acemiler, kücük yatirimcilar - yani bizler... akillanmayiz:) akillanacagimizi sanariz, akillanacagiz deriz ama o an geldi mi ayni hatalari tekrar tekrar yapariz:)
bitcoin hizlica 10bin USD, cikacak cikacak der 15bini bekleriz... geldi mi, 20bin olacak deriz...
ilk düsüste tamam satarim deriz, bir düser - kardan zarar deriz yarin yükselir... yine düser, düser düser...
ve bu günlere tekrar geri döneriz:)
Sor bakalım akıllılara ellerinde kaç bitcoin varmış ne kadar biriktirmişler, piyasaya ilk girenlerden bahsediyorum. Böyle fırsatlar hayat boyunca insanın eline 2 bilemedin 3 kere geçer sonuna kadar gitmek ancak akıllıca hamleler yapmak mantıklıdır. Benim düşüncem ya hep ya hiç çünkü fırsat yakaladım, fırsat böyle içimden aka aka geçerken çıkarsam kendimi hiç affetmem ama sonuna kadar bekleyip sıfırla çıkarsam başladığım yere dönmüş olacağım değişen bir şey olmayacak. Fırsatları kovalarken kendi fırsatlarımızı yaratmaya çalışmak son yıllarda öğrendiğimiz gibi iyi bir hamle olmadı. Altlar pert olurken bitcoin gücünü korudu çünkü güvenilir liman olarak bakılıyor, o zaman ya bitcoin de şöyle 4 5 yıl beklemeyi göze alacağız ya da sağlam olduğunu düşündüğümüz başka coin de daha az süreli ama daha fazla riskle devam edeceğiz.
Bu sabırda herkeste yoktur olsaydı balinalar sağlam giremezdi, demek ki beklemek doğru olan sadece beklemek+ beklemek olarak uzatmış oluyoruz ama eninde sonunda amacımıza ulaşacağız. Herkesin beklediğini unutmayalım ister kısa vadeli düşük kar ister uzun vadeli yüksek kar olsun yani işin anahtarı sabırla beklemek inatlaşmamak. Piyasayı takip ediyorsan yüksek sabrın olacak veya takip etmeyeceğiz, herkes piyasayı takip ettiği için oynuyorlar yönlendiriyorlar. Piyasa demek anlık hareketler demektir bizim anlık fiyatlarla geçici fiyatlandırmalar ile işimiz olmamalı. İkinci çare sürekli trade yapmak ama kısa süreli bir kovalamaca ve riski çok yüksek, çırpındıkça derine çeken bir piyasa mevcut. Bekleyerek kazandığımız bir piyasa başka bir şey istemiyor sizden. Piyasaya bakarak keşke şöyle yapsaydım demek olmayan bir şeyi söylemektir, keşke geçmişe dönebilsek... Geçmişe yolculuk hayali yerine ileriye yolculuk edeceğiz işte sır bu. Zaman su gibi akıyor hepimizin sınavı sabır olacak, kaybedenler sabırsız olanlardır.