Artık herkes biliyor ki hiç bir kripto para (en başta BTC) merkezsiz değil ve olamayacak. BTC ne zaman ki kötü yola düşüp gitti vadeli borsalarının orospusu oldu işte o zamandan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmamaya başladı zira pezevenkleri buna izin vermedi, vermiyor, vermeyecek.
Görüşlerinize tamamen saygı duyuyorum bu konuda bir şey diyemem. Ancak merkeziyetsiz değil demek için bununla ilgili bir sav sunmanız gerekiyor.
Bu konuyla ilgili görüşümü bir başlıkta paylaştım oradan okuyabilirsiniz.
Forumda hem İngilizce bölümlerde hemde Türkçe bölümünde sıklıkla karşılaşılan bir konu. Bitcoin gerçekten merkeziyetsiz mi? Bir çok insanda hayır veya asla olamaz diyor. Herkesin kendi görüşü ama bence Bitcoin merkeziyetsiz!
Bitcoin'i merkeziyetsiz olarak kullanan yerler ve insanlar var. Bende bu insanlardanım. Bitcoin satın almak için bir borsaya üye oldum, o borsaya KYC yaptım ve sonra da çekerken banka hesabımı kullandım. Ayrıca bazı borsalar bu kuralları istedikleri şekilde esnetiyor.
Ancak gözden kaçırdığınız bir yer var. Bunun sorumlusu BTC değil! Bitcoin'i merkeziyetsizliğinden çıkaracak bir gelişme ben bilmiyorum varsa paylaşın.
Merkeziyetsizlik özelliği neydi ve durum ne buna bakmak lazım.
1) Merkeziyetsizliğin en önemli özelliği sayısı sanırım. 21 milyon olacak şekilde madenciliği devam ediyor. Sayısında herhangi bir artış olması mümkün değil sanırım. Aksine teknik olarak piyasada 21 milyon olacak belki ama pratikte kaybolanlar sayesinde sayı daha az olacak. Ancak bu da Bitcoin ile ilgili değil. Buna müdahale yok
2) Bitcoin ağı şeffaf ve izlenebilir olması merkeziyetsizlik konusunun bir başka unsuru. İsteyen herkes herhangi bir cüzdanda kaç BTC olduğunu ve ne zaman ne kadar giriş-çıkış olduğunu görebilir. Burada da bir sıkıntı yok
3) Bitcoin cüzdanları şeffaf olduğu kadar sahibi kimliğini paylaşmadığı sürece kişiye özeldir ve sahibi bilinemez. Sanırım herkesin değindiği nokta tam burası. KYC yapıyoruz ya muhabbeti dönecek! Ancak arkadaşlar kimse sizi bunu yapmaya zorlamıyor. Hemen bir cüzdan oluşturup, sadece kendinize özel olacak şekilde Bitcoin'inizi edinebilirsiniz. Bunu yapmanın çeşitli yolları var. En basitinden elinizde bir mal var ve bunu BTC karşılığında sattınız, kişide ödemeyi BTC cüzdanınıza yolladı. Bu durumda merkeziyetsizliğin bozulduğunu düşünmüyorum.
4) Bitcoin'in Blockchain ağındaki veriler onbinlerce madenci tarafından işleniyor. Kayıtlar madencilik ağında onaylanıyor ve bu şekilde saklanıyor. Bu kayıtları benim girerek değiştirmem mümkün mü ya da herhangi birinin? Sanmıyorum. Bu durumda da merkeziyetsizliğe bir müdahale yok.
Özet: Demek istediğim şu ki merkeziyetsiz değil demek başka şey, merkeziyetsiz olarak kullan(a)mıyoruz demek başka şey.
Not: Bu görüşlerim piyasadaki diğer coinleri/tokenleri kapsamıyor. Sadece Bitcoin için bahsediyorum. Ancak yine de merkezi olmadığını düşündüğüm bir takım projeler var.
Not 2: Merkeziyetsizlik konusundaki bir diğer çekincem yüklü BTC sahipleri. Ancak bu da piyasanın şartlarında yine merkezi olmamasının bir kanıtı da aynı zamanda.
Not 3: Bitcoin fiyatının manipülasyona açık olması merkeziyetsiz olduğunu göstermez.
"Görüşler tamamen kendime aittir. Aksini düşünenlere de saygı duyuyorum."