Bütün bu haberler bana The Walking Death ve Resident Evil 4 yapımlarını hatırlatıyor hep. Radyoyu bir açıyorsun ki, spiker bir anda ciddileşiyor ve şehirlerin karantinasından, hava alanlarındaki yolculardan vs bahsediyor. Ülkelere nasıl taşındığını anlatıyorlar. Aşırı ateş belirtisi olduğu için termik kameralardan tespit etmeye çalışıyorlar. The Walking Death'te de benzer semptomlar vardı değil mi?
İnsanlık basit bir virüsün yayılması ile kolayca kırılabilecek bir yapıya sahip ne yazık ki. Medeniyeti kurması binlerce yıl sürerken, medeniyetin yıkılması ise çok hızlı ve kısa sürer. Bir dizinin girişinde benzer bir ifade hatırlıyorum MR Robot dizisi idi sanırım 1 saniye...
Neyse bulamadım. Bir yerde bu durumu özlü bir şekilde anlatan bir cümle vardı. Kurduğumuz medeniyete çokta güvenmeyelim. Her şeyin bir anda değişmesi çok kolaydır.
İnsanın rüyalarına giriyor. Halen dünya üzerinde kimsenin durumun ciddiyetinin farkında olduğunu düşünmüyorum.
Özellikle Dünya Sağlık Örgütü'nde bir grup beyinsizin halen işi ciddiye almasını beklemenin şokundayım.
Yani elbette Çin'in mevcut koşulları nedeniyle bilgiye ulaşmak bir hayli zor. Ancak çok değişik şeyler duyulmaya başlandı.
* Wuhan'da 2017'de bir biyo laboratuvar açılıyor. Ve devlet tarafından açılan bu laboratuvar'ın ne konuda çalışma yaptığı açıklanmıyor.
* Zaten bu konuda sabıkalı olan Çin (daha önce SARS'ı dünyaya salan) bir kitle imha yöntemi olarak görüyor olabilir dedikoduları dolaşıyor.
* Wuhan'daki karantinada yüzbine yakın insanın artık hastalıkla boğuştuğu konuşuluyor. Ölen sayısını kimse tamamen bilmiyor.
* İnsanların evlerinden çıkamadığı ve kimsenin giremediği bir şehir de sayım yapma durumu yok.
* şehir giriş çıkışını araçlarla olmasını önlemek için tüm yollar araçlarla veya hendek kazılarak kapatılmış durumda.
* Sadece Wuhan değil, Çin'de Pekin başta olmak üzere bir çok şehirde kırmızı alarm var. Pekin metrolarında bile yolcular hastalık taramasından geçiyor.
Daha okumaktan yorulduğum ve yazmakta zorlandığım yüzlerce şey var. İnsanlar hastanalerde ölüler, hastalar bir arada...
Bence global olarak bir karantina uygulaması yapılması ve tamamen engellenemese bile en azından süre kazanılmaya çalışılması gerekir. Ama nedense her kes 3 maymunu oynuyor.