En çok konuşmaktan haz ettiğim iki konu: Din ve para
zaten burası da para forumu
her neyse! çuf çuf lakabını sanırım 23derece sitesi- Gökhan Özbek taktı ve popüler oldu, ben de ara sıra bakıyorum bu videolara tebessümle...
şimdi seküler kesimin kıl olduğu bi tabir var "din bu değil-gerçek din bu değil" biraz Turan Dursun kitabı gibi oldu ama genelde böyle söyleniyor. Esasen hemen her dinde bunu görebiliriz Hristiyanlık'ta da bi sürü tarikat mezhep yorum vs var. Nerdeyse hemen her kişi dini farklı yorumluyor uyguluyor inanıyor. önemli olan temel kaideler! Sanırım bu ekip Hindistan menşeili, amaç ne anlamamakla birlikte bomba falan patlatmıyorlar en azından ama saçma sapan felçliyi ayağa kaldırma videoları da var galiba, o kısım sakat biraz...
Din deyince biz İslam anlıyoruz, kesinlikle
düşünme falan demiyor. aksine sürekli "akletmez misiniz, hiç düşünmez misiniz" gibi ayetlerle insanı tefekkür etmeye çağırır.
Bırakın dini tarikatı her hangi bir fikri oluşumu dahi örneğin vejetaryenlik feminizim...kapatamazsınız sadece yasaklarsınız. yasaklarsanız da bitiremezsiniz, aksine özgürlük verirseniz insanlar eninde sonunda doğruya ulaşırlar.. tabi kime göre doğru o da subjektif bir mesele
bana göre ateizm de bir çeşit din, futbol fanatikliği de bir din, evrimcilik de bir din...sistematik düşünce ve davranışları olan ve kendisinden olmayanı ötekileştiren şeyler bunlar. burada bakılması gereken yasalara uyumluluk, herkes yasalara uyduğu sürece fikirlerini açıklayabilir.
Anayasanın 26. maddesinin 1. fıkrasına göre “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.
geçen bi program izledim evrimciyle ilahiyatçı kapışıyor
yani herkes birileriyle çatışma içinde ve ben eminim bu dünyadan din(ler) çekilip çıkarılsa yine çatışma olur, ateistler arası fraksiyon çatışması gibi...
ya da aşırı milliyetçilik de hiçbir zaman son bulmayacak bence mesela
Hutuları tam olarak bir etnik grup görmek pek doğru değildir, zira Hutu ayrımı etnisiteden çok sosyal sınıf ayrımından köken bulmaktadır ve Hutular ile bölgedeki diğer etnik gruplar, özellikle de Tutsiler arasında herhangi bir belirli dilsel, fizikî veya kültürel farklılık yoktur. Tarihi açıdan bu gruplar boy ortalaması ve fiziksel görünüş açısından farklılıklar barındırmış, fakat bugün bu farklılıklar belirsizleşmiştir. Bazı araştırmacılar bu grupların oluşumunda Belçikalı kolonicilerin rolünün de önemli olduğunu belirtmektedir
anyway mezhep konusunda ilginç bir olaydan bahsediliyor; meyveli su (terimleri es geçelim) Hanefilerde caiz ama sonraları fermantasyona ugratilip içilince ve bu yaygınlaşınca şafıler demiş ki şıralı su da şarap gibidir yani teknik olarak haram deniyor. ordan da biri çıkıp demiş ki; baķin hanefiler şıraya helal diyor, şafiler de şıra şarap gibidir diyor, o halde şarap helaldir!
yani biz insanlar her şeyi kendimize yontabiliriz. esasen doğru ile yalan birbirine çok yakın şeyler hele ki bu asırda...
biraz karman çorman oluyor yazdıklarım sorry