İyi de yasaklama işini niye dönüp dolaştırıp bitcoin fiyatına getiriyorsunuz anlamıyorum. Evet yasaklanabilir ve fiyata olumsuz olarak yansır.
Yazıyı alıntı yapıyorum buradan okuyup cevap verebilmek için. Katıldığım ve katılmadığım mı diyeyim veya kararsız kaldığım yerler var. Aslında çok güzel bir yere parmak basmışsın bu yasak olaylarına en başından beri bu şekilde bakarak açıklama yapmak insanları aydınlatmak gerekiyor. Ama dediğim gibi herkes fiyatına takmış durumda. Benim sevmediğim kısmı da bu, bu yüzden bazen balon oluştuğunu söylediğimde tepkiyle karşılaşabiliyorum ancak gerçekleri göz ardı etmememiz gerekir. Benim veya bir başkasının yatırımlarının uçup gitmesi gerçekleri asla değiştirmez yorum yaparken de kesinlikle fiyatları veya hayallerimi düşünerek gerçeklikten uzaklaşmam.
Tüm borsalarda yasaklansa dahi değeri olur merkezsi olmayan borsalar yaygınlaşmaya başladı. Şimdi sizin cüzdanda bitcoin var ve silinmeyeceğini zaten yazmışsınız. Bende sizden bitcoin satın almak istiyorum diyelim ki hiçbir borsa mevcut değil hatta merkezi olmayan borsamız da bulunmuyor banka bile kullanmadan size elden nakit veririm siz karşılığında bana bitcoin gönderirsiniz. Ne oldu bu ikimizin arasında ki bir anlaşmadır ikimiz değer vermiş oluyoruz yani bu değeri oluşturuyoruz. Eski bitcoin kullanıcıları bitcoine'e değer verirken daha az araştırma yaparak bitcoin ile tanışanlar için daha çok kazanç sağlama ön planda olduğundan borsalar yoksa bitcoin de olmaz şeklinde düşünüyorlar. Bitcoin'i en çok savunanların en çok kazanç bekleyenler olduğunu söyleyebilirim, yeni katılımcılardan bahsediyorum ve deyim yerindeyse bitcoin'i ilk satacak kitle onlardır.
Yükse kazanç sağlama beklentisini bir kenara bırakırsak bitcoin halen değerli bir takas aracı olarak görülebilir ve kullanılabilir. Çünkü değerli bir madenden farkı bulunmuyor. Teknik açıdan bitcoin çok güvenli diyebiliriz ve sadece tek başına bu güven bile kullanmamız için yeterlidir. Teoriye girmek istiyorum çünkü bitcoin'i tüm dünyada yasaklamak dolar karşısında değersizleşmesi demek. Ne yapabiliriz en basiti dalgalı değil de sabit bir şeye bağlanabilir atıyorum 1 bitcoin 1 gram altınla eşdeğer tutulabilir. Yani yasaklama mümkün değil borsaları yasaklayalım gücünü alalım yıldırma politikası yapalım deseler büyük sıkıntılar doğursa da kullanımının önüne geçilemez, kullanımı kullanan kişiler bırakırsa tamamen değersiz olur. Ama benim düşüncelerim bitcoin'in yasaklanması değil de kripto paraların tümden yasaklanması girişimleri olabilir.
Gerçekçi olacağım demiştim şimdi iyi güzel kazanıyoruz ancak bu işin bir de ekonomik yönleri bulunuyor. Kripto paralar ekonomilere fayda yerine zarar getirebilir nedeni ise en basit olarak söylersem hazırda kullandığımız bir sistem mevcut ve kripto paraları veya teknolojisini ne kadar savunursak savunalım bu sistem oturmadığı sürece normal ekonomi düzeni ile iyi ilişkiler kurarak uyum sağlanamazsa yasaklamalar peşi sıra gelebilir.
Teknik açıdan; Siz herhangi bir ülke vatandaşısınız ve bir miktar Bitcoin’iniz var. Diyelimki bitcoin bulunduğunuz ülkede bir şekilde yasaklandı. Şimdi sizin BTC’lerinize ne olacak bir bakalım; Bitcoin’in yasaklanması demek, sizin cüzdanınızda bulunan BTC’lerin silinmesi anlamına gelmez. Siz istediğiniz sürece, o bitcoinler halen size aittir. Yapabileceğiniz çok basit bir işlem ile, bitcoin cüzdanınızda bulunan BTC’lerinizi halen faal olan farklı bir ülkedeki BTC borsasına aktararak o ülke para birimine çevirebilir ve BTC’leriniz karşılığında reel paranıza tekrar sahip olabilirsiniz.
Bu durumda, ”Bitcoin yasaklanabilir mi?” sorusunun tek olumlu cevabı, tüm dünya ülkeleri, Bitcoin borsalarının kapanması adına yasalar çıkarır ise, evet ancak o zaman gerçek manada Bitcoin yasaklanmış olabilir. Bu durumda dahi BTC’leriniz fiziki bir cüzdanda ise halen sizindir. Yalnızca bir borsada işlem göremeyeceğinden dolayı, değeri de olmayacaktır.
Kaldıki bu ihtimalin olması, artık günümüzde söz konusu değildir. Bunun nedeni ise, Bitcoin’i yasal olarak tanıyan ve tanımak adına resmi adımlar atmış olan bir çok ülke bulunmaktadır. Bitcoin’i resmi olarak tanıyan ve bu alanda adım atan ülkelerin listesini geçmiş haberlerimizde bulabilirsiniz.
Henüz şimdiden bu tez yıkılmıştır ancak, Dünyada Bitcoin’i resmi olarak tanıyan bir tek ülke dahi olsa, geri kalan tüm ülkelerde de yasaklansa, bu dahi Bitcoin’in halen faal olması için yeterli sebep olacaktır. Yalnızca alım-satım yapılabilen bir borsa demek, dünyanın her yerinden Bitcoin kullanıcılarının ellerindeki BTC’leri alıp satabilmeleri anlamına gelir.