Pages:
Author

Topic: Ce v-ati dori de la un exchange centralizat? - page 2. (Read 926 times)

member
Activity: 94
Merit: 18
Mie probabil imi stii deja parerea dar nu ma pot abtine sa spun ca, mai devreme sau mai tarziu, propozitia ta ingrosata cel mai probabil va necesita un edit Cheesy Nu ca ai fi tu de vina, desigur - inteleg ideea ca orice afacere trebuie sa se supuna legii in vigoare.

Apreciez gestul de a cere opinii din partea comunitatii si sper ca urmatoarele modificari/adaugiri d.p.d.v. legislativ al criptomonedelor in Romania nu vor intra "ca in branza" in noi, utilizatorii.

Din pacate, nu pot sa accesez site-ul tau prin Tor deci nu pot observa ce functii are exchange-ul vostru. Am observat insa ca multi au tendinta sa mearga pe exchange-uri tip Changelly (exchange-uri instant). Din pura curiozitate, o implementare a unui asemenea tip de exchange pe site-ul vostru ar necesita KYC la orice tip de tranzactie sau exista o anumita limita minima de la care s-ar declansa procesul de KYC?

Un sistem de acel gen s-ar putea sa va aduca un numar in plus de clienti. Combinat cu un exchange normal, ati avea un avantaj (zic eu). Smiley

Si eu sper ca nu o sa vina cu masuri drastice deodata si ca o sa o ia pas cu pas. Suna interesant ce spui tu cu exchange-urile instant. E o idee faina. Merci!
legendary
Activity: 1134
Merit: 1598
Mie probabil imi stii deja parerea dar nu ma pot abtine sa spun ca, mai devreme sau mai tarziu, propozitia ta ingrosata cel mai probabil va necesita un edit Cheesy Nu ca ai fi tu de vina, desigur - inteleg ideea ca orice afacere trebuie sa se supuna legii in vigoare.

Apreciez gestul de a cere opinii din partea comunitatii si sper ca urmatoarele modificari/adaugiri d.p.d.v. legislativ al criptomonedelor in Romania nu vor intra "ca in branza" in noi, utilizatorii.

Din pacate, nu pot sa accesez site-ul tau prin Tor deci nu pot observa ce functii are exchange-ul vostru. Am observat insa ca multi au tendinta sa mearga pe exchange-uri tip Changelly (exchange-uri instant). Din pura curiozitate, o implementare a unui asemenea tip de exchange pe site-ul vostru ar necesita KYC la orice tip de tranzactie sau exista o anumita limita minima de la care s-ar declansa procesul de KYC?

Un sistem de acel gen s-ar putea sa va aduca un numar in plus de clienti. Combinat cu un exchange normal, ati avea un avantaj (zic eu). Smiley
member
Activity: 94
Merit: 18
Dupa discutii constructive, cred eu, pe forum, am decis sa consult comunitatea in legatura cu modul de functionare al exchange-ului nostru: https://vtrader.io.

Daca nu stiti despre ce e vorba, vtrader este un exchange centralizat romanesc, facut de mine si colegii mei. In urma unor discutii pe acest forum, am realizat ca lumea are multe intrebari legate de cum opereaza legal un exchange centralizat si ce se intampla cu datele lor in relatie cu statul, dupa ce le ofera unui exchange centralizat ca al nostru.

Exista multa reticenta in privinta exchange-urilor centralizate, fondate, cat si nefondate. Vreau prin acest post sa purtam o discutie deschisa in legatura cu ce ati dori sa va ofere un exchange centralizat si ce obligatii exista pentru aceste entitati.

In primul rand, vreau sa incep cu obligatiile pe care le are un exchange fata de stat, dar si fata de utilizatori.

