Kriptoparalar 'sahipsiz ve yetim'dir. Yani onun en büyük özelliği olan merkezsizlik, maalesef hem en güçlü hem de en zayıf yanı... Arkasında dayanak olacak bir devlet, bir otorite olmayınca af buyurun "Her hıyarım var diyene eline tuz alıp koşabiliyor" ya da rüzgarda söğüt gibi yerlere kadar eğilebiliyor. Muhakkak ki değerini belirleyen teknik ve ekonomik bir zemine sahip ancak hepimiz kabul etmeliyiz ki 1 BTC=5.000 USD(beşbin dolar) ya da 1 BTC=10.000 USD(onbin dolar) gibi telaffuzların yan yana, aynı cümle içinde kullanılabiliyor olması bile kriptoparaların ne kadar spekülatif olduğunun bir kanıtı değil mi? Arkadaşlar 2 BTC ile ülkemizde bile "eh" de olsa bir araç sahibi olunabilir. Araba, araba.. 2. El araç pazarında düşünsenize... 1,8 TDI VW 2008 model 1,8 BTC (rakamları salladım kimse ucuzdu pahalıydıya girmesin
)
Dolayısıyla belki yasaklarla önüne geçilemez, durdurulamaz ancak, abd, avrupa birliği, Rusya, Çin gibi otoritelerden, devasa yatırım bankalarından gelecek "illegal, yasal değil" açıklamaları, yürürlüğe konacak yeni yasalar öldüremese de süründürür.
Hepimiz BTC (decentralized) merkezsiz diye düşünüyoruz ancak hala bu ekosisteme girebilmek için bile otoritelerin yasalarla düzenlediği bankacılık sistemine bağımlıyız. Bankaların hesaplarımıza yapacağı blokajlara mahkumuz ve sizlerin de bildiği diğer sıkıntılara... Ben aranızda daha yeni sayılırım, belki de bu konularda laf söylemek en son bana düşer, ancak bu otoriteler koyacakları yasaklarla teknik olarak asla engelleyemeseler de kriptoparaların spekülatif değeri üzerinde bence hala en öncelikli etkenlerdir. Daha kafadan bankaların ağzının içine bakmak zorunda kalıyoruz!
Şöyle bir başlık düşünün(Örnek Olarak!!!Kimse paniğe kapılmasın!): "avrupa birliği'de abd, Rusya ve Çin'den sonra BTC'yi ödemelerde yasadışı kabul edeceğini açıkladı!" Böyle bir başlıktan sonra tüm bankalar ardı ardına ilgili tüm işlemlere kısıtlama getirdiğinde BTCnin (bence) harika felsefesi ve ne kadar mükemmel tasarlanmış olursa olsun teknik altyapısı "Sokak Yazı Sanatı" gibi marjinal bir boyuta indirgenebilir. Çok güzel ancak seyirlik, işlevsel değil.
Ancak tabii, yasa koyucuların da nesil değişimi ile birlikte uzun vadede gelecek taban baskısına karşı koyabilme gücü sınırlıdır. Bence değişmeden kalacak en büyük engel; her zaman ülke yönetimlerinin kriptoparalara "Ülke çıkarları açısından" bakması olacaktır. Yeni akım Teknoloji ve yeni akım Para, ikisi birarada... Tehlikeli bir karışım...
Ayrıca ekonomi değilse de finans piyasaları spekülasyonsuz yapamaz, çalışamaz. O yüzden bizim yetim kriptoparaların 'başı bitten gözü çöpten'
kurtulmaz gibi geliyor bana.
Hatamız varsa cahilliktendir, ukalalıktan değil, affola...
Saygılar
Not: Biliyorum abd ve avrupa birliği doğru yazılmamış, ancak şahsi gıcığım var sevmiyorum! diyelim, okuyucu arkadaşlardan özür dilerim.