Znaci ako sam ja trgovao u 2017 ali nisam nista isplatio na racun (sve je bilo na trznici) ja nisam duzan platiti porez jer nisam ostvario dobit? Tako mi je bilo receno kod jednog računovođe.
Ako pod tržnica misliš da je sve ostalo na exchange-u, onda ne moraš platiti porez jer nemaš zaradu u klasičnoj valuti (kune, euri...). Tek kad zaradu od kripto valuta pretvoriš u neku od klasičnih valuta i isplatiš si na račun u banci, onda si u obvezi platiti porez.
U teoriji, jednom kada je prebačeno u klasičnu valutu, zarada je ostvarena, pa bi validno bilo i tumačenje da se "broji" i kada je klasična valuta na tržnici, bez da je isplaćena na račun u banci. Pravna definicija bi bila da porezna obveza nastaje onda kada ti je "novac stavljen na raspolaganje". A sa svojim novcem na tržnici ti u principu možeš raspolagati. No u tim stvarima uvijek treba gledati nekakav razuman balans između praktičnosti i "teorijskih ideala", tako da ti nitko neće ništa prigovoriti niti ako postupiš ovako kako ti je računovođa savjetovao.
Na ovom forumu već je prije par mjeseci bilo objavljeno mišljenje HNB-a da Bitcoin nije ni novac ni financijska imovina.
S obzirom na to, ako imaš negdje neku vijednost u bitcoinima ili nekoj drugoj crypto valuti, ne možeš to prijaviti poreznoj kao zaradu ili dohodak jer po hrvatskim zakonima i službenom mišljenju HNB-a ti zapravo nemaš nikakav novac u rukama već nešto drugo, što naši zakonodavci još nisu službeno priznali kao legalno sredstvo plaćanja, novac ili financijsku imovinu.
Ne kažem da se to jednog dana neće promijeniti, i da država neće i tu vidjeti priliku za dodatni porez ili zaradu ali trenutno je tako.
Ne možeš prijaviti porez na nešto što po našim zakonodavcima ne postoji kao vid novca, ili financijske imovine.
Već ndekoliko godina plaćam porez na internetsku zaradu, uključujujući tu i zaradu od bitcoina.
Zaradu od bitcoina sam mogao prijaviti tek kada sam bitcoin pretvorio u neku ''čvrstu'' valutu i prebacio je na svoj bankovni račun, i to u roku od 8 dana putem joopd obrasca.
Sve sam napravio po uputama svog poreznog referenta i tako već godinama plaćam porez, ne ''izmišljam toplu vodu''