Obligatii fata de stat
Odata cu noua lege, exchange-urile centralizate devin entitati raportoare conform legii de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului. Sub aceasta lege, exchange-urile devin entitati raportoare Cf. legii 129/2019(actualizata prin propunerea de lege facuta acum in luna aprilie 2020). Ca entitate raportoare, orice exchange are obligatia de a executa cunoasterea clientelei, de a avea o procedura interna pentru prevenirea spalarii banilor si de a raporta orice tranzactie suspecta la ONPCSB (oficiul national de prevenire si combatere a spalarii banilor). Pe langa aceasta obligatie, o sa fie si o procedura de autorizare pentru exchange-uri si un aviz tehnic ce trebuie luat de la niste oameni care probabil o sa fie sub-calificati pentru acest job. 
Mentionez ca datele despre tranzactionare nu vor fi trimise spre Ministerul de Finante sau ANAF, asa cum va temeti unii dintre voi (nici pana acum, nici prin noua propunere de lege). Fiecare user are responsabilitatea legala de a trimite declaratia unica cu profiturile din tranzactionare. O trimite sau nu, este decizia fiecaruia.

Ce inseamna asta pentru utilizatori?
Inseamna ca procedurile de KYC o sa devina ceva mai serioase (la exchange-urile unde nu erau deja) si inseamna ca vi se va face un scor de risc pentru a determina posibilitatea unei eventuale tentative de spalari de bani. Datele personale vor fi pastrate in eventualitatea unei anchete (doar anchete justificate)

Obligatii fata de utilizatori
Obligatia unui exchange fata de utilizatori legata de datele personale este una si aceeasi cu a oricarui business din UE sub incidenta GDPR. Aveti dreptul de a stii ce se intampla cu datele voastre, cine le proceseaza si de ce. Exceptia la aceasta regula este in cazul unei raportari sub suspiciunea spalarii de bani. In acest caz, nu veti fi sesizati de preluarea datelor de catre autoritati (din motive evidente). Mentionez insa ca aceasta situatie nu apare decat in prezenta unei suspiciuni justificate din partea exchange-ului sau a autoritatilor.
In afara de obligatiile legate de GDPR, obligatia unui exchange este de a-si respecta termenii si conditiile si de a-si presta serviciile intr-un mod transparent si calitativ.

Am prezentat mai sus obligatiile unui exchange centralizat. Cele enuntate mai sus nu sunt optionale si tin sa va amintesc ca nu exchange-urile centralizate aleg legislatia la care se supun, ci statul. Nu stiu despre altii, dar eu am fondat acest exchange pentru ca sunt fan bitcoin si ce inseamna el. Totusi, nu pot sa neg ca din proprietatile fundamentale ale bitcoinului, exchange-urile centralizate pericliteaza una din ele: anonimitatea. In acelasi timp, exchange-urile centralizate sunt motivul pentru care bitcoin este din ce in ce mai folosit si usage-ul se extinde la omul de rand. Altfel, bitcoin s-ar fi tranzactionat si acum doar pe forumuri si intre prieteni. Banii lumii sunt in fiat si pentru ca ei sa ajunga in crypto, e nevoie de exchange-uri centralizate. Odata ce exista suficienti bani in cryptomonede, exchange-urile centralizate poti fi inlocuite de exchange-uri descentralizate, care pastreaza toate proprietatile criptomonedelor in cauza, moment la care sper din toata inima sa se ajunga, chiar si conducand un exchange centralizat.

Cred ca s-a format destul de mult hate pe care nu-l inteleg legat de exchange-urile centralizate. Ca si cum proprietarii exchange-urilor ar fi cei ce impun masuri legislative sau decid functionarea in framework-ul legal al exchange-ului. Tocmai de aceea vreau sa deschid acest subiect si sa va intreb ce ati dori sa va ofere un exchange centralizat? Care sunt punctele importante pentru voi atunci cand folositi asemenea platforma?

Toate informatiile si ce va ofera exchange-ul nostru le gasiti pe pagina principala. De asemenea, mobile app-urile incearca sa faciliteze transferuri rapide si facile intre utilizatori si contactele din agenda lor. Mi-ar placea sa stiu cum v-ati dori sa imbunatatim aceste produse si in general, cum ati vrea un exchange centralizat sa aduca un plus valoare aceste piete.

Multumesc!

Pages:
Jump to: