hesabima para giriyor olabilir, lakin hesaba para girmesi demek kar etmek anlamina nasil geliyor, bunu maliye nasil tespit edecek ..
bir olay yaratalim.
Durum 1 :
Adamin biri, elden 2. el, btc uretmek icin mining cihazi alir 30.000 dolar karsiliginda(ikinci el oldugu icin, elden odenir para)
arkadas mininge baslar, ancak 1 sene icerisinde bu cihaz ancak 20.000 dolarlik kazi yapar, urettigi 20bin dolarlik btc yi btc turktte satar. parayi hesabina ceker, maliyeye gore kisi 20.000 net kar etmistir, halbuki kisi 10.000 dolar zarar etmistir..
Durum 2 :
Bir adamin biri, btc uretmek icin yurtdisindan ayni cihazi mining cihazi alir 45.000 dolar karsiliginda(gumruk kargo falan maliyetli olur)
arkadas mininge baslar, ancak 1 sene icerisinde yine bu ayni oldugu icin ancak 20.000 dolarlik kazi yapar, urettigi 20bin dolarlik btc yi btc turktte satar. parayi hesabina ceker, maliyeye gore kisi 20.000 net kar etmistir, halbuki kisi 20.000 dolar zarar etmistir..
simdi ben zarar edip etmedigimi nasil ispatlayacagim?
Mali muşavir vs . değilim ama ticaret hayatımdan olan bilgilerim ve halisakal'in belirttiği maddeye istinaden yanıtlıyorum.
Durum 1 : 2. el bir makine alıyorsunuz ve parasını elden ödeme yapıyorsunuz hiç bir kaydı olmadığı için, ben bu kazanç için bu kadar para harcadım ve kar ettim ama yaptığım yatırımı düşünce 23.000 Tl'yi geçmiyor deme hakkınız bulunmuyor bence.
Durum 2 : Şirket olarak faturalı şekilde alırsanız ve yaptığınız işlem sonucunda kazandığınız, yaptığınız harcamaya göre; zararda olduğunuz için vergi çıkmayacaktir. (Bitcoin hala bir sınıfa girmediği için bu şansınız bile olmaya bilir, Ve Kazandığınız rakam üzerinden vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz. Örnek: Makinayı çalıştırdınız 50.000 dolar üretti ama paranın sadece 20.000 dolarını TL hesabınıza çektiniz, ve kalan 30.000 doları bir wallet tuttunuz zarar ettim gibi gösterip vergi ödememek için. Bitcoini sınıflandırmak devlet için çok zor. Bu yüzden sadece hesaba geçiçek paraya bakacaktir ve sizin zararınızı göz önünde tutmayacaktır.
Şahız olarak düşünürsekde faturayı TC'nize kestire bilirsiniz. Bunu bildirebilirsiniz ama bir geçerliği olmayacaktir.
Sonuç olarak hesabınıza yüklü miktarda para geçiyorsa ya bildirip vergisini ödiceksiniz veya hiç bir şey yapmadan yakalanırsanız cezasını ödemek zorunda kalcaksınız.
hesabima para giriyor olabilir, lakin hesaba para girmesi demek kar etmek anlamina nasil geliyor, bunu maliye nasil tespit edecek ..
Normal bir vatandaş ya maaş alır yada emekli olabilir. Aldığı rakamlar bellidir. Ayrıca kira geliri varsa bile bunu gene zaten devlete bildirip verigisini ödüyorsunuz, o yüzden fazladan gelen paranın kaynağını bildirmeniz gerekiyor. halisakal'in dediği gibi bu rakam 23.000 Tl'yi geçmiyorsa. Bu rakamların dışında hesabına yüksek paralar giriyorsa devlet bunun hesabını sorar.
Var sayalım böyle bir kar / gelir var ve vergisini vermek istemiyorsunuz ; küçük rakamlar halinde ailenizin arkadaşlarınızın hesabını kullanarak hallede bilirsiniz. Bununda riski ve cezasi vardir dip not.