U ovoj temi cu pisati svoj trading dnevnik, a vjerujem da je ovo bolja opcija od neke sveske ili spreadsheet-a iz vise razloga:
- Jednom kada napisem neku ideju ovdje, ne mogu je ignorisati ili praviti se da mi to nije bio najbolji zakljucak koji sam u datom trenutku mogao donijeti, dakle - accountability, kao i veća vjerovatnoća da cu ponovo preci preko ideje i razmiljati o nacinima kako pristup mogu poboljšati
- Preglednije mi je, uz mogucnost da screenshot-am sve
- Nabijam postove, koje bih inace pisao u neku bezveze altcoin discussion
Dakle, tri muhe jednim udarcem. I jednostavno iskustvo koje mi vezano za druge zivotne sfere govori da je dobra ideja odrzavati neki vid online log-a, cesto se razmijene dobre ideje i sam proces odrzavanja nosi sa sobom neku motivaciju za daljni rad.
Helem, ukratko, ovdje cu biljeziti trejdove iskljucivo na btc i to na deribit exchange-u (ako vam treba ref. link:
https://www.deribit.com/reg-2684.4083 ) - prethodno sam koristio Binance i Bitmex, od toga BNB jos koristim za altcoin trejdove (nisam zadnja 3-4 mjeseca dirao alts, cekam neki zdraviji market) a od Bitmexa sam digao ruke jer je precesto preloadiran server, te je ogroman slippage na stop loss-evima. Deribit nema tih problema, pruža mogucnost leverage trejdova na bitcoin futures (perpetual). Polahko dobija na popularnosti pa se nadam da ce ostati tako kada krene navala novih korisnika.
Nadalje, imam neka pravila na osnovu kojih bi odlucivao da li je pametno uci u trejd ili ne, i u najboljem slucaju sloziti ce se vise faktora koji pokazuju u istom pravcu - in no particular order:
1) Uvijek prvo ustanoviti long term trend (weekly pa daily). Bull market -> buy the dips; Bear market -> short the pumps
2) Horizontalni Supply & Demand, Orderblocks, breakers itd.
3) Fibonnaci retracements - kao taktika za entry, take profits, dugorocne projekcije itd.
4) Breakouts odnosno pattern formacije (reversal & continuation)
5) EMA taktike (kao i leveli za stop loss, take profit i sl. pogotovo na daily-u)
6) Volumen (kao potvrda za formacije i indikaciju daljneg kretanje cijene)
7) Oscillator divergence (RSI, MACD) i najbitnije
Dobar Risk management (ne želim da riskiram vise od 5% max na svakom trejdu, a u prosjeku je 2-3% vise nego dovoljno)
Let the games begin