Pages:
Author

Topic: Çok mu tüketiyoruz? Ya da çok mu tükeniyoruz? - page 2. (Read 266 times)

legendary
Activity: 1358
Merit: 1000
Çok tüketiyoruz da, çok tükeniyoruzda! 7'den 70'e; kadınından erkeğine, Amerikalısından, Türküne, İngilizine, Çinlisine. Tüketiyoruz hunharca. Hatta bununla yetinmeyip birbirimize savaş açıyoruz. Ne onlar kazanıyor ne biz olan doğaya telafisi zor olan yaralar açıyoruz. Sonrada dünya dışı yaşam alanları arıyoruz milyarlarca dolar harcayarak. Onarmak yerine atıp yenisini alıyoruz. O da gidince yenisini. Misal Japonların Kintsugi sanatına anlamından ötürü saygı duyuyorum. Bu mantığı dünyanın sakinleri olarak kavrayabilsek keşke ah. Değilse torunlarımız bize mezarda ters döndürtecek...
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
Quote
lüks tüketim olarak adlandırabileceğimiz cep telefonu, ev ve araba

- cep telefonu için lüks demek ilginç. günümüz şartlarında telefon olmasaydı şu an yaptığınız işleri nasıl yapardınız? kişisel olarak değil de iş yerimden düşünürsem en az %40'lık bir yavaşlık söz konusu olurdu. ödeme vs işlemi de yok, sadece alo napin lan için kullanılıyor.

- ev: maslow'un gözleri yaşlı.

- araba: lüks olan araba değil arabaların saçma sapan fiyatları.


bunları yazarken cebinde parası olmayan arkadaşın kalkıp iphone'nin en son modelini almasını haklı bulmuyorum ama bu yazılanların hiçbiri lüks değil. mesela yat ya da helikopter son derece lüks. ikisine de sahip olan tanıdığım vardı ve tam bir orospu çocuğuydu.

neyse bazı insanlar sanıyor ki "hadi oturun bir şeyler üretin." lafıyla kişilerin fabrika kurup son teknoloji ürünleri üretebilecek. yazılım konusunda dünyayı sarsacak fikirleri ortalığa saçacağız. lan bırakın bu romantiği, götümüzde ayı bağırıyor. herkesin konuya dair bir fikri var ama çözüme dair kimsede cevap yok.
full member
Activity: 1414
Merit: 161
Çok tüketip tüketmeme kısmı bizim için biraz karışık. Çünkü ülkede gelir adaletsizliği büyümeye devam ediyor. Bizde durum şöyle o yüzden: Gücü yeten fazla fazla alabiliyor. Yetmeyen ise istese bile fazla tüketimde bulunamıyor. Mesela en temel gıda olan eti bile gönlünce alıp yiyemiyor.

Çok tükeniyoruz bence. Hayat şartları insanları çok tüketiyor. Çalışma düzenimiz hiç iyi değil. Ülkede o kadar fazla kişi var ki anormal saatlerce çalışan. Hem ek mesai yaptırılıyorlar hem de ücretini ödemiyorlar. Bu gibi faktörler insanları çok tüketiyor.
legendary
Activity: 1316
Merit: 966
Türklerin çok tüketen bir millet olduğuna asla inanmiyorum. Bütün tüketimi Avrupalılar ve Amerikalılar yapıyor ve daha sonra karbon salinimi nedeniyle Çin’e köpürüyorlar. Halbuki, Çin’e yüksek üretim yaptıran şey kendilerinin sınırsız tüketim yapma arzusudur.

Biz Japonlar gibi küçücük evlerde yaşayan ve adam başı 20m2ile dünyanın en küçük evlerinde yaşayan insanlarız. Et tüketiminden tut, giyeceğe kadar her şeyimiz çok düşük.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
@muslol67 bu söylemlere katılmıyorum.
1. İhtiyacımdan fazla giysi asla almam
2. cep telefonu ev araba derken? Cep telefonu bir ihtiyaç hemde öyle böyle değil iletişimin pahallı olduğu bir dönemde internet üzerinden neredeyse bedava dünyaya erişebiliyoruz bundan vazmı geçelim? 20 cep telefonu kullanmıyoruz bozuldukça alıyoruz veya ihtiyaçtan fazlasına telefona para vermek saçmalık şuan poco x3 kullanıyorum bir telefona eskiden 1k üstü para vermeyi doğru bulmuyordum ama enflasyon yüzünden işe yarayan telefonlar 3k dan başlıyor. ev de araçta öyle paramızın değersizliği ev ve araçlara yönlenmemize sebep oluyor ne yapalım tl de mi bekleyelim?
3. su kaynağı konusunda ise bireysel tedbirlerin işe yarayacağını düşünmüyorum devletin desteklemesi lazım

ırmaklara yapılan hes saçmalığı, göllerin kurumasına engel olunmaması bunlar bireysel olarak yapileceğimiz şeyler değil.

