[...] A i za porez, da bi ga morao platiti, to prvo treba biti negdje definirano. Prvo Bitcoin kao takav, a onda i promet njime.
Evo opet... Molim vas prestanite vec jednom davati ljudima pogresne informacije (sa potencionalno teskim posledicama).
Tko zeli vise procitati o ovu (bitcoin i porez) diskusiju molim procitat
ovaj topic. (Pogotovo Daniel91 je jako jasno i prakticno objasnio kako dijelovati u Hrvatskoj.)
Thread je gubitak vremena i ne definira nista specificno. Izgubio pol sata za nista. Ako sam propustio nest , quotajte pls.
Pola sata?!? Za sedam stranica!?! OK... Onda nista.
A slikovito, jelte.. A i preglupo je sto hvalis potez od daniela91 - prijaviti porez na bitcoin zaradu kao ''drugi dohodak'' iz inozemstva a povlacis pare preko bitkonana ( hrvatske firme ).
Sto se drzave tice tvoji bitcoini su nista sto se njih tice, vec ih zanima kad to pretvoris u novac, a to se dogodi na bitkonanu.
Po mom misljenju to sto je on prijavio taj porez neznaci nista. Jednako je vjerovatno da potencijalno dobije kaznu kao i netko tko nije uopce prijavio nist, jer je sama prijava netocna (a time i lazna)
Da se razumijemo, ja nisam prijavio porez na Bitcoin ili Bitcoin zaradu, jer to po hrvatskom poreznom zakonu nije ni moguće, niti je Bitcoin od strane Hrvatske narodne banke prepoznat kao službena valuta.
Ja sam prijavio porez na zaradu u eurima, koja mi je sjela na devizni bankovni račun, od prodaje Bitcoina.
Kao izvor prihoda naveo sam Internetsku zaradu i s obzirom da kategorija kao takva, u poreznim pravilnicima ne postoji niti imaju šifru za to, moj porezni službenik, koji mi je dodijeljen u lokalnoj ispostavio porezne uprave, rekao mi je da upišem šifru za drugi dohodak iz inozemstva po osnovi rada kao slobodnog umjetnika.
Dakle, ništa ja nisam radio na svoju ruku ni napamet već po naputku porezne uprave, onako kako je jedino zakonski to bilo moguće prijaviti.
Već nekoliko godina tako radim i nemam nikakvog problema (ni kazni) a već sam dobio i par značajnih povrata poreza nazad na svoj račun, za pretplaćeni iznos poreza.
Dakle, moja prijava nije netočna, a nije ni lažna.
Prijavio sam porez na način kako je to jedino bilo zakonski moguće, po uputama porezne uprave.
Molim te dane širiš dezinformacije i ne zbunjuješ ostale korisnike.
Prije nego što nešto komentiraš, trebao bi se prvo dobro upoznati s materijom a ne pričati napamet i bez konkretnih činenica i argumenata.
Ja sam oko poreza i bitcoina istraživao pola godine, bezbroj puta bio u poreznoj upravi na sastancima, kontaktirao i pročelike porezne uprave, ravnatelja te jako dobro znam što govoim i sve sam u praksi provjerio i isprobao.