çin harbiden korkulacak bir ülke. bir kere üretim olarak çok büyük bir ülke. üretim güçleri dünyadaki bir çok ülkeyi içine alacak kadar büyük. 2000 lira yıllarda üretilen her elektronik ürünün %60 ı çinde üretiliyordu. hem alt düzey hem orta düzey hem de üst düzey olmak üzere. bunun yanında bir çok daha sadece çine özgü üretilen elektronik ürünler var. şimdi 2010-2020 arasında da bunlar sadece genel elektronik ürünlerle kalmadı üstüne üstlük çok yüksek teknoloji isteyen elektronik ürünlere de el attılar, bunlardan da hem sayıca hem de kalite olarak çok yüksek kalitede ürünler üretiyorlar. Telefonları da oldukça kaliteli, eğer bir samsung parası verirsenin onları bile geçiyor.
sadece elektronikle de kalmıyor askeri teknoloji olarak da çok farklı bir konuma yerleştiler. insansız hava araçları olsun, otonom uçan bir birleriyle haberleşen uçaklar olsun bunlarda da çok ileriler. yeni cephe savaşlarında zaten dronelar çok sık kullanılacak, bu dronelar da çin çok ileri. zaten drone diyince olay çinde başlıyor çinde bitiyor. Gelecek çok farklı olacak ve çin bunun farkında tam gaz teknolojiye yatırım yapıyor, teknoloji üretiyor ve teknoloji satıyorlar. şapka çıkarılacak bir üretim mantığı güdüyorlar.
bu yüzden de kripto paralarla yakından ilgililer, bence kripto para depoluyorlardır. özellikle çin merkez bankasının bitcoin depoladığını düşünüyorum.