Lojistik açıdan altın berbat ötesi. 1 ton altın mı daha ağır yoksa eş değer bitcoin mi?
Bitcoin'i 1-2 gr'lık bir kağıt parçasında bile saklayabilirsin, transfer edebilirsin, kargo ile dünyanın öbür ucuna gönderebilirsin, saniyede internet üzerinden gönderebilirsin vs vs. Ama altın için bu mümkün değil.
Teknoloji karşısında geleneksel yöntemler her zaman kaybetmeye mahkumdur.
Olaya lojistik olarak bakmak yanıltıcı olabilir. Zira sadece taşımacılık sektörü üzerinden gidemeyiz ve Altın gelenekselde olsa asla kaybetmez.
Nedenleri:
1- Altın dünya ekonomisinin temelidir. En kıymetli madenlerden biridir. Kopyalanamaz, değiştirilemez miktarı bellidir. Altın altındır. Kopyası ardılı başkası olmaz. Sistemi ile oynanamaz. Nettir. Elle tutulur, ancak sahipsizdir. Altın sistemsel olarak 1 gram hatta 1 mili grama kadar bölünebilir.
2- Altın insanlığın var oluşundan itibaren sürekli artan bir grafik çizmiştir. Asla gördüğü değerin altında kalmamış yeni bir Ath yapmıştır. Son Athsi: 1870 usd.
3- İnsan biyolojik olarak altına zaafı vardır. Altın girdiği evde cimrilik olur diye bir söz vardır mesela. Çünkü altın çekicidir. Zor kıyılır.Göz alır insanı büyüler.Sarımsı ve parlak yapısı ise asla sönmez. Sahip olan satmak istemez. Kağıt para sanal paralar kredi kartları çatır çatır harcanırken altında durum çok farklıdır. İnsanı harcarken 10 kez düşündürür. Bir göktaşının çarpması sonucu dünyada oluşmuştur. Uzaydan dünyaya gelmiştir. Çürümez, solmaz. Paslanmaz. Çıkarılışı çok zahmetlidir. Yerin kilometlerce altından dağlar oyularak çıkarılır..... Kadınların altına karşı zaafı da büyüktür. Tüm kadınlar altın takılar takmak ister, altın kadınlardaki kibarlığı da ön plana çıkarır.
4- Altın geçmişten günümüze insanlığın temel ulaşmak istediği zenginlik amacı olmuştur. Günümüzde devletler hala tonlarca altın almaktadır. En çok altını olan ülke ise Amerika'dır. Son yüz yılda Çin'de altının gücünü anlamış onlarca altın madeni açmış ve tonlarca altın biriktirmeye başlamıştır. Çünkü altın gittiği yere medeniyet götürür götürmüştür. Avrupa Amerika'dan getirdiği altınlarla zenginleşip ardından rönesans ve reformu yapıp kalkınmıştır.
5- Altının karşılığı dolar değildir, Altının karşılığı maldır. Dolar'da altın için bir maldır. Şöyle ki geçmiş yüz yılda altın miktarı kadar dolar basılabiliyordu böyle bir kural vardı ancak günümüzde bu kural çiğnenmiş tüm merkez bankaları altın rezevrlerine bakmadan tonlarca kağıt para basmıştır. Bu da çok yüksek düzeyde enflasyonlara sebep olmuştur. Dünyadaki dönen ekonomik sistem halkın cebinden altını aşırma sistemidir. Dolar olarak tl olarak zenginleşmesine rağmen insanlık altın bakımından hep fakirleşmektedir. Büyük dünya devleri, şirketler ise tonlarca altın depolamaktadır. Ancak insanlar altın çok nadir biriktirmektedir. Mesela 2000 yılında 1 ons altın 600 usd iken bugün 1300 usd seviyelerine gelmiştir. 1900 lü yılların başlarında ise 1 ons altın 23 dolardı.
6- Son olarak altın insanlığa ne kadar ekmek o kadar köfte deme şeklidir. Üretmeyenlerin çalışmayanların asla sahip olamayacağı bir değerdir. Kısa dönem (5-10 sene) istikrar uzun dönem (70-100 yıl) değer getirisi fazla emtiadır. Bu yüzden çocuklara bırakabilecek en güvenilir yatırım aracıdır.
7- Altında hile enflasyon dolandırıcılık olmaz. Altın karşılığı maaşınız var ise enflasyondan asla etkilenmezsiniz. Altın sizi güvenceye alır. Bugün asgari ücret 10 gr altın etmektedir. 2000 yıllarında ise bu rakam 12 gr'dı. İnsanlar tl ve dolar olarak fazla maaş alsada altın olarak gün geçtikçe fakirleşiyor.
8- Altın asla çökmez. Bu yüzden her devlet birbiri ile yarışıyor altın için.