Tedbir yapmalıyız diyenlerin en lüks evlerde yaşayıp en pahallı giysileride giymesi biraz komik oluyor. Eminim basit bir evde değil çok modern ve lüks sayılacak evlerde kalıyorlardır.


Daha az tüketmek konusuda tamamen devletin elinde olan bir olay evlerde hala su tasarrufu için 10-20 liralık ürünlerin kullanımı zorunlu değil.

Evde su tasarrufu aparatını kullandım kullanalı su faturamda ciddi bir düşüş oldu.
hero member
Activity: 1582
Merit: 670
Çok mu tüketiyoruz? Bence evet. Aslında sadece bizim millete özgü de değil ama bizim millet gerçekten ihtiyaç fazlası ürün satın almayı çok seviyor. Mesela Avrupalılardan genel olarak gördüğüm şu şekilde ki, örneğin bir market alışverişi yapacaklarsa ihtiyaçları kadarını alıyorlar. Daha sonra ihtiyacım olursa yine gider alırım diye düşünüyorlar. Ama biz öyle yapmıyoruz. Bi gittik mi onu da alayım bunu da alayım derken bi bakıyoruz ihtiyaç fazlası çok şey almışız.

Stokçuluk her yerde...
Un çuvallarını taşıyamayanları görüyoruz sıklıkla. Pandemi ilk çıkınca marketten 2 koli kolonya alanı gördüm ben mesela yıkanacaktı onunla herhalde. Ben hala o dönem aldığım 2 adet kolonyadan birini kullanıyorum mesela.
sr. member
Activity: 1876
Merit: 332
Çok mu tüketiyoruz? Bence evet. Aslında sadece bizim millete özgü de değil ama bizim millet gerçekten ihtiyaç fazlası ürün satın almayı çok seviyor. Mesela Avrupalılardan genel olarak gördüğüm şu şekilde ki, örneğin bir market alışverişi yapacaklarsa ihtiyaçları kadarını alıyorlar. Daha sonra ihtiyacım olursa yine gider alırım diye düşünüyorlar. Ama biz öyle yapmıyoruz. Bi gittik mi onu da alayım bunu da alayım derken bi bakıyoruz ihtiyaç fazlası çok şey almışız.
hero member
Activity: 1582
Merit: 670
Quote
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan, "8 milyar küsur dünya insanı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı alışkanlıklarıyla tüketim ve üretim yapsaydı, gezegenimizin kaynaklarını bir sene içinde tüketiyor olurdu" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İklim Araştırma Komisyonu'nda yer kürenin doğal kaynaklarının 'hoyratça' kullanıldığı tespiti yapıldı.

Başlığın fikrini Kayseri Kadir Has Üniversitesi öğr. üyesi Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan'ın medyaya çıkan haberinden aldım.
Türk toplumu olarak inanılmaz bir tüketim halindeyiz ve bunu gözle görebiliyoruz. Yoksulluk sınırının, askeri ücretin üzerinde olduğu bir ülkede lüks tüketim olarak adlandırabileceğimiz cep telefonu, ev ve araba kaynıyor ortalık. Hiç bir zaman yiyemeceğimiz kadar yiyecek, ihtiyacımızdan fazla giyecek alıyoruz. Nitelikli üretim yapmadığımız gibi, niteliksiz bir tüketim anlayışı güdüyoruz. Sonucunda da tükeniyoruz.

Ülkemizin su kaynaklarında artık "gözle bile görülür" azalma varken, halen bu konuda ciddi önlemler almıyoruz mesela. İklim değişikliklerine sebep olan yollar, köprüler ve barajlar kuruyoruz mesela. Gümüşhane yakınına kurulan barajdan sonra bölgeye kar yağışının 1 aya yakın geciktiğini ama erime dönemininde 15-20 gün yakına geldiğini biliyormuydunuz mesela?

Daha az tüketip, daha uzun yaşayabilecek bir doğa mı bıraksak sonraki nesillere?


Haberin tamamı: https://t24.com.tr/haber/prof-dr-yeldan-8-milyar-insan-turkler-gibi-uretip-tuketseydi-gezegenimizin-kaynaklari-bir-sene-icinde-tukenirdi,967539
Pages:
Jump to: