıkmaz iyi etkileşimler beklemek de hatalı, sonuç itibari ile hala yapım aşamasında ve ilerlemekte olan bi projeden bahsediyoruz. Her ne kadar ekip çok iyi de olsa tutmaya da bilir herşeyi göz önün de bulundurmak gerekir bana kalırsa.
hero member
Activity: 1876
Merit: 524
Linkedin'de bu projenin sahipleri var mı geçmişte ne işer yapmışlar gerçek kişiler mi araştırılmalı. white paper'a bakılmalı yazılmak için mi yazılmış yoksa yol haritasına varıncaya kadar detaylı bir anlatımda bulunmuşlar mı. ico'nun logosu, websitesi tasarımı varsa mobile app tasarımına bakarım şahsen ben bu bahsettiklerim bana göre önemli. son olarak sosyal platformları nasıl kullanıyorlar aktif mi bu da çok önemli bir husus.
member
Activity: 364
Merit: 10
Açıkcası bunun için çok fazla madde saymak mümkün fakat whitepaper a yazılacak her şeyden nasıl emin olabilirsin yada daha önce sağlam bir iş çıkarmış takımın yeniden sağlam bir iş çıkaracağını nereden bilebilirsin bu sebepten bazen işimiz sadece şansa kalıyor.
jr. member
Activity: 532
Merit: 6
şimdi şöyle bir gerçek var, herhangi bir projede fon toplamak kolay değil, bunun vergisi var, bir sürü  yasal mevzuatı var; bu sebeple sırf kolay fon toplamak için kripto para çıkaran tonla değersiz proje var. yani mesela bir charity/ hayır projesini düşünelim. bunun kripto parasının olup olmaması neyi değiştirir? çok bir şey değiştirmez. eğer charity networku oluşturulursa zaten herhangi bir kripto para  vasıtasıyla ödeme /hayır yapabilir. peki neden onların çıkardığı düşük güvenlikli, zayıf altyapılı sistemin tokenini kullanayım sofistike ödeme sistemleri varsa, yani sırf amaç fon toplamak bu tarz projelerde ve uzun ömürlü olmaları zor.
ico sitelerine bakıyorum, doğru dürüst ekibi bilinmeyen projelere 4.8 puanlar verilmiş 5 üstünden, oysaki projenin whitepaper i bile 20 sayfa ve copy paste yarısı.  getirdiği bir yenilik, sağlam bir altyapısı yok.
hype olayı evet, kısa vadede para kazandırır ancak kripto dünyasını uzun soluklu düşünenler hype mecralarına çok girmezler. bizi para kazanmak dışınde heyecanlandıran şey, merkezsiz ağlar, sofistike projeler.
legendary
Activity: 2548
Merit: 1326
★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!
Ben şunlara dikkat ederim:
1) Projenin ayakları yere basıyor mu?
Kripto ekosistemi yeni denilebilecek bir teknoloji üzerine kuruludur ama giriştiğiniz projenin illa marsta nano teknolojili robot üretmesi gerekmiyor, her proje inovatif olmak zorunda da değil. O yüzden uçuk kaçık hayallere para vermem
2) İstenilen fon mantıklı mı?
"Süpermarket açacağım 20.000 TL istiyorum" dan da uzak dururum, "simit tezgahı alacağım 30.000 TL istiyorum" dan da.
3) Ekip
Sosyal medya hesapları gerçek ve eski mi, resimler çakma mı, ya da ekip gerçekse bile tecrübeleri, proje referansları var mı?
4) (Bu maddede sanırım çoğunluktan biraz ayrılıyorum) Ico sürecinde belirgin exchange vurgusu yapıyor mu?
Daha para toplarken şu borsaya bu zaman, bu borsaya şu zaman gireceğiz diye vaatlerde bulunan projelerle işim olmaz. Sen projene odaklan ve hedeflerinden sapma, borsa seni zaten listeler. Para toplarken exchange vurgusunu çok yapan projeler benim için sütbanktır.
5) Fonlama süreci şeffaf mı?
Bunun iki alt unsuru var;
a) Private sale vb ifadeleriyle bilinmez, icoya girenin fiyat avantajını yok eden şeyler yapıyorlar mı?
Yapıyorlarsa ben yokum.
b) Ico fonlaması takip edilebiliyor mu?
Sitelerdeki fon sayaçları vb. bana hiçbir şey ifade etmiyor, ver bize fonları topladığın adresleri, gerçekte ne kadar geldi bilelim, yatırımcı anonimliği, mahremiyet paravanının arkasına saklanma. Bir de şöyle bir durum var, haberler yayılıveriyor hemen, "40 dakikada 100 milyon dolar topladı" vb.   Oldu bebeğim, ben de Napolyon !
member
Activity: 448
Merit: 33
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ama bu piyasada sağlam icoları ayırt eymek gerçekten çok zor. Birde ummadığımız taş baş yarar misali hiç umulmadık proje çok değerlenebiliyor. Ama özellikle ico da çok dikkat etmek lazım.
full member
Activity: 350
Merit: 100
Swipe
Örnek vermek gerekirse ICON boğaya denk gelmiş ve binance direk almıştı. 50x yapmıştı ozaman. Yggdrash aynı takım kaptanıyla ICO fiyatında zor tutunuyor. Bende takım önemli diyordum fakat hype çok daha önemli.
full member
Activity: 392
Merit: 103
Bence detelegram ve twitter takipçileri de önemli ve bu takipçilerin neler sorduğu ne konuştukları da önemli kısaca topluluk önemli bir unsur
full member
Activity: 770
Merit: 103
bu iş tamamen hype a bakar. ne projeler var hakettiği yerin çok çok altında serediyor. ne projeler var hakettiği yerlerin çok çok üstüne çıkan. burada önemli olan üst noktayı iyi belirleyip en güzel yerde çıkış yapmak
member
Activity: 448
Merit: 15
Genel anlamda güzel analizler. Birkaç ek yapmak istiyorum.

