6 Aylık tecrübemle(!) şunu gördüm; kısa vadede (kısa derken aylardan bahsediyorum) kazanç getirme potansiyeli olan icolar orta hacimliler. Daha küçükler bir nevi kumar, büyük icolar ise bana göre daha büyük kumar, çünkü hacim ve yapı büyüdükçe hantallaşıyorlar, zaten bunlar genellikle proje coinleri ve ortaya somut bir şeyler çıkmadığı sürece yerinde sayıyor, hatta dibe vuruyorlar (örneğin bkz:Primalbase).
Gözlemim bu yönde, çok konuşulan coinlere giriyorsanız öncelikle ağzınızı "yıl"dan açacaksınız, ikinci bir husus da şu, bir kaç aydır bir sürü proje çııktı, ciddi paralar topladılar ama projelerini gerçekleştiremezlerse önümüzdeki yıldan itibaren trajik batak problemleri yaşayabiliriz. Bence 2017 kripto yatırımı için bu anlamda en riskli yıl, ama kazanç potansiyeli de aynı şekilde yüksek.
Ayrıca bir de bu aralar coinlerin ico sonrasında (alım için rahatlıkla yetecek süreler boyunca) daha düşük fiyatta kalması durumu var.
6 aylık tecrübe için tabi ki yetersiz tespitler olmuş öncelikle hacim ve yapi büyüdükçe coin ağirlaşmiyor tersine daha fazla insan pozisyon almak için hazirlandigi için hatta ve hatta otomatik botlar kuruldugu için cok oynak büyük hacimli coinler de olabilir bazi zamanlarda önemli olan bunlari yakalayabilmek .. küçük 3-5 milyon dolarlik ico lar sonrasinda markete girince bir şekilde katlaniyor felan evet mantıklı ama 30 milyon hardcap yapmiş bir coinin de 2x yapmasi için illa ki kendisini de bi 60 milyon a cikarmasina gerek yok. ilk başlarda suni pumplar ve ulan icosuna giremedik sağlam coindi şunu şu seviyeden alayim diyi zaten bekliyecektim 2 yil diyenlerden bu seviyeler bi şekilde görülüyor üstelik etherdelta da bile catir catir görüyorlar bu değerleri. primalbase ciktiktan sonra wavesdexte bile kısa sürede yatırımcısına yani kendisini takip eden yatirimcisina kazandirdi evet %30 ve hatta fazlasi ile ayrilanlar oldu.
Büyük coinlerin hantallaşması kısmını yanlış anlamışsın, ben hantallaşmayı piyasadaki durum veya yatırımcı anlamında söylemedim. Büyük hacimli (dolayısıyla büyük ve zor projelere girişen) coinlerin o yatırımı alırken vaadettikleri işler haliyle kısa zamanda ve küçük ekiplerle yapılabilecek şeyler olmuyor, dolayısıyla kıvrak davranamıyorlar. Ama mesela (hacmi ne olursa olsun) bir kumar projesiyse ve scam değilse, en fazla bir kaç ayda işbaşı yapmış oluyorlar ama burada konuştuğumuz büyük işler için böyle bir şey söz konusu değil. Primalbase için yazdığın kar etme de anlık bir durum, yani yakalayıp vurup kaçmak. Ancak bu konunun ana fikrinde olduğu gibi, pump, anlık hareket vb. değil, içeriğiyle değerlenmekten bahsediyorum. Hatta herkesin ilk takıntısı olan borsaya girmesini de önemsemiyorum (çöp olmayan her coin illa birkaç borsaya girecektir), mesela yine Primalbase için konuşursak, şimdiye kadar yeni ofisler için adım atmış ve bunu duyurmuş olmalıydılar, ancak böyle büyük işlerin altına girersen, ha deyince her şey olmuyor, yol almak güçleşiyor, beklenmedik bin çeşit sorun çıkıyor vb. vb..