Buna benzer bir cok sey okudum yada en azindan okumaya calistim. SU anki var olan bilgisayarlar ile hesaplandiginda milyar yil surer diye iddialar var ya okudugum makaleden sonra tekrar dusunmek zorunda kaldim. Su meshur moore yasasina gore bilgisayarlar her 2 senede bir hizini 2 ye katliyor ya, ama aslinda su anda her yil 2 ye katliyor. Bu yasaya gore yalnizda bir tek bitcoin adresinin guvenli kalma suresi sadece 60 yil imis. Sayet Bitcoin algoritmasinda herhangi bir degisiklik yapilmaz ise 60 yil sonra her hangi bir laptop cep telefonu yada laptop ile bu key kirilabilecekmis Yapilan hesap 69 yili isaret ediyor ama Bitcoin in su anki algoritmasinin guvenliginin raf omru kisaca 60 yil diyebiliriz.
Bu tabiki tek bir adres icin gereken sure. ya unutulan milyonalrca adres ? Saniyorum ki 10 yil icinde bunlar yeni sahiplerine ulasicak.
Anti parantez, o 8000 BTC Benim
moore yasası yürürlükten kalkalı çok oldu.
günümüzde çekirdek / işlemci sayısı artırılarak hız 2 katına çıkartılmaya çalışılıyor. ancak bilgisayar'da çalışan tüm process'ler tamamen paralelleştirilebilir olmadığı için (bir birine bağlı çok fazla işlem var) iki çekirdekli işlemciye sahip bilgisayar tek çekirdekli işlemciye sahip bilgisayardan 2 kat hızlı çalışır denemez.
ayrıca cpu'nun clock rate'inin artıyor olması bilgisayarın çok hızlandığı anlamına gelmez. Bilgisayarın hızlanmasını etkileyen en önemli faktör Bellek'tir (özellikle level1 ve level2 memory'ler. )
örnekle; isterseniz cpu'nuz 10 GHz hızında çalışsın, level2 memory'niz 800 Mhz'de çalıştığı sürece o cpu size hiçbir zaman 10 GHz hız sağlamaz.
------------
yukarıda yanlış hesap yapmışım kusura bakmayın.
100 000 000* 33 byte = 3.300.000 kb = 3.300 mb = 3.3 gb eder (100 milyon adres) terabyte değil.
100 milyar adres 3300 gb alan kaplar 3.3tb
1 tb hdd'de 30 milyar adres saklanabilir.