Teknik ekip maddesini de içine alabilecek adviser'lar. Bazı adviser'ların içinde olduklarıı projeler genel manada daha karizmatik özellikler kazanabilir. 1-2 isim dikkatimi çekmişti, bu kişiler diğer insanaların da dikkatinden kaçmıyor ve bu sadece ICO süreçlerinde daha başarılı olabiliyorlar. Bu kişiler ico rating sitelerinde yaptıkları yorumlarla ve puanlamalarla da projeye reklam kazandırıyorlar,daha yüksek puan ve puanı veren kişinin sağladı bu çekicilik sayesinde de insanlar yatırıma daha sıcak bakabiliyorlar.

Katılınan aktiviteler, seminer ve sempozyumlar da bu bağlamda çok işlevsel. Şöyle ki, projeyi merak eden insanlarla sıcak temas ile hem onlara, hem de katılan insanların çevrelerini güzel referanslar teşkil ediyorlar. Ayrıca bu gibi aktivitelerin sosyal medyadan paylaşılması ki özellikle fotoğraf ve video ile süslenmesi insanalara gerçek kişilik-gerçek proje algısını aşılamakta, pozitif izlenimler kazandırmaktadır.

ICO rating siteleri manipulasyona çok açık. Bir projenin rating puanlarına bakarken sitenin profil puanından ziyade, puanlamayı yapan kişilerin sayısı ve kendi incelemelerinin puanlarını verirken detaylı bir şekilde görülmesi, projenin sahiplerinin de bu yorumlara verdikleri cevapları da benim için önemli. Güzel bir profille otomatik 5 puan alan, 1 2 kişi tarafından da 5 puan alan bi proje 5/5 puan ile mükemmelmiş gibi aksettirilip aldatıcı bir aktivitede bulunmuş olabilir. Genel analiz herzaman daha gerçekçidir.

Bunun yanında, bounty hunter olduğumdan sebep de, sosyal medya kanallarındaki tweet'lere verilen mesajların spam'lama olup olmadığına bakıp, özellikle twitter'da mevcut takipçi sayısının takibe takip şeklinde arttırılıp arttırılmadığına, takipçi-takip oranına da bakıyorum. bu sayede de bounty'e girme sayımda da kaliteli olmaya çalışıyorum. Bu yargılama ölçütümü de yeni yeni kazandım.
member
Activity: 532
Merit: 29
ICO rating siteleri sponsorluk yöntemi ile kendilerine para veren projelerin notlarını yükseltip, bünyelerindeki sözüm ona advisorlara övgü dolu yorumlar yaptırmaktan başka bir işe yaramaz.

En güzeli whitepaper'ı okuyup, ekibi araştırıp, varsa platformu ya da uygulamayı inceleyip karar vermektir. Elinize sağlık. Güzel bir yazı olmuş.
jr. member
Activity: 532
Merit: 6
Merhabalar, yaklaşık bir yıldır kripto para dünyasını takip etmekteyim. Başlarda maksadım para kazanmaktı çoğu insan gibi, ancak zamanla kripto para projelerinin geleceğin dünyasını şekillendirecek önemli bir mecra olduğunu farkedince, kripto para dünyasına duyduğum heyecan arttı. entelektüel bir yönelimim olunca, projeleri incelemeye başladım. bir yıl içerisinde, bir projenin değerli/ değersiz olabileceğine dair az çok fikrim oluşmaya başladı. bu noktada kendi gözlemlerimi paylaşıp, sizinde değerlendirmelerinizi okumak isterim.
şu maddelere dökebiliriz, bir ico aşamasında veya ico sonrası bir coin/tokeni anlamak için
1) güvenilirlik
2) bilinirlik
3) işlevsellik/ uygulanabilirlik
4)sosyal medya kanalları üstünden bilgi paylaşımı
5) teknik ekip / team ulaşabirliği.

Tüm bunlara bakarken, bizi yanıltabilecek bazı detaylara dikkat etmemiz gerekmekte.  Mesela ico rating siteleri ciddi anlamda yanıltabiliyor, whitepaperlar copy/paste çalıntı olabiliyor,   takım üyeleri yalan/yanlış sahte kişilikler olabiliyor. bu yüzden scam/fraud  projelerden kaçınmak için, olabildiğince dikkatli olmamız gerekmekte.

İlk madde güvenilirlik, bunu sağlamak için öncelikle whitepaper okumamız gerekli, whitepaperdaki proje, sunum gerçekçi mi,  kalıp cümlelerden mi oluşmakta.  ciddi bir  görsel altyapı sağlanmış mı,  whitepaper i gelişigüzel incelersek,  gerçekten özenilip, özenilmediğini anlayabiliriz. bu noktada roadmap 'a bakarak, acaba belirlenen sürelerde hedeflere varılmış mı diye kontrol edebiliriz,  takım üyelerini linkedin ve diğer sosyal mecralardan takip ederek, sosyal medyada sürekli paylaşım yapan, erişebilir kişiler olduğuna bakmamız gerekmekte.

ikinci maddeye gelirsek, projenin bilinirliği çok önemli. ico sitelerinde, kripto haber sitelerinde bilinirliği var mı? bu proje ekibi daha önce nerelerde görev almış, kısaca bakarsak az çok fikir sahibi olabiliriz. özellikle rus/vietnam kaynaklı bazı projeler, sahte isimlerle yapılıp yönetilmekte. buna bayağı dikkat edilmesi gerekir.

üçüncü madde, proje uygulanabilir mi? ico süresinde fon topladıktan sonra, bu fon projeyi hayata geçirebilecek bir meblağ olacak mı? örneğin bir yapay zeka, kuantum bilgisayar projesi ; oldukça yüksek bir fon toplamadan çok basit bir işlevselliğe bile kazanamaz. bu noktada, projemizin neye hizmet ettiği, güncel hayatta hızlı bir geri dönüşü olacak kadar karşılık yaratıp yaratmayacağı sorgulanmalı.

dördüncü ve en önemli ayak, proje ile ilgili sosyal medya kanalları güncel mi? günlük paylaşım yapıyor mu? mesela icoda hard cap yaptıktan sonra  paylaşım sıklığı aynı kalmış mı? amaç, fon toplayıp coin shilleyip ayrılmak mı? ciddi projeler, uzun zamanlara yayılır bunu unutmayalım ve sosyal medyadaki erişimleri twitter ve telegramdan ibaret değildir.
bu noktada youtube kanalı aktif olan, reddit ve instagramda aktif olan projeler değerli.

beşinci madde, benim için çok değerli. mesela bazı coin/token adminleri sürekli canlı yardım, bilgilendirme yapar, takım üyeleri belli aralıklarla youtube ve telegram üstünden canlı olarak soruları cevaplandırır. bu, ekibin projeye gösterdiği ciddiyettir. hele ico sonrası, ekip bunları yaparsa, o proje üstüne oldukça düşünülmüş ve  ar-geye devam ediliyor demektir.

kısacası, bu tarz veriler bize; projenin ciddiyetine dair ciddi kanıtlar sunar. sizinde gözlemleriniz varsa, paylaşırsanız sevinirim. bu noktada  tek amacı fon toplamak, ya da  sofistike ödeme sistemlerinin basit taklidi olan  sistemlerden uzak durmanızı tavsiye ederim.
Pages:
Jump to: