Pages:
Author

Topic: Chłodzenia potrzebny pomysł... - page 2. (Read 4161 times)

hero member
Activity: 658
Merit: 500
Small Red and Bad
January 17, 2014, 11:57:22 AM

P.S. A takie pytanie co mnie nęka...
Aktualnie jak widać wentylatory wieją spod okna na maszyny, które ciepłe powietrze oddają w stronę centrum pokoju i drzwi... A co jakby to ustawić odwrotnie? Tj, maszynki obrócić o 180st a wentylatory skierować od centrum pokoju na maszynki a ciepło z kart będzie nadmuchiwane na uchylone okno ?? (może jakiś wiatrak zasysający dodać przy oknie żeby wywalał powietrze?? Wiem trochę od strony fizyki (cyrkulacja ciepłego/chłodnego powietrza...) nie pasuje ... ale i tak skacze mi po głowie ten pomysł ... kwestia dobrego wdrożenia efektywnego... (+ewentualnie taka wentylacja np: http://allegro.pl/klimatyzator-clatronic-cl-3134-i3878278328.html na środku pokoju działająca (skierowana na maszynki ...) Co wy na to? Czy już lecę za daleko z tym kombinowaniem? o.O

Niższe temperatyry będą przy takim ustawieniu jak masz teraz czyli zimne powietrze dmucha na karty a ciepłe idzie w stronę mieszkania. Jak chczesz żeby to działalo tak jak jest to po 1 zadaj sobie pytanie o ile chcesz obniżyć temperaturę.

1. Standardowa wentylacja z nawiewem powietrza z zewnątrz lub z chłodniejszej części domu (piwnica, garaż) i wyciągiem podłączonym do okna lub komina wentylacyjnego. Skoro nie możesz nic montować w oknie tego pokoju to może masz inny pokój z oknem po 2 stronie bloku.
2. Klimatyzator ustawiony przy oknie, pobierający powietrze z zewnątrz i wiejący przez karty w stronę mieszkania (lub odwrotnie). Wada tego jest taka, że wzrośnie rachunek za prąd no i sam klimatyzator kosztuje.
3. Chłodzenie wodne ale wtedy trzeba kupić bloki na każdą z kart, to wyjdzie drożej niż zakup klimatyzatora. Zaleta jest taka że nie pobiera to za wiele prądu i zmniejszy hałas.

Musisz jakoś odprowadzić ciepło z tego pokoju bo teraz masz tam saunę.

No i ostatnia sprawa jakie temparatury są w tym mieszkaniu w lecie - jak masz przykładowo jasne mieszkanie z oknami na południe to będzie bardzo ciężko to schłodzić.
newbie
Activity: 41
Merit: 0
January 17, 2014, 10:54:11 AM

To jest zajebiste, Dzieki Panda.

OP wg. mnie mozesz cos takiego zamontowac i kupic taki wiatrak plus jakis kontroler do predkosci:

http://www.growshopjamaica.pl/images/products/big/Wentylator-promieniowy-UFO-SystemAir-720m3-h-fi-160mm.793.jpg

podlaczasz to pod wyciag do okna z tym co EvilPanda proponouje plus jakis 'okap' i powinno dac rade do lata.

wiatrak, rury i kontroler do znalezienia w pobliskim growshopie.

Pusc rury z woda pomiedzy kartami i ogrzewaj pomieszczenia mieszkalne.

Niezly pomysl.. moze zamist rurek jakas chlodnice od samochodu i niech na nia dmucha Tongue Tylko nie nad kartami a jakos z boku Wink

http://magazyn-czesci.pl/wp-content/uploads/2012/09/chlodnicaduza.jpg

full member
Activity: 196
Merit: 100
January 17, 2014, 08:33:38 AM
hmmmm

EvilPanda, dzięki za konkrety Smiley Zdejmowanie okna i robienie ścianki itp - totalnie odpada... jak pisałem - to jest parter lol ... ba ... okno przy klatce wejściowej (tak wiem masakra dodatkowa heh) ... wiec zrobienie czegos takiego to jak powiedziec - wejdz jak mnie nie bedzie i wez co chcesz pfff Tongue

jednak to zdjecie co wkleiłeś jest troszkę podobne do jednego z moich pomysłów... a dokładniej ustawienie wentylatora niedalego okna i wystawienie rury góra uchylonego okna (ewentualne zasklepeinie dookoła... tylko tutaj nasuwa mi się pytanie czy ... czy taka chłodziarka powiedzmy dająca moc 2-3kw wystarczy ?? pokój 14mkw + 25 kart lol ...

