Care este cel mai sigur portofel?
Sunt nou in domeniul asta, nu cunosc mai nimic, din ce m-am documentat, Etereum,Armory...par a fi foarte sigure...dar sunt putin cam complexe...in sensul ca trebuie sa fii putin experimentat cu ele.
Vreau sa imi fac pentru prima oara un portofel de tip hardware, ma gandeam la varianta Trezor(costul ar fi undeva la 129 euro cu livrare in Romania), se merita, este usor de folosit si care ar fi comisioanele/costurile...in comparati cu alte portofele(Etereum,Armory,etc)?
Multumesc!
Depinde pentru ce iti trebuie. Un portofel utilizat frecvent este MyEtherwallet, dar foloseste etherum. Portofele sunt sigure, atat de mult cat doresti tu sa fie si ce masuri de precautie iei.
Prin Aprilie 2016, la recomandarea unui coleg de servici, am achizitionat o anumita cantitate de BTC, nu foarte mult, nu foarte putin. Dupa aceea, in anii urmatori, am uitat de acest lucru (proiecte si evenimente diferite, deasemenea probleme de sanatate). In Decembrie 2017, adica cu o luna in urma am auzit la televizor cum ca BTC-ul a crescut foarte mult in cursul anului. Mi-am adus aminte ca prin 2016 cumparasem si eu ceva BTC dar problema era ca nu mai stiam unde i-am depozitat. Dupa cateva zile de sapaturi adanci prin arhive si istoric am aflat ca i-am salvat pe blockchain.info. Dar nu mai stiam parola. Noroc mare am avut ca am salvat in cloud acele 24 de cuvinte cu ajutorul carora se poate recupera parola. Asta era singura varianta de a-mi mai accesa vreodata contul. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca suma respectiva a crescut de aproximativ 40 de ori.
Ce vreau sa spun este ca blockchain.info mi-a lasat o impresie foarte buna lasand asa suma pe acel cont si chiar si dupa aproape 2 ani in care am uitat complet, totul a ramas acolo neatins de nimeni. Si nu aveam nu stiu ce parola complicata, nici Two-Factor Authentication.
Mai nou, am achizitionat si alte monede si am trecut pe hardware wallet. Nu pentru ca nu am incredere in blockchain ci pentru ca nu are toate monezile pe care le doream. Walletul de care vorbesc este Trezor si are toate monezile de care sunt interesat si ma incanta idea ca am totul in acelasi loc.
Acuma ma intreb daca site-ul unde este portofelul online cade, se duc odaca cu el si toate investitiile noaste? Probabil ca da. S-au daca hardware wallet este mai sigur decat online wallet, iarasi probabil ca da. Cred ca totul depinde de sumele in jurul carora ne invartim. Daca suma e relativ mica nu dam asa mare importanta dar daca vorbim de mii sau zeci de mii de euro problema sigurantei devine numarul unu.