Uçuk rakam değil mi! Evet uçuk rakam çünkü balon bir hacim olarak çıkışını sürdürüyor. Bu fiyat artışı bitcoin'in değerlendiğini değil de istikrarsızlığını gösteriyor. Her yıl 10.000 dolar artsın ne anladım bu işten böyle saçma şey mi olur. Sonuç olarak büyük bir destek görmüyor altı boş kalıyor çıktığı gibi patlama olabilir daha doğrusu sönme diyeyim. Ekosistem sağlıklı işlemiyor fiyat artışı gerçekleri yansıtmıyor bunun neyine mutlu oluyorlar anlamıyorum. Fiyat artacak diyorlar başka bir şey demiyorlar bu bile balon yaratıldığını ispatlıyor.
İnsanlar mutlu oluyor çünkü para kazanıyorlar.
Altının boş kalmasından kastınız nedir? Dolu olması için mesela, ünlü bir BTC yatırımcısının veya Core grubunun, "bu paralarla Mars'ta koloni kuracağız" filan diye bi açıklama yapması mı gerekiyor? Zaten BTC'yi tanıyan bir sürü kurum var ve sayıları her geçen gün artıyor, daha ne olması gerekiyor mesela?
Eski dönemlerle kıyaslıyorsunuz. 3 yıl önceki black friday'da $1000'den bir anda $300'e düşmüş mesela. Evet doğru. Ama o zaman BTC'nin market hacmi ne kadardı? Daha ay başında kripto paraların toplam hacmi 200 milyar dolara geldi diye haberler okuyorduk burada. Bugün 300 milyar doları aştı.
Buyrun kaynak:
https://kriptokoin.in/bitcoin-ethereum-litecoinden-yeni-rekorlar/Amerika'daki borsalar her hafta bilmem kaç yüz bin kişi kayıt yaptı diye haberler paylaşıyor. Yani Bitcoin'in tanınırlığı ve bilinirliği artıyor. Her hafta 3-5 ben de kazanayım diye bir sürü yeni kullanıcı katılıyor, talep gördükçe de artıyor. Bu yeni katılan 100 binlerce insan kişi başı 100-200 dolar ile giriş yapsa bile Bitcoin elbette hayvan gibi artacaktır. Bunda yanlış olan nedir ben onu anlamadım?
Bitcoin'i zaten alışveriş, transfer vs için kullanmak abesle iştigal. Bu bir gerçek. Ancak Core grubu da zaten BTC'yi altın gibi bir yatırım aracı şeklinde görmekten yana tavır takınmıyor mu?
Şimdi BTC ilk ortaya çıkarken var oluş amacı bankalara alternatif bir ödeme yöntemi geliştirmekti. Vaktinde çok az kullanıcı varken, BTC'nin değeri çok çok ucuzken tüm bunlar akla yatıyordu. Şimdi BT Gold ve BT Cash gibi forkları (ya da çeşitli altcoinleri) savunan insanlar diyor ki;
"BTC'nin blok büyüklüğü 1 MB ve yeteri kadar hızlı değil. Biz bu şekilde bankalarla, bilmem nelerle nasıl rekabet edeceğiz? Tüm bunlar ilk baştaki ideolojiye aykırı değil mi?"
Evet, ve evet!
Ama!!! Reddit'te dönen bir tartışma:
Visa'nın dakikada gerçekleştirebildiği işlem sayısına yaklaşabilmek için ideal boyut hesapları var buyrun bakın:
https://www.reddit.com/r/btc/comments/5fh938/how_large_a_limit_would_need_to_be_2mb100mb_to/?utm_content=buffer78b2e&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer800 mb diyen de var 1 gb diyen de. Demek ki neymiş, bugün fork ile gelen yeni coinlerin boyutu 8 MB oldu diye Visa/mastercard vs ile rekabet edebilir değilmiş. Şu an diğer coinlerin hızlı olmasının tek sebebi, BTC'ye kıyasla çok daha az kullanıcı tarafından kullanılıyor olması ve birim fiyatının çok daha ucuz olması. Siz sanıyor musunuz ki BTC 2k$'ya düşüp, atıyorum ETH 10k$ olunca ETH transfer ücretleri yine ucuz olacak? Gelip bu sefer de Ethereum forklansın, blok çapı artsın vs vs diye boş geyik dönecek. Kısır döngü. Bu dediğim tüm alt coinler için geçerli.
Artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Bir düşüş hareketi başlarsa da, yeni gelen yatırımcılar tecrübesizliğin getirdiği panikle belki ani bir satış dalgası yaratabilir. Bu durumda zaten düşse de alsak diye bekleyen bir sürü insan var. Diğer zarar edenler durumu amorti etmek için vakit kaybetmeden tekrar alım yaparlar, düştüğünün de üzerine hızla çıkar...
Kısaca, BTC piyasa değeri 20 milyon dolarken yaşanmış olayları hala geçerli görüp varsayımlarda bulunmak çok saçma geliyor. Bu görüşü savunanların pek çoğu, ya ucuzken BTC'lerini satıp çıkanlar ya da alt coin'lere ne var ne yok kaptırıp şimdi artış bekleyenler.
İsmail Hoca'nın bir twiti vardı, şu 2 hafta önceki Jihan Wu'nun yaptığı spekülasyonun ardından paylaştığı. Tekrar paylaşmak isterim:
https://twitter.com/ismailhpolat/status/929622274109530112Bunlar benim görüşlerim. Yatırım tavsiyesi değildir. Kim ne yaparsa yapsın. Bol kazançlar.