Arturro333 - mógłbyś przybliżyć pomysł? Rury z wodą pomiędzy karty? A skraplanie itp ... trochę to ryzykowne... ?

Ehhh jak czegoś nie wymyślę zanim temperatury będą powyżej 10-15 na zewnątrz to pozostanie mi tylko wynająć specialne miejsce... ale z tego co już szperałem na rynku i próbowałem to da mi koszt ponad 1000-1200pln miesięcznie dodatkowy minimum :/ jak tak pododaje wszystkie koszty to mi się nie wykalkulują koszty sprzętu :/ właśnie dlatego na razie staram się wykorzystać to co mam dostępne Sad żeby chociaż dobrze wystartować i zarobić na rozwój :/

No nic nadal liczę na wasze pomysły... wierzę, że to co zaproponujecie będzie zarodkiem konkretnego rozwiązania Smiley

P.S. A takie pytanie co mnie nęka...
Aktualnie jak widać wentylatory wieją spod okna na maszyny, które ciepłe powietrze oddają w stronę centrum pokoju i drzwi... A co jakby to ustawić odwrotnie? Tj, maszynki obrócić o 180st a wentylatory skierować od centrum pokoju na maszynki a ciepło z kart będzie nadmuchiwane na uchylone okno ?? (może jakiś wiatrak zasysający dodać przy oknie żeby wywalał powietrze?? Wiem trochę od strony fizyki (cyrkulacja ciepłego/chłodnego powietrza...) nie pasuje ... ale i tak skacze mi po głowie ten pomysł ... kwestia dobrego wdrożenia efektywnego... (+ewentualnie taka wentylacja np: http://allegro.pl/klimatyzator-clatronic-cl-3134-i3878278328.html na środku pokoju działająca (skierowana na maszynki ...) Co wy na to? Czy już lecę za daleko z tym kombinowaniem? o.O

Pozdro
member
Activity: 74
Merit: 10
January 17, 2014, 07:36:20 AM
Pusc rury z woda pomiedzy kartami i ogrzewaj pomieszczenia mieszkalne.
hero member
Activity: 658
Merit: 500
Small Red and Bad
January 17, 2014, 06:42:23 AM
No to jak nie chcesz wybijać dziury to może pomyśl o zamontowaniu czegoś w oknie - możesz łatwo stworzyć cyrkulacje w pokoju zdejmując jedno skrzydło okna i montując w nim ściankę zrobioną jakiejś płyty wiórowej. W płycie wycinasz 2 otwory 1 na dole, 1 na górze, montujesz w nich wentylatory (wyciągający na górnej dziurze i nawiew na dolnej) i podłączasz rury takie jak ta:

Rurę z zimnym powietrzem kierujesz na koparki od dołu a wyciąg pod sufit.

Opcja 2: zakładasz chłodzenie wodne z chłodnicą w oknie (o wiele droższy pomysł)
Opcja 3: minimum co może obniżyć temperaturę to wentylator ustawiony w drzwiach tego pokoju wydmuchujący ciepłe powietrze do mieszkania - ale to tylko tymczasowo rozwiąże problem bo w lecie nie da się wytrzymać w mieszkaniu.

