ben bitcoin denilen "şey"i ilk olarak 2013 ya da 2014 yılında radikal gazetesinden çıkan bir haberden öğrenmiştim. orada adamlar yazmış da yazmış ama ben bir şey anlamamıştım. ilk olarak madencilik işi için bilgisayarıma garip bir program kurmuştum ki kim bilir o program neydi:) daha sonra ise bitcoin cüzdanı almak için birkaç siteyi karıştırdım ama yok private key yok bilmem ne key derken işin içinden çıkamamıştım. yani alt tarafı basit bir internet bankacılığı hesabı gibi bir şey olmalı diye düşünürken beni aşan bir olay olduğunu kavrayınca hemen format atıp yoluma devam etmiştim. bunun dışında her ortamda herkese ise "bitcoin diye bir para var süper." diyordum ama bitcoin'den bir cacık anlamıyordum. neyse yıllar geçti ve ilk cüzdanımı çoğumuz gibi mew üzerinden kurdum. şimdi gelelim asıl konuya. @hasyurt arkadaşımızın geçen gün sorduğu soruyu doğru ya da yanlış bir şekilde cevaplamaya:
piyasalar leş olduğu için çoğumuz para yatırmaktansa garanti bir yöntem olarak airdrop ya da bounty peşinde koşturmayı tercih ediyoruz. en azından kendima adıma konuşacak olursam ben böyle yapıyorum. böylece hem piyasadan uzak kalmıyorum hem de 3-5 bir şeyler kazanıyorum. 3-5 dolar:))
tabii ki bu durumda da karşımıza sürekli olarak çıkan bir cüzdan meselesi var. kime güveneceğiz arkadaş? adam tırt bir bounty yapmış ve bizden cüzdan indirmemizi istiyor. bu durumda benim yaptıklarım şu şekilde oluyor:
1- ne olursa olsun ne telefonuma ne de bilgisayarıma hiçbir cüzdan indirmeyip yoluma devam ediyorum. (sadece slate bountysi için cüzdan indirdim diye hatırlıyorum.)şayet kampanyaya katılım sağlamak istiyorsam da:
1- ilk olarak web cüzdanı var mı diye kontrol ediyorum. varsa sırf bu iş için kullandığım bir tarayıcı tercih ediyorum. yoksa,
2- hemen cüzdanı indirmiyorum. benden önce mutlaka birileri indirip oraya yorum yazana kadar bekliyorum. yine de bilgisayarıma hiçbir program kurmuyorum. (linux kullanıyorum.) olursa elimde 2 tane kullanmadığım androidli cihaz var ve cüzdanları bunlara kuruyorum.
3- mutlaka cüzdan linkini vs. virustotal sitesiyle kontrol ediyorum:
https://www.virustotal.com/gelelim cüzdanlara:
NEO İÇİN:ilk olarak ethereum tokenleri için hangi cüzdanı kullanmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. benim kullandıklarım: mew, mist (masaüstü), eidoo, trust ve adını hatırlamadığım birkaç tane daha cüzdan. bunlar mobil, masaüstü ve web cüzdanı.
neo tokenleri için cüzdan seçerken kendi sitelerine girip hangi cüzdanları yazdıklarına bakıyorum. yoksa internette bin tane ne olduğu belli olmayan cüzdan var. aman cızzz!
https://neo.org/clientburadan ben web cüzdanı olan neo-tracker ile mobil uygulama olan aphelion cüzdanını kullanıyorum. aphelion'un ayrıca masaüstü cüzdanı da var. (neo varsa gas da destekliyor.) bunların dışında 03 cüzdanını denedim ama hoşuma gitmedi. neon wallet 32 bit desteklemediği için bilgisayarıma kuramamıştım belki şu an destekliyordur.
ACHAIN İÇİN:çok fazla achain tokeni olmasa da arada sırada karşımıza çıkabiliyor. bunun için de yine kendi sitelerinde belirttikleri "kcash" isimli mobil cüzdanlarını kullanıyorum. aynı şekilde masaüstü uygulaması da var. yanlış hatırlamıyorsam bu cüzdan bütün erc20 tokenlerini de destekliyor. garip bir yönü var o da cüzdan güncellemesi genellikle uygulama içinden oluyor. çok nadir olarak google play üzerinden güncelleme yapıyor. nedenini anlamadım ama arayüz olarak son derece beğendiğim bir cüzdan.
https://www.achain.com/ICON İÇİN:konu hakkında bilgi sahibi olmasam da sadece 1 kere bountylerine katıldım ve bunun için de kendi sitelerinde belirttikleri google eklentisi şeklinde olan cüzdanlarını (ICONex) kullandım. işin garip tarafı cüzdanıma gelen tokenler çekilmiş! hacklenme gibi bir olay mı oldu bilmiyorum bu yüzden ICON tokenlerinden uzak duruyorum. tırstım!
https://icon.foundation (sitede wallet yazan yere tıklayınca bizi eklentiye yönlendiriyor.)
TRON İÇİN:tron için de neo'da izlediğimiz yolu izlemek en mantıklısı. yine kendi sitelerine gidince bize belli başlı cüzdanları listeliyor:
https://tron.network/walletbunlar içinde hem telefonlar için hem de bilgisayar için cüzdanlar mevcut. benim tercihim ise web cüzdanı olarak kullanmamıza olanak sağlayan
https://tronscan.org/ (doğru düzgün bounty olmadığı için kullanmıyorum.)
STELLAR İÇİN:aynı şekilde adamların sitelerine gittiğimiz zaman karşımıza cüzdanlar çıkıyor:
https://www.stellar.org/lumens/wallets/ masaüstü, web ve mobil uygulama olarak aralarından birisini seçebiliriz.
uyuz! ilk başta stellar tokenleri ile ilgili bütün bountylere katılıyordum ama sonradan cüzdanda metelik olmadığı için boş yere uğraştığımı anladım. o gün bugündür hiçbir kampanyasına katılmıyorum. boş yere cimrilik yapıyorum ne bileyim. @freim adlı arkadaşımız bu durum hakkında daha önceden yazı yazmıştı:
https://bitcointalksearch.org/topic/m.48628855EOS İÇİN: telefonuma yüklediğim meet.one cüzdanı var. bu konu hakkında sizlerden yorum bekliyorum.
son birkaç şey daha ekledikten sonra bu uzun ve gereksiz konuyu kapatacağım. hiçbir şekilde sahip olduğum ledger cüzdanına satın almadığım bir kripto para göndermiyorum. ikinci olarak atomicwallet denilen bir cüzdan var. onda da bayağı bir koin ekleme şansı var ama hiç kullanmadım.
son olarak da sanal bilgisayar kurmak için @elysio'nun konusuna bakabilirsiniz:
https://bitcointalksearch.org/topic/m.46092249(amazon ve google'ın bulut servisi ile deneyen var mı?)
not: konu içinde bounty geçtiği için bu bölüme açtım. cüzdan yazısı gibi olduğu için servislere açmam gerekebilirdi.