Ogólnie to zrobiłeś sobie serwerownię w domu i nie chcesz dostosować pokoju do wymogów sprzetu. Jak temperatury skoczą na zewnątrz to otwieranie okna nie pomoże w niczym.
full member
January 17, 2014, 03:29:32 AM
ehhh nieee wybijanie dziur na 100% odpada... mieszkanie nowe... klimy samo w sobie w ogóle nie potrzebuje (wiecznie maszynek nie bede trzymac... raczej tymczasowo dopoki nie znajde innego taniego dobrego miejsca (jednak miesiac do kilku musze byc godowy ...)...

nom wlasnie... wlasnie o to biega jak to rozwiazac efektywnie :/
full member
Activity: 224
January 17, 2014, 02:30:07 AM
Wg. mnie bez wybicia dziury w ścianie się nie obejdzie . Musisz jakoś ciepłe powietrze odprowadzać , nawet jak kupisz daj my na to klimatyzowane szafy to i tak to powietrze musi być odprowadzone . Wybijasz dziurę w górnym rogu montujesz tam wentylację . Tylko problem sąsiedzi bo wiadomo , że taka wentylacja będzie hałasować .
full member
January 16, 2014, 07:08:33 PM
Witam wszystkich,

zdecydowałem że zapytam o wasze pomysły... bo już sam nie nadążam z kombinowaniem hehe

Sprawa wygląda tak:
W mieszkaniu, pokój obok trzymam 5 maszynek do kopania (w sumie 15xr9 280x i 10xr9 290 = 25 kart - 1 jedna aktualnie wysłana na gwarancje heh). Każda z nich pracuje non stop oczywiście, ciepło które wydalają (r9 280x temp 65-79 trzymają a r9 290 nawet do 90 w porywach biorą) powoduje ... no rzeźnie heh...
Wielkość pokoju to około 14m(kw)
w pokoju uchylone są 2 okna (uchylone tak że mniej więcej pięść wejdzie w każde).
Temperatura w pokoju wynosi mniej więcej 28 st aktualnie (na zewnątrz 0st heh) przy otwartych drzwiach na mieszkanie.
Przy zamkniętych drzwiach i uchylonym oknie- temp siega powyżej 35 st nawet (masakra sie robi :/ a temp kart automatycznie siegaja zenitu - niektore przechodza przy tym w stan dead :/)

aktualnie 3 wiatraki (30-50W każdy) chodzą nawiewając na tył kart. Maszynki aktualnie ustawiłem tyłem do okna... tak że wentylatory nawiewają z pod okna świeże powietrze na karty... ale jednocześnie całe ciepłe powietrze wychodzące z kart leci w centrum pokoju (i się tam po prostu kisi Sad )....

Planuje zainstalować dodatkowe wentylatorki (120mm) bezpośrednio u gory kart (nawiew od góry pomiędzy karty)...

nom ale... nadal uważam że to nie wystarczy :/ teraz jest zima i zimno jest ... co bedzie jak sie ociepli :/ masakra :/

Myślałem już nawet o zakupie wentylatora przenośnego za około tysiaka... ale nie mam pewności czy to wystarczy .. czy poprostu zaledwie jakiegoś małego stopnia C nie zbije (a 1000W ciagnie dodatkowo dziadostwo)...

Dodatkowo - problem jest w tym że mieszkam na parterze :/ wiec szeroko okna nie moge otworzyc... na długo wyjśc z domu nie idzie bo okno otwarte :/ ... (powiedzmy ze moge zostawic jeden lufcik ale to powoduje wrzenie powietrza juz Sad )...

proszę was o pomysły... jak to dziadostwo schłodzić? Jak ustawić te wentylatory najefektywniej? Co polecacie? Kurze pomóźcie bo mi sie pomysły kończą :/ Musze znaleźć sposób który nie bedzie ładował dodatkowych kilowatów energii... BO moje mieszkanko już teraz dostaje w dupe od maszyn na 6,5-7KW Sad - to już odrębny problem (z korkami pfff) - elektryka niedługo wzywam do małych poprawek w domu lol...

tia ... troszkę udupiłem się... muszę jakoś wymyślić chłodzenie żeby to pomieszczenie móc spokojnie zamknąć (bądź co bądź hałas masakryczny...) i nie bać się że piekiełko się tam zrobi ...

Zrobiłem na szybko zdjęcia żeby to było bardziej widoczne...

Dziękuję z góry wszystkim za pomysły...
Pages:
Jump to: